Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
25 Şubat 2014 23:56

100 öğrenciye iş garantili eğitim

Akkuyu Nükleer Güç Santrali Elektrik Üretim AŞ, Türkiye'den 100 öğrenciyi iş garantili ve burslu eğitim almaları için Moskova MEPhI Üniversitesine gönderecek.

100 öğrenciye iş garantili eğitim
100 öğrenciye iş garantili eğitim

Akkuyu NGS AŞ'den yapılan açıklamaya göre öğrenciler, eylül ayında başlayacak akademik dönemde, Rusya'da Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi Moskova Fizik Mühendisliği Enstitüsünde eğitim alacak. Türkiye'deki üniversitelerin fen-edebiyat ve mühendislik fakültelerinin, fizik veya matematik derslerinin okutulduğu tüm bölümlerinin 1, 2, 3 ve 4. sınıflarında okuyan Türk vatandaşları arasından 100 öğrenci seçilecek. Rusya'ya gönderilecek öğrencilere, yazılı ve sözlü sınav yapılacak, sınavda başarılı olanlar, parasız nükleer mühendislik eğitim alacak. Sınav için başvurular, 11 Nisan'a kadar "http://www.akkunpp.com" internet adresinde yer alan form doldurularak yapılacak. Başvuru için herhangi bir ücret alınmayacak. Yazılı sınav 19 Nisan'da Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde saat 13.30'da gerçekleştirilecek. Başvuru yapanlar arasından üniversiteye yerleştirilmeye esas giriş puanı dikkate alınarak belirlenecek 600 kişi yazılı sınava çağrılacak.  yazılı sınavda ilk 300'e girerek başarılı olan ve sözlü sınava girmeye hak kazanan adaylar "http://www.akkunpp.com" internet adresinde duyurulacak. İlk 300 kişi, daha sonra sözlü sınava çağrılacak.
MEPHI EĞITIM PROGRAMI
Rusya'da eğitime katılma hakkı kazanan öğrenciler, lisans eğitim programı veya uzmanlık eğitim programı görecek. Lisans eğitim programını bitiren öğrenciler, başarı durumlarına ve Akkuyu Nükleer Güç Santrali için gerekli kadro listesine göre 2 yıllık yüksek lisans programına devam edebilecek.
Uzmanlık eğitim programını bitiren öğrenciler ise başarı durumlarına ve Akkuyu Nükleer Güç Santrali için gerekli kadro listesine göre 6 aylık yüksek lisans programına katılabilecek. Eğitim programlarında okuyan tüm öğrenciler, yaz dönemlerinde eğitim programlarına göre teorik ve Rusya'daki nükleer güç santrallerinde pratik staj eğitimi yapacak. İlk yıl, öğrencilere Rusça eğitimi de verilecek. Eğitim programlarını başarıyla tamamlayan öğrenciler, Rosatom'un eğitim merkezlerinde uygulama eğitimi ve Rusya'da işletmede olan nükleer güç santrallerinde staja tabi tutulacak.
İŞ IMKANI
Rusya'daki eğitimini tamamlayan öğrenciler, nükleer güç santrallerindeki stajın ardından Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde eğitim sürelerinin iki katı kadar mecburi hizmet yapacak. Ayrıca yılda bir defa, Ankara-Moskova gidiş-dönüş uçak bileti verilecek öğrenciler, 2-3 kişilik odaların bulunduğu yurtlarda kalacak. Mezuniyet sonrası staj döneminde de barınma imkanı sağlanacak. Ayrıca eğitim süresince öğrencilere aylık 500 doları tutarında burs ödenecek ve Rusya'da yabancı öğrencilere uygulanan genel sağlık sigortası kapsamı dikkate alınarak sağlık sigortası yaptırılacak.
MEPhi'de halen nükleer enerji alanında 190 Türk öğrenci eğitim alıyor. 78 kişi hazırlık, 64 kişi 1. sınıf ve 48 kişi de 2. sınıfta öğrenim görüyor. Türkiye'nin nükleer enerji sektörü için uzman kadro yetiştirme programı Rusya ile Türkiye arasında 12 Mayıs 2010 tarihinde imzalanan anlaşma çerçevesinde yürütülüyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...