Tgrt Haber
20 May 2016 17:14

E okul Giriş Veli Bilgilendirme Sistemi - PYBS sınavı (E okul)

E okul Veli Bilgilendirme Sistemi ile veliler öğrencilerin sınav sonuçlarını ve devamsızlık bilgilerini kolaylıkla öğrenebilir. E okul, E okul giriş, e okul veli, öğrenci girişi... Öğrencilerin en çok merak ettiği sorulardan bir tanesi de PYBS sınavı, ne zaman yapılacak? Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan Parasız Yatılı ve Bursluluk Sınavı (PYBS) için sınav giriş belgelerinin yayınlanmasının ardından sınavın ne zaman yapılacağı merak edilmeye başlandı.

E okul Giriş Veli Bilgilendirme Sistemi - PYBS sınavı (E okul)
PYBS, e okul, e okul veli, e okul giriş, e okul öğrenci girişi, PYBS sınavı ne zaman yapılacak, PYBS sınavı ne zaman, e okul girişi, e okul öğrenci, pybs sınavı, pybs soruları,

E okul Veli Bilgilendirme Sistemi ile veliler öğrencilerin sınav sonuçlarını ve devamsızlık bilgilerini kolaylıkla öğrenebilir. E Okul, E okul giriş, e oukl veli, öğrenci girişi, PYBS sınavı, ne zaman yapılacak? Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) yatılı eğitim görmek ve eğitimleri boyunca burs almak isteyen öğrenciler için yaptığı Parasız Yatılı ve Bursluluk Sınavı (PYBS) için geri sayım başladı. Onbinlerce öğrencinin gireceği 2016 Bursluluk Sınavı ne zaman yapılacak? 

E OKUL GİRİŞ İÇİN TIKLAYIN
E OKUL PYBS SINAV YERİ SORGULAMAK İÇİN TIKLAYIN

PYBS SINAVI NE ZAMAN YAPILACAK?
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), sınav takviminde 28 Mayıs 2016'da yapılacağı duyurulan Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı'nın (PYBS) 21 Mayıs'ta yapılmasını kararlaştırdı.

MEB tarafından bu yıl içinde yapılan açık öğretim lisesi, mesleki açık öğretim lisesi, açık öğretim ortaokulu sınavlarına, hava muhalefeti, güvenlik tedbirli sokağa çıkma uygulamaları nedeniyle birinci ve ikinci dönem sınavlarına giremeyen öğrencilerin bulunduğu tespit edildi.

Bu kapsamda mağduriyet yaşanmaması için daha önce 25-26 Haziran 2016 olarak duyurulan bu okul öğrencilerinin üçüncü dönem sınavları 11-12 Haziran 2016'da, açık öğretim okullarının birinci ve ikinci dönem sınavlarına giremeyen öğrenciler için de 23-24 Temmuz'da ek sınav yapılması kararlaştırıldı.
SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
8'nci sınıflar hariç diğer şubelerin sınav sonuçları 15 Temmuz 2016 tarihinde açıklanacak.
11'nci sınıfların Parasız Yatılılık için pansiyonlu okul ve bursluluk tercihlerinin alınması işlemleri ise 01-14 Ağustos 2016 tarihinde yapılacak. Yapılan tercihlerin neticesinde pansiyonlu okulara yerleştirme sonuçları ise 25 Ağustos Perşembe günü duyurulacak.

KONTENJAN DAHİLİNDEKİ ÖĞRENCİLERE ÖNCELİK VERİLECEK
PYBS dahilinde Burs ve Yatılı Okul için kabul edilecek öğrencilerin, mevzuata göre öncelikli olarak Öğretmen Çocuğu Kontenjanı, Okul Yok Kontenjanı ve Korumaya Muhtaç Çocuk Kontenjanı'ndan seçileceği belirtilmektedir.
Öğretmen Çocuğu Kontenjanı
Anne veya babanın MEB’e bağlı resmî okullarda (14/7/1965 tarihli ve 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi sözleşmeli öğretmenler dâhil) öğretmen olarak görev yaptığına, emekli olduğuna veya görevde iken ya da emekli olduktan sonra vefat ettiğine dair belge istenecektir.

Durumu uygun olmayanlar için bu bölüm e-Okul sisteminde kapalı olarak gelecektir. Anne veya babası öğretmen olup boşanan öğretmenlerin çocukları da öğretmen çocuğu kontenjanından başvurabileceklerdir. Maddî durum tespitinde Öğrenci Ailesinin Maddi Durumunu Gösterir Beyanname çocuğun velayetinin olduğu ebeveyn tarafından doldurulacaktır.

Okul Yok Kontenjanı
Ailenin oturduğu yerleşim biriminde ortaokul veya imam hatip ortaokulu (taşımalı eğitim kapsamında olanlar dâhil) bulunmayanlardan durumlarını gösterir il/ilçe millî eğitim müdürlüklerinden alacakları belge istenecektir.
Korunmaya Muhtaç Çocuk Kontenjanı
2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu ile 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamına giren ve yetiştirme yurtlarından gelen veya aynı kanunlar gereğince haklarında tedbir kararı verilmiş olan öğrencilerden durumlarını gösterir belge istenecektir.

