Tgrt Haber
14 May 2015 05:05

Türkiye eğitimde 76 ülke arasında 41’inci

OECD’nin şimdiye kadarki yaptığı en kapsamlı küresel eğitim araştırmasında Türkiye 76 ülke arasında 41’inci sırada yer aldı.

Türkiye eğitimde 76 ülke arasında 41’inci
türkiye, liste,

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD), ilköğretimin kalkınmadaki önemine dikkat çekmek için bir dünya sıralaması hazırladı. Teşkilatın şimdiye kadarki en kapsamlı küresel eğitim araştırmasında, Türkiye 76 ülke arasında 41’inci sırada yer aldı. Listede Uzakdoğu’nun gelişmiş ülkelerinin hâkimiyeti göze çarpıyor. İlk 5 sırada Asya ülkeleri, son 5 sırada Afrika ülkeleri var. Singapur’un başı çektiği, Gabon’un ise sonda yer aldığı listede, İngiltere 20’nci, ABD 28’inci. Listede sadece başarılı Avrupa ülkelerinin değil, Vietnam’ın da ABD’yi geçtiği görülüyor.

MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ BAZ ALINDI

OECD’ye göre, 76 ülkedeki matematik ve fen bilimleri sınav sonuçları temel alınarak hazırlanan liste, eğitim ile ekonomik büyüme arasındaki bağlantıyı gösteriyor. OECD Eğitim Direktörü Andreas Schleicher, “İlk kez ilköğretimin kalitesi hakkında küresel ölçekte bir karşılaştırma listesi hazırlandı. Bu listenin önemi, zengin veya yoksul bütün ülkelere, kendilerini eğitimde lider konumdaki ülkelerle karşılaştırma imkânı vermesi. Ülkelere eğitim sistemlerini iyileştirerek uzun vadede elde edebilecekleri ekonomik kazançları göstermek istedik” dedi. Scheicher’in bu noktada verdiği örnek ise 1’inci olan Singapur: “1960’lara düşük okumayazma oranlarıyla giren Singapur’un bugünkü liderliği, ne kadar ilerleme kaydedilebileceğine en güzel örnek.”

‘TÜRKİYE’NİN BÜYÜME POTANSİYELİ YÜZDE 400’

Stanford Üniversitesi’nden Eric Hanushek ve Münih Üniversitesi’nden Ludger Woessmann’ın ortaklaşa yazdığı araştırma raporunda, “kötü eğitim politikalarının çok sayıda ülkeyi sürekli bir ekonomik durgunluğa soktuğu” vurgulanıyor. Ancak bunun değişmez bir kader olmadığının da altı çiziliyor. Örneğin listenin sonundaki Gana ülkesindeki tüm 15 yaş altı gençlerin eğitim kalitesini artırırsa, gayri safi milli hasılası da 38 kat büyüyebilir. Aynı koşullarda Türkiye’nin büyüme potansiyeli de yüzde 400’e yakın. Araştırmanın bulguları gelecek hafta Güney Kore’de yapılacak Dünya Eğitim Forumu’nda sunulacak. Forumda Birleşmiş Milletler’in küresel eğitime dair 2030 hedefleri belirlenecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...