Tgrt Haber
14 Haziran 2014 18:06

Din görevlilerine diksiyon eğitimi verildi

Erzurum'da din görevlilerine etkili iletişim, nezaket kuralları, diksiyon ve güzel konuşma alanlarında eğitim verildi.

Din görevlilerine diksiyon eğitimi verildi
kudaka, üsküdar üniversitesi, Palandöken Müftülüğü, GÜNCEL haberleri, GÜNCEL,

Üsküdar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Mustafa Öztürk, KUDAKA ile Palandöken Müftülüğü tarafından yürütülen "Diksiyon ve Etkili Konuşma" Projesi kapsamında Aziziye semtindeki bir konferans salonunda düzenlenen programda, din görevlilerine yönelik bilgilendirme yaptı.

Mesleklerinde daha başarılı olabilmeleri ve cemaatle etkili iletişim kurmaları için din görevlilerine önerilerde bulunan Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Palandöken Müftülüğü tarafından gelen talebi akademik olarak çok önemsediklerini belirterek, "Çünkü ilk defa müftülük böyle bir şeye ihtiyaç duyuyor. Yani imamın nezaket kurallarını bilmesini çok istiyor. Elbette ki tümü nazik insanlar, elbette ki toplumla beraber yaşıyorlar, çok kibar insanlar, medeni insanlar... Bir iletişim kurmak çok zordur, bunu başarıyorlar ama daha iyisinin olmasını istiyorlar" diye konuştu.

Kanaat önderi sıfatı taşıyan, hala mahallede hakime, polise gitmek yerine imama gidip, danışılabilecek kadar itimat edilecek bir meslek olduğunun altını çizen Öztürk, şöyle devam etti:

"Bunun nazik olması, nezaket kurallarını iyi bilmesi, iletişimi güçlü tutması, Hz. Peygamber'in de dünyasında var olabilen bir güçlülük, bir olgu olduğuna göre imamlar da onun öğretilerini bizlere öğreten insanlar olduğuna göre bu özelliklere, misyona sahip olması tabii ki önemli. Bu yüzden de Türkiye Cumhuriyeti'nde örnek olabilecek bir davranış biçimi sergiledi müftülük. Diğer müftülükler için de gerçekten örnek olabilecek bir şey yaptı. Bu bizim için önemli olduğu kadar Türkiye için de çok önemli. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu örnek modeli alıp, başka yerlere götürmesi gerekiyor, önermesi gerekiyor."

Öztürk, çalışmanın örnek bir model olduğunun altını çizerek, hizmet içi eğitimlerin yanı sıra üniversitelerden akademik personelin davet edilerek önemli bir etkinliğin gerçekleştirildiğini söyledi.

Din görevlilerine, diksiyon, etkili iletişim, nezaket, protokol kuralları, sunum tekniklerinin yanı sıra kriz yönetimi, yönetim bilişimini anlatacaklarını vurgulayan Öztürk, "Şu ana kadar bu yanıyla imamlara verilmemiş bir ders veriliyor. Bunu görebilmek önemliydi. Bu kadar aydın, bu kadar ufku geniş, bu kadar stratejik düşünebilen müftünün bünyesindeki olgunun inşallah Türkiye'de yaygın olmasını temenni ediyoruz" şeklinde konuştu.

Öztürk, eğitim sonunda din görevlilerine sertifika verileceğini anlatarak, "Protokol, nezaket kuralları, iletişim, beden dili ve sunum teknikleri üzerine eğitim vereceğiz. Bu belki kendi içlerinde denenmiş olabilir ama bu kadar derinlemesine sunulmuş bir teknik olarak ilk. Bir model pozitif ilmin de sunum tekniklerini anlatarak, algılarını, ufuklarının daha geniş olmasını sağlayacağız. İletişim çok az kullanılan bir ders. Beden dili çok az bilinen bir ders. Halbuki beden dili bizim bütün duygularımızın ve düşüncelerimizin yansımasıdır. İmamlar da kürsüye çıktığında, insanlarla görüştüğünü, onların meramını anlatmaya geldiğinde siz ne söylerseniz söyleyin, beden doğruyu söyleyecektir."

- "Örnek bir proje"

Palandöken Müftüsü Mustafa Baytar da KUDAKA işbirliğiyle personele, hizmetlerinde daha başarılı olmaları açısından mesleki formasyon yeterliliklerinin yanı sıra hizmet içi eğitimleri devam ettiğini belirterek, "Ezanı, Kuran'ı güzel okuma gibi kurslarımız da oldu. İletişim, dikkat edeceğimiz hususlar, diksiyon, nezaket kuralları, beden dili, toplumsal iletişim konularında sahasında uzman hocalarla görevlilerimizi buluşturalım istedik" dedi.

Toplumun her kesimine hitap ettiklerini anlatan Baytar, "Hizmette başarılı olabilmek için toplumu iyi anlamak, onun anlayışına göre hitap etmek, onun gönlüne, zihnine, girmek, temsil ettiğimizi dinimizi en iyi şekilde anlatabilmek için metot önemli. Bu konularda daha başarılı olabilmek için böyle bir proje yaptık ve projemiz de kabul edildi. Örnek bir proje. Diyanet İşleri Başkanlığımız tüm müftülüklerde yaygınlaştırılacak. Proje önemsendi. Tüm Türkiye genelinde uygulanması isteniyor" ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...