Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
17 May 2015 09:49

2.500 işçi istifa etti

Oyak Renault ve Tofaş fabrikalarında, işçilerin ücret artışı talep ederek başlattıkları eylemler nedeniyle üretim pazartesi gününe kadar durduruldu.

2.500 işçi istifa etti
OYAK,Sabah,Bosch,Bursa,Tofaş,Yalova,Renault,Nilüfer,Otomobil,Türk Metal Sendikası,

Bursa’daki Oyak Renault ve Tofaş fabrikalarında başlayan işçi eylemleri nedeniyle fabrika yönetimleri, pazartesi gününe kadar üretime ara verildiğini açıkladı
Türk Metal Sendikası’nın Bosch fabrikasında geçmiş 3 yıllık kayıpları karşılayacak bir oran üzerinden toplu sözleşme imzalaması, sendikanın örgütlü olduğu otomotiv sanayindeki yaklaşık 20 bin işçinin tepkisine neden oldu. Sendikanın örgütlü olduğu OYAK Renault ve Tofaş’ın yanısıra yan sanayi ve yedek parça fabrikalarındaki işçiler perşembe gününden itibaren eyleme başladı.
Eylemci işçiler sözleşmelerinin yenilenmesini isteyerek olumsuzluktan sorumlu tuttukları sendikadan istifa etmeye başladı. Perşembe gecesi Oyak Renault’ta vardiyaya giren işçiler işbaşı yapmazken, vardiyadan çıkan işçiler de tesis önünde eyleme başladı. Oyak Renault’taki bu eylemle her saat bantlarından 59 Otomobil çıkan fabrikada üretim durdu.   
Kısa mesajla duyuruldu
Bursa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Oyak Renault Fabrikası’ndaki eylem sürerken, Yalova yolundaki Tofaş fabrikası işçileri de perşembe günü saat 16.30’daki vardiyada işbaşı yapmayınca bu tesiste de üretim durdu. İşçilerin fabrika önündeki bekleyişi devam ederken, Tofaş fabrikasının insan kaynakları birimi, işçilere cep telefonundan mesaj göndererek, üretime ara verildiği duyurdu.
Oyak Renault’tan yapılan açıklamada da fabrikada üretime 18 Mayıs’a kadar ara verildiği duyuruldu.
2.500 işçi istifa etti
Türk Metal’in Oyak Renault’taki işçilerden de sorumlu olan Bursa’daki merkez Nilüfer İlçe Başkanı Ruhi Biçen, son gelişmelerden sonra fabrikada çalışan 2 bin 500 üyenin istifa ettiğini söyledi.

Üç günlük üretim kaybı 4.447 araç
Oyak Renault, 2014 yılında 318 bin 246 adet otomobil üretti. Otomobil üretimindeki payı yüzde 43 oldu. Günde ortalama 872 araç üreten fabrikanın kapalı kalacağı üç gün boyunca üretim kaybı 2 bin 616 otomobil olacak.
Tofaş, 2014 yılında 59 bin 109 otomobil, 163 bin 698 adet kamyonet olmak üzere toplam 222 bin 807 araç üretti. Fabrika 2014’te otomobil üretiminde yüzde 8, kamyonet üretiminde yüzde 45 paya sahip oldu. Günde 610 araç üreten fabrikanın kapalı kalacağı 3 gün boyunca üretim kaybı 1871 araç olacak. İki fabrikanın 3 günlük toplam kaybı ise 4 bin 447 araç olacak.İşveren sendikası: Eylemler yasadışı
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), eylemlerin ivedilikle sonlandırılması gerektiğini bildirdi. Açıklamada, “Kanunsuz eylemlerin hiç kimse ve hiçbir kesim tarafından desteklenmemesi gerektiği görüşündeyiz. Söz konusu işyerlerinde çalışanları sağduyuya ve yasadışı eylemleri ivedilikle sonlandırmaya davet ediyoruz” denildi.Renault’tan kumanya Hal’den erzak desteği
Oyak Renault fabrikası yönetimi eylem yapan işçilere kumanya dağıtırken, bulundukları alana da otomatik çay ve kahve makinesi yerleştirdi. Haldeki komisyoncular bu Sabah kasalarla domates, salatalık ve biberi Tofaş önünde eylem yapılan işçilere gönderdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...