Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
16 Ekim 2014 18:55

Bakan Avcı, '150 bin Suriyeli öğrenci Türkiye'de eğitim görüyor'

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "150 bin civarında Suriyeli öğrenci şu anda Türkiye'de eğitim görüyor. Bizim hesaplarımıza göre bunun dışında 200 bine yakın gündüz eğitime alınamamış çocuklar olduğunu tahmin ediyoruz" dedi.

Bakan Avcı, '150 bin Suriyeli öğrenci Türkiye'de eğitim görüyor'
bakan avcı, suriyeli öğrenci, türkiye,

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "150 bin civarında Suriyeli öğrenci şu anda Türkiye'de eğitim görüyor. Bizim hesaplarımıza göre bunun dışında 200 bine yakın gündüz eğitime alınamamış çocuklar olduğunu tahmin ediyoruz" dedi. Avcı, Sivrihisar Kaymakamlığı'nı ziyaretinin ardından, bir gazetecinin Suriyeli mültecilerin çocuklarının eğitimleri konusunda Milli Eğitim Bakanlığı'nın yaptığı çalışmalar ile ilgili sorusu üzerine, Suriye'den gelen mültecilerden 8 bininin geçici kimlik numarası ve oturma izni aldığını belirterek, söz konusu mültecilerin çocuklarının Türkiye'deki okullarda düzenli eğitimlerine devam ettiklerini söyledi.

Mültecilerin 70 bininin, 11 ilde kurulan kamplardaki okullarda eğitimini sürdürdüklerini ifade eden Bakan Avcı, şöyle konuştu:

"Söz konusu çocuklardan 71 bin 500'ünün ise değişik kentlerde belediye, valilik, sivil toplum kuruluşları tarafından organize edilen okullarda eğitimlerini sürdürüyorlar. Demek ki 150 bin civarında Suriye'li öğrenci şu anda Türkiye'de eğitim görüyor. Bizim hesaplarımıza göre bunun dışında 200 bine yakın gündüz eğitime alınamamış çocuklar olduğunu tahmin ediyoruz. Ancak yapacak epey bir işimiz var. Bu eğitim gören çocuklara, kamplarda eğitim gören çocuklara, Suriye'den gelen öğretmenler, Suriye müfredatına göre eğitim veriyorlar. Bunlar 12'inci sınıfı bitirip, olgunluk sınavını başardıktan sonra lise mezunu sayılıyorlar ve kontenjan dahilinde üniversitelerimize kabul ediliyorlar. Onun dışında 1'inci sınıftan itibaren de bu okulların hepsinde hafta da 5 saat bu çocuklara zorunlu Türkçe dersi veriliyoruz. Dolayısıyla demek ki 150 bin civarında belki Suriye'den gelen misafirlerimizin çocuklarına aynı zamanda Türkçe de öğretmiş oluyoruz. Yeterli mi? Yeterli değil ama Türkiye kendi şartlarında yapılabileceklerin en iyisini yapıyor."

"150 bin yeni öğrenciyi kendi standartlarına uyarak eğitiyoruz"

Uluslararası camianın da bu konuda elini taşın altına koyması gerektiğini anlatan Bakan Avcı, şunları söyledi:

"Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) sınırlı katkılarının dışında uluslararası camianın doğrusu bu konuda çok ciddi katkısı olmadı. Zaten gelen misafir sayısından bu belli. Türkiye'nin biliyorsunuz son bir ay içerisinde hatta 3 günde aldığı Suriyeli misafir sayısı bütün Avrupa ülkelerinin bu olayların başlangıcından bugüne kadar aldıkları mültecilerden daha fazla. Türkiye bütün Avrupa ülkelerinin aldığı, 139 bin civarında zannediyorum, mültecinin çok üstünde misafiri 300 bine yakınını 3 günde aldı. Türkiye bu konuda kendisine düşeni fazlasıyla yapıyor. Eğitim konusunda da yapıyor. 150 bin yeni öğrenciyi kendi standartlarına uyarak onların ulusal müfredatlarına da dikkat ederek, eğitiyoruz."

Bakan Avcı, bir gazetecinin ise Suriye sınırı yakınlarında ki Şanlıurfa'nın Suruç ilçesindeki eğitim gören öğrencilerin durumu ile ilgili sorusuna da, söz konusu ilçede yerel yönetimlerin, valiliklerin özellikle okulları güvence altına alacak tedbirleri aldıklarını ifade ederek, risk altında olan okulları güvenli yerlere taşıdıklarını, endişeye gerek olmadığını bildirdi.

Eskişehir'in Sivrihisar ilçesindeki yatırımların sürdüğünü anlatan Milli Eğitim Bakanı Avcı, bu kapsamda Ulu Cami'nin restorasyonunun devam ettiğini, Zaim Ağa Konağı'nın ise tamamlanarak hizmete açıldığını söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...