Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
04 Mart 2014 10:29

Ehliyet alacaklar dikkat, yönetmelik değişti

MEB, direksiyon sınavlarında başarısız olan kursiyerlerin her sınav sonrası en az 2 ders direksiyon eğitimi alma zorunluluğu getirdi.

Ehliyet alacaklar dikkat, yönetmelik değişti
Ehliyet alacaklar dikkat, yönetmelik değişti, Direksiyon sınavını geçemeyene, kurs zorunluluğu,

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Buna göre, teorik ve direksiyon eğitimi dersi sınavlarına herhangi bir nedenle girmeyenlerle teorik sınavda başarısız olanlar yeniden kursa devam etmeden ve kurs ücreti ödemeden aralıksız üç dönem daha sınavlara girebilecek. Direksiyon sınavında ise kursiyerler başarısız oldukları her sınavdan sonra, kayıtlı oldukları kurstan en az iki saat direksiyon eğitimi almaları şartıyla toplam üç dönem daha sınavlara girebilecekler. Kurslar, bu kursiyerlerden her bir ders saati için ilan ettikleri uygulama ders saati ücretinden fazla ücret alamayacak.  
Yeni düzenlemeyle sürücü kurslarında çalışanların aylık prim ve hizmet belgelerinin düzenli olarak ödenmesi de sıkı şekilde takip edilecek. Milli Eğitim Müdürlüğünce, teorik sınava gireceklerin listesi özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Modülü üzerinden onaylanmadan önce; kursta istihdam edilenlerin sosyal güvenliklerinin sağlandığına ilişkin aylık prim ve hizmet belgesinin Sosyal Güvenlik Kurumuna verilmiş olmaları gerekecek. Yeni düzenlemeyle, il milli eğitim müdürü, il sınav sorumlusu olarak direksiyon eğitimi dersi sınavında sınav yürütme komisyonlarını denetleyerek iş ve işlemlerin mevzuata uygun yapılmasını sağlayacak. Denetim görevi yapacak olan il sınav sorumlusunun görevleri Genel Müdürlükçe belirlenecek.
Yeni düzenlemeyle direksiyon sınavını geçen sürücü adayının ehliyet almak için bizzat müracaat şartı da kaldırıldı. Direksiyon sınavını geçen adayların sınav bilgileri elektronik ortamda otomatik olarak Emniyet Genel Müdürlüğüne iletilecek. Böylece elektronik sistem üzerinden alınan bilgiler esas alınarak, sürücü adayının trafik tescil birimlerine bizzat müracaat şartı aranmadan, sertifikaları sürücü belgesine dönüştürülecek. Bu işlem Emniyet Genel Müdürlüğünce, Karayolları Trafik Yönetmeliğinin ilgili maddesinde belirtilen usul ve esaslara göre merkezi olarak kişiselleştirilerek basılacak ve ilgililerin beyan etmiş oldukları adreslerine posta yoluyla gönderilecek.
Sürücü adaylarının sürücü sertifikalarını sürücü belgesine dönüştürme süresi daha önceki düzenlemede olduğu gibi yine iki yıl olarak belirlendi. Bu süre içerisinde sınıfına uygun sürücü belgesi ile değiştirilmeyen sertifikaların geçerliliği sona erecek. Sertifikalar sürücü belgesiyle değiştirilmedikçe karayolunda araç kullanma yetkisi verilmeyecek.  Yeni düzenlemede, kurslara kaydolacak kursiyerlerden istenecek belgelere parmak izi alındığına dair belge beyan etme zorunluluğu da eklendi. Bu belgenin ilçe emniyet müdürlüklerinden alınacağı kaydedildi. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...