Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
26 Ekim 2017 16:23

YÖK, Özbekistan'da iki enstitü kurulmasına ilişkin çalışma başlattı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev arasında mutabakata varılan Özbekistan'da İmam Buhari Uluslararası İlmi Araştırmalar Merkezi ve Taşkent'te İslam Araştırmaları Merkezi'nin altyapılarının kurulması konusunda, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç başkanlığında oluşturulanlan heyet, özel çalışma başlattı.

YÖK, Özbekistan'da iki enstitü kurulmasına ilişkin çalışma  başlattı
yök,eğitim,dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev arasında  varılan mutabakat çerçevesinde Özbekistan'da İmam Buhari ve İmam Maturidi'nin  isimlerini taşıyan iki enstitünün kurulması kararlaştırılmıştı. Semerkant şehrinde İmam Buhari Uluslararası İlmi Araştırmalar Merkezi  ve Taşkent'te İslam Araştırmaları Merkezi altyapılarının tesis edilmesi konusunda  Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı üzerine YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, özel  bir çalışma başlattı.Saraç, YÖK heyeti ile birlikte konuya ilişkin yerinde incelemelerde  bulunmak üzere gelecek ay Özbekistan'ı ziyaret edecek. Özbekistan Cumhurbaşkanı  Şavkat Mirziyoyev de YÖK Başkanı Saraç başkanlığındaki heyeti kabul ederek,  enstitülerin kurulması çalışmalarını yakından izleyecek. YÖK heyeti,  Özbekistan'da iki enstitü kurulmasının yanı sıra Yükseköğretim Kurumu  oluşturulması çalışmalarını da yürütecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Özbekistan  Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev ile birlikte düzenlediği ortak basın  toplantısında, "Türk-İslam medeniyetinin iki kadim havzasından birbirinden daha  çok istifade etmesinin yollarını nasıl buluruz, bunun üzerinde durduk. Tüm  bakanlık ve kurumlarımıza Özbekistan ile iş birliğimizin her alanda  geliştirilmesi yönünde talimatlarımızı verdik. Aynı iradenin Özbekistan'da da  olmasından dolayı gerçekten çok çok mutluyum. İnşallah İmam Buhari Enstitüsü  arzumuzdu, İmam Matüridi Enstitüsü arzumuzdu, bu konularda aramızdaki ittifak  bizleri çok çok daha güçlü kıldı." değerlendirmesinde bulunmuştu.

BİN 80 MUHADDİSTEN HADİS YAZDI

Diyanet İşleri Başkanlığı İslam Ansiklopedisi ve çeşitli kaynaklardan  derlenen bilgilere göre, Özbekistan'da kurulacak enstitüye ismi verilecek olan  İmam Buhari, 20 Temmuz 810 yılında Buhara'da doğdu ve bu nedenle kendisine  "Buhari" denildi.Hadis ilminin ve hadis alimlerinin önderi olarak İslam dünyasında  önemli bir yer tutan Buhari, Hz. Muhammed'in sahih hadislerini toplayarak en  büyük hadis kitabı olan el-Camiu's-Sahih'i (Sahih-i Buhari) hazırladı.

İmam Buhari, 10 yaşlarında iken hadis ilmi ile meşgul olmaya ve  Buharalı muhaddislerden hadis dersleri almaya başladı. 11 yaşlarında iken hocası  Dahili'nin rivayet sırasında yaptığı bazı hataları tashih etmesiyle dikkatleri  çekti. 16 yaşına geldiği zaman İbnü'l-Mübarek ve Veki'b Cerrah'ın kitaplarını  tamamen ezberledi. Bu sırada annesi ve kardeşi Ahmed ile birlikte hacca gitti.  Hac sonrası onlar memleketlerine döndükleri halde Buhari Mekke'de kaldı ve Hallad  bin Yahya, Humeydi gibi alimlerden hadis tahsil etti.

Daha sonra bu amaçla ilim merkezlerini dolaşmaya başlayan Buhari'nin,  kendilerinden hadis yazdığı muhaddislerin sayısının bin 80 olduğunu söylediği  belirtiliyor. Meşhur talebesi Firebri, el-Camiu's-Sahih'i Buhari'den 90 bin  talebenin dinlediğini iletti. Kaynaklarda, en tanınmış diğer talebelerinin ise  İmam Müslim, Tirmizi, Ebu Hatim, Ebu Zür'a er-Razi, Muhammed bin Nasr el-Mervezi,  Salih Cezere, İbn Huzeyme gibi muhaddisler olduğu ifade ediliyor.Buhari'nin uzun seyahatleri sonunda derlediği hadislerle geniş bir  kütüphane meydana getirdiği ve seyahatleri esnasında kitaplarını yanında taşıdığı  anlatılıyor. Buhari'nin, bir gece uyumayıp o güne kadar yazdığı hadisleri  hesapladığı ve muttasıl 200 bin hadis kaydettiğini belirlediği aktarılıyor.

İmam Buhari, 1 Eylül 870 günü toprağa verildi.

KELAM ESERİ VERDİ

Özbekistan'da kurulacak diğer bir enstitüye adı verilecek İmam Ebu  Mansur el-Maturidi ise İslam dünyasında yetişmiş en büyük kelam alimlerinden  biri. 852 yılında Türkistan'ın Semerkant bölgesinin Maturid beldesinde doğan İmam  Maturidi, İslamiyeti yeni kabul etmekte olan Türkler arasında, Türkistan'da  yaşadı.İmam Maturidi'nin kelami görüşlerini ve mezhep anlayışını anlatan  eserinin ismi, Kitab-ut Tevhid. İmam Maturidi, Müslümanların sahih bir itikada  sahip olmaları için itikat ilmi olan kelam üzerine çalıştı.Maturidi, kendi döneminde ortaya çıkan dini problemlere çözüm bulmaya  çalıştı, pek çok öğrenci yetiştirdi ve çeşitli bilim dallarında ilk olma  özelliğini taşıyan önemli eserler bıraktı. Ölümünden sonra da büyük ilgi gören  İmam Maturidi, geniş bir coğrafyayı etkiledi ve "Maturidilik" diye bilinen bir  düşünce ekolü oluştu.

Bu ekol, Hanefilik-Maturidilik olarak dünyanın çeşitli yerlerinde  yaşayan Müslümanların geneli tarafından benimsenerek günümüze kadar yaşamaya  devam etti.Maturidi'nin eserlerindeki birçok cümlenin kuruluşuna, bazı fiillerin  bağlaçlarına bakıldığında Arapça gramere aykırılığı yanında Türkçe gramere  uygunluğun görüldüğü belirtiliyor. Kaynaklarda, gerek dil ve üslup özellikleri  gerekse yaşadığı Semerkant ve çevresinin Türklerin çoğunlukta bulunduğu bir bölge  olması göz önüne alındığında Maturidi'nin Türk asıllı olduğunun söylenebileceği  belirtiliyor. Maturidi, 944 tarihinde, Semerkant'ta hayatını kaybetti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...