Tgrt Haber
12 Ekim 2017 11:19 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:12

Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı YKS neler var | Üniversiteye Geçiş Sistemi YGS ve LYS kalktı mı

YÖK Başkanı Yekta Saraç Üniversiteye Geçiş Sistemi'ni resmen açıkladı. Üniversiteye girişte çok önemli değişiklikleri kapsayan açıklamalar geldi. Peki ama ÜGS nasıl yapılacak bir diğer merak edilen konu ise YGS ve LYS'nin kalkıp kalkmadığının detayları. İşte tüm gelişmeler ve detaylar.

Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı YKS neler var | Üniversiteye Geçiş Sistemi YGS ve LYS kalktı mı
ügs,üniversite,üniversite geçiş sistemi,sınav,ygs,lys,yüksek öğretim

YÖK Başkanı Yekta Saraç Üniversiteye Geçiş Sistemi'ni resmen açıkladı. Üniversiteye girişte çok önemli değişiklikleri kapsayan açıklamalar geldi. Peki ama ÜGS nasıl yapılacak bir diğer merak edilen konu ise YGS ve LYS'nin kalkıp kalkmadığının detayları. İşte tüm gelişmeler ve detaylar. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, üniversiteye giriş sistemine ilişkin yeni düzenlemeleri açıklıyor. Son dakika açıklamasına göre Yeni sınavın adı Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı olacak!

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, yeni üniversiteye giriş sistemine ilişkin açıklama yapıyor. Yekta Saraç şunları söyledi: "18 puan türünde azaltmaya gidiyoruz. 4 puan türünde sınav yapılacak. Bir hafta sonunda yapılıp bitecek. Türkçe ve matematik merkezde olacak. Sınavın adı Yüksek Öğretim Kurumları sınavı olacak.Sınavda 80 soru olacak."

Aksayan tarafları giderecek, öğrenciler üzerindeki stresi azalatacak, daha yalın bir sistem için gerekli düzenlemenin Türkiye'ye kazandırılmasının kaçınılmaz olduğu gerçektir. Lise eğitimi, yükseköğretim de dahil, eğitimin bel kemiğidir. Yeni düzenleme ile sınavı bir hafta sonunda başlatıp bitirmeyi planladık.

Şu an var olan 18 puan türü yeterlilikleri sağlamak açısından önemli işlev görse de süreyi zorlaştırmaktadır. Bazı puan türleri arasında akademik farklılık az olarak ortaya çıkmaktadır. 18 puan türünde azaltmaya gidiyoruz fakat her bir puan türünde Türkçe ve Matematik ağırlıkta olacaktır.

Eğitim ve öğretimdeki her bir değişiklik anne ve babalarının canlarına, yani çocuklarına dokunmak demektir. Öğrencilerimiz çalışma yöntemlerimizi değiştirmesinler. Yeni düzenleme ile sınavı, öğrencilerimiz, aileleri, rehberleri ve bizler için daha yalın hale getirmeyi planlıyoruz.

SINAVIN ADI DEĞİŞTİ!

2018-2019'da sınavın yeni adı Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı'dır. İlk oturumda temel yeterlilik esas alınacaktır.

SORU SAYISI 80

Sınavlar haziran ayında bir hafta sonunda 2 oturumda yapılacak. Lisans sınavı soru sayısı 80 olacaktır.

ÜNİVERSİTE GEÇİŞ SİSTEMİ (ÜGS) NASIL OLACAK?

2017 - 2018 eğitim öğretim dönemi içinde değişecek olan YGS (Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı) ve LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) Üniversiteye Geçiş Sistemi (ÜGS) sistemi nasıl olacağınına ilişkin detaylar gelmeye devam ediyor. Habertürk Gazetesi'nden Pervin Kaplan'ın haberine göre Haziran ayındaki sınavın ilk günü tüm adayların girmek zorunda olduğu YGS (Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı) benzeri bir oturum yapılacak. Öğrenciler aynı Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı gibi sistemde ortak lise müfredatından gelen sorulardan oluşacak.

Sınavın ikinci günü ise öğrenciler alan testlerinin yer aldığı oturuma girecek. Bu testleri adaylar okumak istedikleri bölümlere göre yanıtlayacak. Adayların tüm testleri yanıtlama zorunluluğu bulunmayacak. Ama bunun önünde bir engel de olmayacak.

Yapılan değerlendirmeye göre YGS ve LYS sınavları gibi uzun aralıklar olmayacak öğrenciler iki gün içerisinde üniversite sınavına girmiş olacak.

PUAN TÜRLERİ NASIL OLACAK?

Sınavlarda LYS’de (Lisans Yerleştirme Sınavı) olduğu gibi başarı sırası barajı sürecek. Yani tıp, hukuk, mühendislik, mimarlık ve öğretmenlik programlarına getirilen baraj yeni sınav sistemine de uygulanacak. Bu yeni sınav sisteminin LYS’lerden (Lisans Yerleştirme Sınavı) en büyük farkı puan türlerinin alt puanları olmayacak.

TÜRKÇE VE MATEMATİK BU SINAVIN MERKEZİNDE OLACAK

Diğer önemli bir değişiklik ise puan türlerinde gerçekleşecek. 18 puan türünde de azaltmaya gidiyoruz. Bunlar çok az sayıda adayın girdiği dil puanı dışında temel olarak sayısal, sözel ve eşit ağırlık puan türleri olacak. Fakat her bir puan türünde temel Türkçe ve temel matematiğin katkısı bulunacak. Yeni sistemde önemli bir değişiklik de Türkçe ve matematik bu sınavın merkezinde olacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...