Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
06 Şubat 2015 18:51

Veliler ve öğrenciler için önemli uyarılar

Uzmanlar tatil sonrası yeni döneme doğru bir başlangıç yapmaları için öğrenci ve velilere önerilerde bulundu.

Veliler ve öğrenciler için önemli uyarılar
veliler, öğrenciler,

İki haftalık yarıyıl tatili bitiyor. 9 Şubat 2015 Pazartesi okullar tekrar açılıyor. Kimi öğrenci, verilen arayı tatil olarak kullanarak bolca eğlendi, kimileri ise birinci dönemde öğrendiklerini pekiştirmek için tekrar çalışmaları yaparak bu zamanı akademik bir şekilde değerlendirdi. Tatili nasıl geçirmiş olursa olsun, çoğu öğrenci bir sonraki gün okul olmamasını bahane ederek daha geç saatlerde yatmaya ve dolayısıyla sabah da daha geç kalkmaya alıştı.

Oğuzkaan Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz, öğrencilerin adaptasyon sürecini artıracak önemli uyarılarda bulundu. Yılmaz, "Yaşı ne olursa olsun, kişinin performansına en büyük etkiyi uyku düzenin yaptığı biliniyor. Bu sebeple, ebeveynlerin öğrencilere tekrardan okul saatlerinde kalkmaları için yardımcı olması gerekiyor. Basit bir şekilde, hem Cumartesi hem de Pazar günü tüm aile bireyleri erken saatte kalkarak beraber kahvaltı etmeye gidebilirler. Çocuğun çok gitmek istediği bir yer ya da alınmasını çok istediği bir hediye varsa, o yerde daha çok vakit geçirmek ya da hediyeye erken kavuşmasını sağlamak bahanesi ile erken kalkması sağlanabilir. Bunu gizli bir şekilde yapmaya da gerek yok. Çocuk, erken kalktığı zaman günü daha verimli ve kazançlı kullanabildiğini görürse onun da hayat kalitesi artacaktır" dedi.

"İlkokul ya da ortaokul öğrencileri çok hızlı büyüdükleri için birinci dönemin başında alınmış okul kıyafetleri bedenlerine küçük gelmeye başlayabilir" diyen Yılmaz, şunları kaydetti:

"Evde okula gidecekmiş gibi giyinip mini bir defile oyunu oynanırsa, hem okul kıyafetlerine tekrar alışması sağlanmış hem de yeni bir elbiseye ihtiyaç olup olmadığı gözlemlenmiş olur. Nisan ayı sonunda TEOG, Mart ortasında YGS, Haziran ayında ise LYS ile öğrenciler bir üst öğrenim kurumuna yerleşebilmek için sınava tabi tutulacaklar. Bu sınavlarda başarılı olmanın anahtarı sadece çok ders çalışmak değil, zihinsel olarak da hazır olmaktır. Sadece bu sınavların stresi sebebi ile bile öğrenciler okula geri dönmek konusunda isteksiz davranabilirler. Bu sınavların dünyanın sonu olmadığı, bu sınavlardaki başarılarının onların ebeveynleri gözündeki değerini belirlemeyeceğini çocuklara hissettirmek de çok önemli. Baskı altında daha başarılı olan öğrenci sayısının çok az olmasının yanında, bu şekilde yetiştirilen çocuklar zamanla kendi kararlarını veremeyen ve birileri tarafından yönetilmeden iş yapamaz insanlara dönüştükleri için iyi okullar kazansalar bile iş yaşantısında başarılı olma olasılıkları çok düşük oluyor. Eğer iki haftalık yarıyıl arasını verimli bir şekilde, yani ailece etkinliklerde bulunarak, çocuğun ders çalışmasına destek olacak ortamı oluşturarark ve iyi bir uyku düzeni ile geçirdiyseniz ikinci döneme hem siz hem de çoğunuz hazır demektir. Bunları yapamadıysanız bile önümüzdeki iki günlük hafta sonu tatilini iyi değerlendirmek çocuğunuzun okul başarısına kesinlikle olumlu bir katkı sağlayacaktır."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...