Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
23 Temmuz 2014 18:56

İBB çalışanlarına yüzde 14 zam

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İETT Genel Müdürlüğü ile KİPTAŞ, HALK EKMEK, HAMİDİYE ve AĞAÇ AŞ’deki toplam 7 bin 200 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi imzalandı. Çalışanlara yıllık yüzde 14 zam yapıldı.

İBB çalışanlarına yüzde 14 zam
ibb, çalışanlar, zam,

7 bin 200 çalışanı ilgilendiren Toplu Sözleşme bugün, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Saraçhane binasında yapılan törenle imzalandı. İmza törenine İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hayri Baraçlı ve diğer Belediye Bürokratları ile HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan ve Hizmet İş, Öz Gıda-İş ve Öz Orman-İş sendikalarının yöneticileri katıldı. Törende konuşan Hayri Baraçlı, bazı nedenlerden dolayı geciken toplu sözleşmenin farklarını imza öncesinde işçilere yansıtarak mağdur etmemeye özen gösterdiklerini belirterek, “Toplu sözleşmede testere modelini uyguladık. Keser olup hep kendimize yontmadık. Rende olup da sırf karşıya vermedik. Her iki tarafa da işçi ile kurumlarımıza eşit davranmaya önem verdik. Hedefimiz çalışanlarımızla birlikte mutlu bir aile oluşturabilmek” diye konuştu.
 
İstanbul’u geleceğe götüren bir belediyecilik ve kardeşlik ruhuyla çalışmaya devam edeceklerini ifade eden Hayri Baraçlı, Başkan Kadir Topbaş’ın işçi ve memurları gözeten inisiyatifiyle rahat bir toplu sözleşme hazırladıklarını söyledi. “Elimizdeki imkanlarla en iyi toplu sözleşmeyi gerçekleştirdiğimiz kanaatindeyim. Bir lira eksik, bir lira fazla pazarlığı yapmaktansa verimliliği ön plana çıkartan bir yönetim anlayışımız var” diyen Baraçlı, toplu sözleşmenin İstanbul Büyükşehir Belediyesi çalışanlarına hayırlı olmasını diledi.
 
HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan da toplu sözleşmede ilk kez 6’şar aylık zam yapılmasını ve oranların yüksek olmasını olumlu bulduklarını belirterek, “İyi bir toplu iş sözleşmesine imza attığımızı düşünüyorum. Avrupa’da son yıllarda çalışanlar mevcut haklarını korumaya çalışırken biz geliştiriyoruz. Bu sözleşmenin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin diğer şirketlerinde de uygulandığını öğrenmekten mutluluk duydum. Sözleşmesinin bütün belediye çalışanlarına hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.
 
Hizmet İş, Öz Gıda-İş ve Öz Orman-İş sendikalarıyla imzalanan 2 yıllık sözleşmenin ilk yılında çalışanlara 6’şar aylık yüzde 7, toplam yüzde 14 zam yapıldı. Çıplak ücret dışındaki yemek ve sosyal yardım gibi ek ödemelere de ücret artışı oranında zam yapıldı. İkinci yılda ise çıplak ücretler enflasyon oranında arttırılacak. Buna göre, İETT’de aylık ortalama net maaşı (yüzde 20 gelir vergisi kesintisiyle) 2 bin 170 lira olan bir işçinin maaşı 2 bin 323 liraya yükseldi. Sözleşmeyle ortalama bir işçinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi kurumlarına maliyeti 7 bin 204 liradan 8 bin 15 liraya yükseldi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...