Tgrt Haber
07 Ocak 2017 17:59

Başkan açıkladı: Asgari ücretin üzerinde olacak

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, başlattıkları "102 Bin Projesi" ile asgari ücretin üzerinde burs verdiklerini belirtti.

Başkan açıkladı: Asgari ücretin üzerinde olacak
yök,asgari ücret,

 (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, başlattıkları "102 Bin Projesi" ile asgari ücretin üzerinde burs verdiklerini belirterek, "Türkiye'nin öncelikli alanlarında ve özel sektörde de ihtiyaç duyulan alanları seçiyoruz. Bir taraftan akademiyi beslerken diğer taraftan da doktoralı insan ihtiyacı karşılanacak. Bir başka ilke daha imza atıp YÖK Sanayi Bursu vermeye başlayacağız. Hangi alanlarda vereceğimizi de sanayi belirleyecek." dedi.YÖK tarafından düzenlenen "Darbelerin Toplumsal Maliyeti" konulu  panelde konuşan Saraç, darbenin iş ve akademik dünya tarafından ele alınmasının  konunun daha iyi kavranmasını sağladığını dile getirdi.
 
Saraç, YÖK olarak, nitelik bilgi ve insana büyük önem verdiklerini,  nitelikli bilginin üretilmesi için yeni düzenlemeler yaptıklarını vurgulayarak,  nitelikli iş gücünün üretilmesi ve bunun da sanayiye aktarılması yönünde birtakım  girişimleri olduğunu söyledi.
 
Üniversitelerde üretilen bilginin sanayiye, endüstriye aktarılması  noktasında girişimlerine dikkati çeken Saraç, şunları kaydetti:
 
"102 Bin Projesi adında bir proje başlattık. Asgari ücretin üzerinde  bir burs veriyoruz. Türkiye'nin öncelikli alanlarında ve özel sektörde de ihtiyaç  duyulan alanları seçiyoruz. Bir taraftan akademiyi beslerken diğer taraftan da  doktoralı insan ihtiyacı karşılanacak. Bir başka ilke daha imza atıp YÖK Sanayi  Bursu vermeye başlayacağız. Hangi alanlarda vereceğimizi de sanayi belirleyecek.  Buhranlı bir dönemden geçsek de ümitsizliğe kapılmamamız gerekiyor. Her bir kurum  ve şahıs, üzerine düşen asli görevi yerine getirmelidir. YÖK olarak, bilginin  daha nitelikli olmasına ve bilgi üretmeye odaklanmalıyız. Özel sektörün  yatırımlarına devam etmesi lazım. Bizim bu iki şeyi nasıl entegre edeceğimize  çalışmamız lazım. Türkiye'ye bu şekilde yararlı oluruz."
 
"Üniversiteler topluma yön verecek, öncülük edecek güce sahiptir"

 
 İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, darbelerin aslında  bir şok hali olduğunu ve geleceğe dair karamsarlık getirdiğini ifade ederek, bu  karamsarlıktan kurtulmak noktasından en çok destek alınacak unsurun akademik  dünya olduğunu aktardı.
 
Prof. Dr. Ak, darbenin oluşturduğu şok etkisinin azaltılması için  akademik dünyanın kendi içindeki öz güvenin geliştirilmesi gerektiğini  vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:
 
"Darbeleri, başarılı olanlar ve girişimler olarak ikiye ayırıyoruz.  Başarılı olan darbelere baktığımızda maalesef akademisyenler var. Bunlar bu darbe  sayesinde güç kazanıyorlar. Cemal Madanoğlu'nun kendi ağzından dinledim; Adnan  Menderes'in idam edilmesini ilk kez onlara söyleyen üniversite profesörleridir.  Oysa biz aydınlar olarak, siyasilerin görmediği çözümleri görüp, topluma katkı  sunmalıyız. Bu sıkıntıları aşmamızı sağlayacak başlıca güç akademik kadrolardır.  Üniversiteler topluma yön verecek, öncülük edecek güce sahiptir. Bunun için  deneyimli kadrolar yetiştirmeliyiz. Bunun için de arka arkaya çok sayıda önemli  proje de YÖK sayesinde hayata geçiriliyor."
 
"Darbelerin toplumlar üzerinde karmaşık maliyetleri var"
 
 İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren,  darbelerin toplumlar üzerinde çok karmaşık maliyetleri olduğunu belirterek, en  büyük sorunun ekonomide görüldüğünü, onu sosyal ve kültürel alanın takip ettiğini  söyledi.
 
Prof. Dr. Ekren, darbelerin maddi sonuçlarının uzun vadede çok ciddi  sorunlara neden olduğunu vurgulayarak, "Çalışan ve üreten şirketlerin karar verme  süreçleri değişmeye başlıyor. Şirketlerin harcama yaparken elbette bir  programları var ama içinde bulundukları durumdan etkileniyorlar. Aynı şekilde  bireylerin de tüketim alışkanlıkları değişiyor." dedi.
 
 Türk halkının 15 Temmuz'da demokratik seçimle gelen hükümetin yanında  yer almasının büyük anlam ifade ettiğini dile getiren Ekren, "Darbelerin maliyeti  elbette olacak. Zaten olması için yapılan bir süreç. Devam eden bir süreci bir  şekilde başka bir platforma taşıma süreci. Darbelerin olumsuzluklarını önlemek  için Türkiye'nin performansı ve kapasitesini artıracak ulusal bir tasarım  sürecinin, toplumun tüm paydaşları tarafından inşa edilmesi gerekiyor. Bu hem  darbelerin maliyetini azaltacak hem de kültürel ve toplumsal bağı  güçlendirecektir." diye konuştu.
 
"Türkiye 14 yılda bölgesinde parlayan bir güç haline geldi"
 
Sinpaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, 15 Temmuz darbesine  kadar Cumhuriyet tarihindeki diğer darbelerin kamu vicdanında az da olsa bir  taraftar bulduğunu ancak 15 Temmuz'un çok menfur bir yanı olduğunu ve toplumun  hiçbir kesiminden destek görmediğini söyledi.
 
Türkiye'nin 14 yılda mevcut siyasi yönetim sayesinde bölgesinde  parlayan bir güç ve istikrar unsuru haline geldiğini aktaran Çelik, "Bu sağlam  coğrafya, 15 Temmuz'da bir parçalanma noktasına geldi." dedi.
 
İş dünyasının darbe girişiminden olumsuz etkilendiğini anlatan Çelik,  "Bunlara rağmen biz hala ayaktayız. Bu kadar kötümserlik içinde işin iyi tarafını  görüyor ve geleceğe gülümseyerek bakıyorum. Birlik ve beraberliğimizi korursak,  Türk insanının çalışkanlığına güvenirsek ve hedefe kilitlenirsek, bu ülke 15  Temmuz darbe girişiminin etkisinden kurtulup ayağa kalkacaktır." ifadesini  kullandı.
 
Çelik, jeopolitik olarak dünyanın en kritik noktasında yer alan  Türkiye'nin, sahip olduğu mozaiği zenginleştirip ileriye taşıyacak moral ve  motivasyona sahip olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin sahip olduğu genç neslinin  bunun teminatı olduğunu kaydetti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...