2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu ile 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamında yer alanlar hariç sınava müracaat edecek bütün öğrencilerden “ Öğrenci Ailesinin Maddî Durumunu Gösterir Beyanname” istenecektir.

Başvuru şartları altındaki tüm maddeler için verilen beyanlar ve belgeler okul müdürünün, ilgili müdür yardımcısının veya görevlendirilen bir müdür yardımcısının başkanlığında, en az 2 (iki) üye öğretmenden oluşan bir komisyon oluşturulacaktır. Bu komisyon tarafından, maddî durumları 2015 Malî Yılı için tespit edilen miktarı geçmeyen ve kontenjanla ilgili durumunu belgelendiremeyen öğrencilerin başvurularının incelenip gerekli düzeltmelerin yapılmasından sonra “diğer çocuk” kontenjanından müracaatları sağlanacaktır.
SINAV GİRİŞ BELGELERİ E-OKUL'DA 

Fotoğraflı sınav giriş belgesi, 5, 6, 7, 9, 10 ve 11 inci sınıflar için 17 Mayıs 2016 tarihinden itibaren e-Okul sisteminden okul müdürlükleri tarafından alınacak, mühürlenip imzalandıktan sonra öğrenciye teslim edilecektir.

Öğrencilere “Fotoğraflı Sınav Giriş Belgesi” posta yoluyla gönderilmeyecektir. 
Fotoğraflı sınav giriş belgesinde öğrencinin kimlik bilgileri ile sınava gireceği sınav bölgesi (il/ilçe), bina, salon ve oturacağı sıra bilgileri yer alacaktır. Öğrenci, sınav giriş belgesinde yer alan; sınav bölgesinde, binada, salonda ve oturacağı sırada sınava girecektir.
Doğal afet, yangın ve benzeri olağanüstü durumlarda Bölge Sınav Yürütme Komisyonu’nun teklifi üzerine ÖDSGM’nin uygun görüşü ile öğrencinin sınav yeri değiştirilebilecektir.
Fotoğraflı sınav giriş belgesini kaybeden öğrenciler belgenin yenisini öğrenim gördüğü okul müdürlüğünden alabilecektir.

“Fotoğraflı Sınav Giriş Belgesi” ni alamayan öğrenciler, e-posta yolu ile Bakanlığımızın pybs@meb.gov.tr adresine müracaat ettiklerinde, sınav giriş belgeleri belirttikleri e-posta adresine gönderilecektir.

Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin “Fotoğraflı Sınav Giriş Belgesi” nde, kimlik bilgilerinin yanında sınavda alacağı sınav hizmeti de yer alacaktır.
SINAV KONULARI MÜFREDETA GÖRE SEÇİLİYOR

PYBS’ye 8 inci sınıftan başvuru yapan öğrencilere, ‘’2015-2016 Öğretim Yılı Ortak Sınavlar eKılavuzu’’nun 8 inci maddesinde belirtilen derslerden ortak sınavlar uygulanır.

5, 6, 7, 9, 10 ve 11 inci sınıflar için müfredat programlarına uygun olarak, Türkçe/ Türk Edebiyatı-Dil ve Anlatım, Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilgiler/ Sosyal Bilimler alanlarından soruların yer aldığı sınav uygulanacaktır.

SINAV ÖNCESİ DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

5, 6, 7, 9, 10 ve 11 inci sınıfların sınavı, 21 Mayıs 2016 yurt içi ve yurt dışı sınav merkezlerinde Türkiye saatiyle 10.00’da merkezi sistemle aynı anda başlayıp, tek oturum olarak yapılacaktır.

Sınavda 4 (dört) seçenekli 100 soru sorulacak, sınav süresi 120 dakika olarak uygulanacaktır.

Kimlik kontrolleri ve salonlara yerleştirmenin zamanında yapılabilmesi için öğrenciler en geç saat 09.30’da fotoğraflı sınav giriş belgelerinde belirtilen salonda hazır bulunacaktır. Öğrenciler sınava gelirken yanlarında “Fotoğraflı Sınav Giriş Belgesi” ile “Nüfus Cüzdanı” veya “Pasaport”, koyu siyah ve yumuşak kurşun kalem, kalemtıraş ve leke bırakmayan yumuşak silgi bulunduracaktır.

Kimlik belgeleri (nüfus cüzdanı veya pasaport) yanında olmayan öğrenciler kesinlikle sınava alınmayacaktır.

Öğrenciler, bilgisayar özelliği bulunan her türlü cihaz ve saat fonksiyonu dışında özellikleri bulunan saatler ile sözlük, hesap cetveli, hesap makinesi, çağrı cihazı, cep telefonu, telsiz veya radyo gibi iletişim araçları ile sınava alınmayacaklardır. Bunları bulundurduğu tespit edilen öğrencinin sınavı, sınav kurallarının ihlali gerekçesiyle sınav salonundaki görevlilerce hazırlanan tutanakla geçersiz sayılacaktır.

