Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
12 May 2014 09:51

1 milyon kişiyi mağdur eden sistem yasaklanıyor

Türkiye'de yaklaşık bir milyon kişiyi mağdur eden sistem 28 Mayıs tarihi itibariyle yasaklanıyor. Yeni düzenleme ile birlikte artık vatandaşa gerçekçi olmayan vaatlerde bulunanlara çok ağır cezai yaptırımlar getiriliyor.

1 milyon kişiyi mağdur eden sistem yasaklanıyor
gerçekçi olmayan vaatler, cezai yaptırım, yeni düzenleme, mağdur eden sistem, sistem yasaklanıyor

Uzun yıllar yasal boşluklardan ötürü 1 milyon insanı mağdur eden ve halk arasında Titan, Saadet Zinciri gibi isimlerle anılan piramit satış sistemine ilk kez düzenleme getiriliyor. 28 Mayıs'tan sonra yürürlüğe girecek olan Yeni Tüketici Yasası ile birlikte bu tarz satış yapan firmalara tamamen yasak getirilecek.
TÜRKİYE SİSTEMİ TİTAN'LA TANIDI
1990 yıllarında ortaya çıkan piramit satış (Saadet zinciri) sistemi para ile para kazandıran çok katlı pazarlama modeli olarak adlandırılıyor. Türkiye ise bu sistemi ilk olarak 1998 yılında ''Titan'' ismiyle kurulan saadet zinciri vasıtasıyla duydu. O dönem Titan tarafından yaşatılan mağduriyetler çok konuşulmuş, parodilere dahi malzeme konusu olmuştu. Binlerce kişiyi trilyonlarca lira dolandıran firma yetkileri ise 10 yıl hapis cezasına çarptırılmış ve geçtiğimiz yıllarda tahliye olmuşlardı.
NETWORK MASKESİYLE YENİDEN TÜREMEYE BAŞLADILAR
Ancak ibretlik bu olay sonrasında halkın bilinçlenmesinden ötürü belli bir dönem ortalıkta görünmeyen saadet zincirleri yeniden türemeye başladı. Bu sefer de çok katlı pazarlama sektörü olan ''Network Marketing'' maskesiyle gün yüzüne çıkan dolandırıcılar yüzbinlerce insanı mağdur etmeye devam ediyor.
200 YAKIN FİRMA 1 MİLYON ÜYE VAR
Yapılan araştırmalara göre piyasada 200'e yakın network firması bulunuyor. Bu firmalara bağlı yaklaşık 1 milyon kayıtlı üyenin olduğu belirtiliyor. Üyelerden üyelik ücreti adı altında toplanan paralar ise yüz milyonlarca lirayı buluyor.
15 BİN TL'YE VARAN KAYIT ÜCRETİ İSTİYORLAR
Özellikle çalışmadan kısa yoldan zengin olma hayalleri kuranları ve öğrencileri ağlarına düşüren kötü niyetli kişiler sisteme dâhil ettikleri her bir kişi için 15 bin TL'ye kadar varan kayıt ücretleri talep ediyorlar. Bu rakamı ödemeyi kabul edip üye olanlardan ise ürünleri satarak sisteme yeni üye yaptırmaları istenirken her üye başına çok cüzi bir ücret veriliyor. Ancak zamanla sattığı onca ürün ve üye sayısına rağmen vaat edildiği şekilde para kazanamadığını gören vatandaş sistemden mağdur bir şekilde ayrılırken piramidin en üstündekiler ise kendilerine yeni kurban arayışını sürdürüyor.
PİRAMİT SATIŞ SİSTEMİ YASAKLANACAK
İşte bu şekilde işleyen sistemin yaşattığı mağduriyetler üzerinden gelen şikâyetleri değerlendiren Meclis alt komisyonu 28 Mayıs'ta yürürlüğe girecek olan Tüketici Yasası'na konuyla ilgili düzenleyici ve yasaklayıcı bir madde koydu. Yeni Tüketici Yasası'nın 80. Maddesinde yer alan söz konusu madde ile piramit satış sisteminin kurulması, yayılması veya tavsiye edilmesi artık yasak olacak.
BAKANLIK DENETİME BAŞLAYACAK
Bakanlık, 28 Mayıs itibariyle piramit satış sistemleri ile ilgili gerekli incelemeleri yapmaya başlayacak ve gerek görmesi halinde elektronik sistemin durdurulması dâhil tüm engelleri devreye sokabilecek.
''EYLEMİ YASAKLIYORUZ''
Konuyla alakalı görüşüne başvurduğumuz Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Yasama Uzmanı Beyhan Hamurcu da 28 Mayıs itibariyle para ve mal varlığı kazanma ümidi veren gerçekçi olmayan, gerçekleşmesi çok güç olan yani dolandırıcılık kapsamında görülen eylemlerin tamamen yasaklanacağını belirtirken, söz konusu tarife network firmalarının girmesi halinde onların da yasaklanacağını söyledi. Yasadaki madde ile şirket kurmayı değil eylemi yasakladıklarını da söyleyen Hamurcu, gerekli yasal işlemlerle Bakanlığın ilgileneceğini ve bu tarz faaliyetlerde bulunanlarla ilgili TCK'nın gerekli maddelerinin işletileceğini de dile getirdi.

Kaynak: Haber7

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...