Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
12 Şubat 2015 10:27

19 milyar liralık batık sattılar

BDDK rakamlarına göre bankaların sattıkları hariç batık kredi tutarı 36 milyar liraya çıktı.

19 milyar liralık batık sattılar
BDDK,Anadolu,Otomobil,İstanbul,Habertürk,Türkiye Bankalar Birliği

Bankaların 2 yıl tahsil edemediği için sattığı ‘batık krediler’in yüzde 60’ının Anadolu şehirlerinden olduğunu ifade eden Varlık Yönetim Şirketleri Derneği Başkanı Hilmi Güvenal “Bunun nedeni İstanbul ve diğer büyük şehirlerdeki kişilerin borcunu ödemesi için 2 yıllık süreçte yeni bir iş bulma olanağı bulmaları. Bu süreçte temerrüde düşen borçlarını kapatıyorlar. İstanbul’da özellikle inşaat ve turizm gibi mevsimsel iş bulma olanağı çok fazla. Ancak Anadolu’da dükkânını kapatan, işini kaybeden bir daha iş bulamadığı için borcunu ödeyemiyor” dedi.
Bankaların halka açık olmaları nedeniyle batık kredilerinin karşılaştırılmasının kolay olduğunu ve batık kredilerini fazla göstermek istemeyen bankaların bu kredileri varlık yönetim şirketlerine sattığını anlatan Güvenal, bu nedenle satışların genellikle 6 ve 12’inci aylarda yani bilanço dönemlerinde olduğuna dikkat çekti. Bankaların kendilerine sattığı bir nevi ‘gerçek batık’ kişilerin ortalama yaşının 35 ve yüzde 90’ının da erkek ve işsiz olduğunu kaydeden Güvenal, “İşsizlik oranı yüzde 9’a indiğinde iş bulup rahatlayan, borcunu ödeyebilen bu kesim işsizlik oranı yüzde 11’e çıktığında batan 1.5 milyon kişiden oluşan bir kitle” dedi.
Şimdiye kadar 500 bin kişinin varlık yönetim şirketleri aracılığıyla borcunu kapattığını söyleyen Güvenal, son 10 yılda faizlerdeki düşüş ile borçlanabilmesi kolaylaşan bu kitlenin işsiz kalınca borcunu ödeyemediğini anlattı. Güvenal bankaların verdiği kredilerin arttığını özellikle gençlerin evlenirken ev kurarken veya Otomobil alırken kredi kullanmaya devam ettiğini, bu nedenle bundan sonra da benzer sürecin devam edeceğini vurguladı.
19 MİLYAR LİRALIK BATIK SATTILAR
Güvenal’ın verdiği bilgiye göre bankalar 2008-2014 arasında varlık yönetim şirketlerine 19 milyar liralık batık kredi sattı. Şirketler bu borç için 2.8 milyar lira ödedi ve şimdiye kadar da 2.3 milyar lira tahsil etti. BDDK rakamlarına göre bankaların sattıkları hariç batık kredi tutarı 36 milyar liraya çıktı. Bu batık kredi oranının 2.85 olduğu anlamına geliyor. Satılan krediler de eklendiğinde tutar yaklaşık 55 milyara çıkıyor. Yani batık oranı 1.5 puan artarak % 4.5’e çıkıyor.
55 YAŞ ÜSTÜNDEKİLER BORÇSUZ ÖLMEK İÇİN ÖDEMELERİNİ YAPIYOR
Borç tahsilatının üç şekilde yapılabildiğini dile getiren Varlık Yönetim Şirketleri Derneği Başkanı Hilmi Güvenal bunları şöyle özetledi: “Bunlardan ilki vatandaş bir iş bulup gireceği zaman maaşına haciz gelmesin, yeni işinde sorun çıkmasın diye yapılan ödemelerden oluşuyor. Ikincisi 55 yaş üstü KOBI kredisi niteliğindeki kredi kullanmış ve batmış kişilerin çoluk çocuğuna borç bırakmamak için ödediği krediler. Bu kişiler borçsuz ölmek isteyen Anadolu esnafı genellikle. Üçüncü olarak ise bir de bizim vade uzatarak faiz silerek borç ödemeye teşvik etttiğimiz insanlar var.”
2014'TE 1.3 MİLYON KİŞİ BATTI
Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi; Negatif Nitelikli Bireysel Kredi ve Kredi Kartı Aralık Ayı Raporu’nu yayınlandı. Rapora göre, bireysel kredi veya kredi kartı borcundan dolayı yasal takibi devam eden kişilerin sayısı, geçen senenin aralık ayına göre yaklaşık 15 bin arttı. Bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı, geçen yıla göre, yüzde 4 artarak 669 bine, bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı ise yüzde 1 artışla 1 milyona yükseldi. Buna göre bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe girmiş tekilleştirme yapılmasıyla hesaplanan toplam kişi sayısı, 2014’te, geçen yıla göre yüzde 7 artışla 1,3 milyon kişi oldu. Bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe girip hâlâ yasal takipte olan kişi sayısı ise son ay içerisinde yüzde 1.2 artarak 2 milyon kişi oldu. 2014’te 1.3 milyon kişi battı.
Kaynak: Habertürk

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...