Öğrenciler; “Fotoğraflı Sınav Giriş Belgesi” ndeki fotoğrafıyla karşılaştırılarak sınava alınacaktır.

Öğrenciler, “Fotoğraflı Sınav Giriş Belgesi” nde belirtilen salonda kendi sıra numarasında oturacaktır. Gerektiğinde öğrencinin yerini değiştirme yetkisi sınıflarda salon görevlisi öğretmenlere ait olacaktır. Sınav başlamadan önce görevli öğretmenler sınavda uyulacak kuralları hatırlatacak, sınav evrakının bulunduğu güvenlik poşetlerini öğrencilerin önünde açarak cevap kâğıtlarını ve soru kitapçıklarını dağıtacaktır. 

Öğrenci, cevap kâğıdında yazılı olan T.C. kimlik numarası, adı ve soyadı bilgilerini kontrol edecek, hata varsa sınav görevlilerine söyleyecek, sınav görevlileri bu durumu tutanak altına alacaktır. Öğrencinin adına düzenlenmiş cevap kâğıdı bulunmuyorsa veya kullanılamayacak durumdaysa; verilen yeni cevap kağıdına öğrenci, kimlik bilgilerini sınavda görevli öğretmenin açıklamalarına göre yazacak ve kodlayacak, yapılan hatalı veya eksik kodlamadan öğrenci ile birlikte
salon görevlileri de sorumlu olacaklardır.

Sınav görevlileri, dağıtılan sınav evrakında yer alan bilgilerin öğrenciye ait olup olmadığını kontrol edecektir. Öğrenciler sınav öncesinde soru kitapçıklarını kontrol ederek eksik sayfa veya baskı hatası tespit ederse kitapçığın değiştirilmesini isteyecektir.

Sınav başladıktan sonra ilk 20 dakika içinde gelen öğrenciler sınava alınacak ve bu öğrencilere ek süre verilmeyecektir. Sınav güvenliğinin sağlanması için ilk 30 dakika içinde sınav salonu terk edilmeyecektir. Sınav bitimine 15 dakika kala, (özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler hariç) sınavın güvenliği açısından sınav salonunda en az 2 (iki) öğrencinin kalması sağlanacaktır.

Öğrenci, cevap kâğıdı üzerindeki kitapçık türü ve cevap bilgileri işaretlemelerini siyah yumuşak uçlu kurşun kalemle yapacaktır.

Öğrenci, cevap kâğıdındaki imza bölümüne imzasını silinmeyen bir kalemle atacaktır.

Cevap kâğıdında bulunan “Bu alanda işaretleme yapmayınız.” kısmı hiçbir şekilde işaretlenmeyecektir.

Öğrenci cevap kâğıdında yer alan kitapçık türü bölümünü kendisine verilen kitapçık türüne uygun olarak işaretleyecektir. Sınav görevlileri de doğru işaretlemenin yapılmasını mutlaka kontrol edecektir. Sınıf öğrenci yoklama listesine kitapçık türünün kodlanacağı ilgili bölüme salon görevlileri dikkatli bir şekilde, öğrenciye verilen kitapçık türü ile cevap kâğıdında yer alan kitapçık türü kodlamasını kontrol ederek yazacaktır.

Öğrenciler, cevaplarını siyah kurşun kalemle, soru kitapçığında yer alan açıklamalarda ve cevap kâğıdında belirtilen örnekte olduğu gibi, yuvarlağın dışına taşırmadan cevap kâğıdında ilgili seçeneği bularak işaretleyeceklerdir.

Birden fazla cevap seçeneğinin işaretlenmesi hâlinde bu soruya verilen cevap, optik okuyucu tarafından yanlış cevap olarak değerlendirilecektir.

Örneğe uygun işaretleme yapılmaması sebebiyle optik okuyucu tarafından okunamayan işaretlemelerde o soruya verilen cevap doğru olarak kabul edilmeyecektir.

Cevap kâğıdına işaretlenmeyen cevaplar değerlendirme işlemine alınmayacaktır. Sınav başlamadan önce salon görevlileri öğrencilere soruların cevaplarının cevap kâğıdına mutlaka işaretlenmesi hususunda gerekli uyarıyı yapacaktır.

Sınav esnasında kopya çekildiğinin sınav görevlilerince tespit edilmesi hâlinde kopya çeken öğrencilerin sınavları iptal edilecektir. Salon görevlileri kopya çektiğini tespit ettiği öğrencilerle ilgili durumu açıklayıcı tutanak hazırlayarak sınav evrakına eklenecektir.

Sınav kurallarına uymadığı tespit edilen öğrencilerin sınavı iptal edilecek ve devam etmelerine izin verilmeyecektir. Ancak, salon görevlileri diğer öğrencilerin dikkatini dağıtmamak ve zaman kaybetmelerine yol açmamak için gerekli görürse kural dışı davranışlarda bulunanlara sınav  sırasında uyarıda bulunmayabilecektir. Bu öğrencilerin kusurları ve kimlik bilgileri bir tutanakla sınav evrakına eklenecektir. Bu öğrencilerin sınavı geçersiz sayılacaktır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...