Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
28 Temmuz 2015 04:22

1 TL yüzünden emeklilikten olmayın

SGK'ya 1 lira borcunuzun olması bile emekliliğinize engel. Uzmanlar borç durumunu sorgulamaları konusunda uyarı yapıyor.

1 TL yüzünden emeklilikten olmayın
sgk, emekli, borç,

İstanbul’da emeklilik için gerekli gün ve yaş şartlarını yerine getiren bir vatandaş Bağ-Kur’a olan 12.99 TL’lik borcu nedeniyle 2 aydır 1.071 TL’lik emekli maaşını alamıyor. Bağ-Kur’a olan bu sembolik borcundan haberi olmadığını, kendisine SGK’dan borçluluk durumuna dair herhangi bir uyarı gelmediğini belirten ismini vermek istemeyen emekli adayı, "Daha önce esnaf olduğum için Bağ-Kur’a bağlıydım. Bakkal dükkanımı kapatınca tüm borçlarımı ödeyip Bağ-Kur’dan ayrıldım" dedi.

2 AYDIR MAAŞ ALAMADI

Daha sonra bir mağazada SGK’lı olarak çalışmaya başladığını anlatan emekli adayı, şöyle devam etti: "Ancak yıllar önce Bağ-Kur’daki evrak hatası nedeniyle kalan 1 TL’lik bir borç zamanla birikip 12.99 TL olmuş.Emeklilik için başvurduğum Gaziosmanpaşa SGK’da, borç durumuna dair bana herhangi bir bilgi verilmedi. Borçtan haberim olmadığı için ödeme yapmadım. Daha sonra Bağ-Kur’a bağlı olduğum Malatya’dan Gaziosmanpaşa SGK’ya borçlu olduğuma dair yazı geliyor. Ancak bunun gelmesi 2 ayı buluyor. İki aydır emekli olmayı bekliyorum."

E-DEVLET'TEN KONTOL EDİN

1 Ekim 2008 sonrasında sosyal güvenlik sistemi tek çatı altında birleştirildiği için kişi hangi statüde emekli olacak olursa olsun SGK’ya prim borcu var ise emekli olamıyor ve kendisine emekli aylığı bağlanamıyor. Dolayısıyla primlerini kendisi ödeyen 4/b’liler yani Bağ – Kur’lular, 4/a’lı olarak emekli olsalar bile emekli aylığına hak kazanabilmek için prim borçlarını ödemek durumundalar. 4/b’liler emekli olmadan önce e – devlet sistemi üzerinden prim borçlarının bulunup bulunmadığını kontrol etmeliler. Emekliliğe hak kazandığı halde borcu olan vatandaşların SGK’ya dilekçe vererek geçmiş dönemlere ait borçlarını ödemeli veya yapılandırmak zorundalar.

SGK UYARI GÖNDERMELİ

Primlerini kendisi ödeyen 4/b’liler yani Bağ-Kur’luların 4/a’lı olarak emekli olsalar bile emekli aylığına hak kazanabilmek için prim borçlarını ödemek zorunda olduklarını belirten uzmanlara göre SGK, emeklilik için başvuran adaya borçluluk durumuna ilişkin bir uyarı göndermek zorunda. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...