Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
17 May 2014 16:41

Azerbaycanlı öğrencilerin hayali Türkiye

Türkiye'de eğitim görmek isteyen Azerbaycanlı öğrenciler, Yunus Emre Enstitüsü'nün yaptığı Türkçe Yeterlilik Sınavı'na yoğun ilgi gösterdi

Azerbaycanlı öğrencilerin hayali Türkiye
Bakü, yunus emre türk kültür merkezi, bakü devlet üniversitesi, EĞİTİM haberleri, EĞİTİM,

Yunus Emre Enstitüsü'nün yurt dışındaki Türk Kültür Merkezleri'nde, Türkiye'de eğitim görmek isteyen öğrenciler için eş zamanlı uluslararası ölçekte Türkçe Yeterlik Sınavı (TYS) yapıldı. Japonya, İran, Polonya, Mısır, Arnavutluk, Makedonya gibi toplam 14 ülkede yapılan sınavlara Azerbaycanlı öğrenciler büyük ilgi gösterdi. Bakü Yunus Emre Türk Kültür Merkezi tarafından Bakü Devlet Üniversitesinde düzenlenen sınava 250 Azerbaycanlı öğrenci katıldı. İki oturumda gerçekleştirilen sınavın birinci bölümünde adayların okuma, dinleme ve yazma, ikinci bölümünde ise konuşma becerileri ölçüldü. Yunus Emre Enstitüsü Sınav Merkezi Müdür Yardımcısı Kerim Sarıgül, AA'ya yaptığı açıklamada son dönemlerde birçok ülkede Türkçe'nin öneminin arttığını ve bunun kendilerinin hazırladığı sınava da yansıdığını kaydetti. Türkiye'de eğitim almak ve Türkçe bilenlerin talep edildiği firmalarda çalışmak isteyen adayların sınava büyük ilgi gösterdiğini söyleyen Sarıgül, "Biz talebi en iyi şekilde karşılamaya çalışıyoruz. 14 ülkede yaptığımız sınava toplam 500 aday katıldı. Bakü'deki sınava 250 aday iştirak etti. Bu da Türkçe'ye en fazla talep ve ilginin Azerbaycan'da olduğunu gösteriyor" dedi.
"Hayalimiz Türkiye'de okumak"
Sınava katılan öğrencilerden Elmira Ekberova, soruların birçoğunu yanıtladığını, sınavın çok iyi organize edildiğini belirterek, "Hayalim, Türkiye'nin her hangi bir üniversitesinde eğitim almak" diye konuştu. Öğrencilerden Alpertunga Cabbarlı da "Çok iyi sınavdı. Son sınıftayım. Türkiye'de eğitim almak için Türkçe yeterlilik sınavını geçmek lazım. Ben de soruların çoğunu yanıtladım. Babam da Türkiye'den mezun oldu. Ben de onun gibi Türkiye'de eğitim almak istiyorum" ifadelerini kullandı. Yunus Emre Enstitüsü'nün sınavında başarılı olan öğrenciler Türkiye'deki üniversitelerde hazırlık okumuyor. Ayrıca bu sınavda başarılı olmak Mevlana Değişim Programı'na başvuru şartları arasında bulunuyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...