Tgrt Haber
06 Ekim 2015 16:44

13 yılın en düşük seviyesinde

Türkiye'nin fiyat düzeyinin ticaret yaptığı ülkelerin fiyat düzeylerine göre değişimini gösteren tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) bazlı reel efektif döviz kuru endeksi (REK), Eylül ayında, 2003 yılının başından bu yana yaklaşık 13 yılın en düşük düzeyine geriledi.

13 yılın en düşük seviyesinde
döviz,

Merkez Bankası verilerine göre, Ağustos'ta 95.22 olan endeks Eylül ayında 90.95 düzeyine geriledi. TÜFE bazlı REK ilk olarak açıklanmaya başladığı Ocak 2003 tarihinde en düşük değer olan 89.55 düzeyindeydi.
Yurtiçi üretici fiyatları (Y-ÜFE) bazlı reel efektif döviz kuru endeksi de Ağustos ayındaki 95.95 düzeyinden Eylül ayında 92.63 düzeyine gerileyerek, yine yaklaşık 13 yılın en düşük değerine geriledi.
Reel efektif döviz kuru endeksleri Türkiye'nin fiyat düzeyinin dış ticaret yaptığı ülkelerin fiyat düzeylerine oranının ağırlıklı geometrik ortalaması alınarak hesaplanıyor. Denklemde reel efektif kurun azalışı TL'nin reel olarak değer kaybettiğini, diğer bir anlatımla Türk mallarının yabancı mallar cinsinden fiyatının düştüğünü gösteriyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...