Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
27 Kasım 2014 16:05

Vatandaşa büyük müjde! Erken emeklilik anlaşması imzalandı

SGK ile Bağ-Kur arasında erken emeklilik anlaşması imzalandı.

Vatandaşa büyük müjde! Erken emeklilik anlaşması imzalandı
erken emeklilik,bağkur,sgk,cumhurbaşkanı erdoğan,

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün müjdesini verdiği erken emeklilik anlaşması bugün SGK ve Halk Bankası tarafından imzalandı.SGK ile Halk Bankası anlaşmayı imzaladı!Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı (SGK) ile Halk Bankası arasında işbirliği protokolü imzalandı. İmzalanan protokol gereğince SGK'ya borcu olan sigortalıların masrafsız 36 aya kadar vade seçenekleri ve aylık 0.97 faiz oranıyla kredi imkanı sağlanacak.
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, 6552 sayılı "İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması İle Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun'un" 11 Eylül 2014 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiği anımsatıldı.
Kanun ile SGK prim alacaklarının yeniden yapılandırıldığı, bu süreçte 5510 sayılı Kanunun 4(b) kapsamında bulunan sigortalıların prim borçlarını kolaylıkla ödeyebilmesi için bankalar ile görüşmeler yapıldığı, bunun neticesinde SGK ile Türkiye Halk Bankası arasında 26 Kasım 2014 tarihinde kredi işbirliği protokolü imzalandığı ifade edilen açıklamada, imzalanan protokol gereğince SGK'ya borcu olan sigortalıların masrafsız (hayat sigortası ve yasal yükümlülükler hariç), 36 aya kadar vade seçenekleri ve aylık 0.97 faiz oranıyla kredi imkanı sağlandığı kaydedildi.Bankanın, kullandırılan kredi nedeniyle sigortalılardan hiçbir ad altında dosya masrafı almayacağının altı çizilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
BAĞ-KUR'LUYU HALKBANKASI EMEKLİ EDEECEK
"Banka ile yapılan protokol ile 4(b) kapsamında olup, prim borcundan dolayı emekli olamayan kendi nam ve hesabına çalışan esnaf, sanatkâr ve çiftçilere her hangi bir teminat göstermeden kredi kullanmak suretiyle emekli olma ve sağlık hizmetlerinden yararlanma imkanı getirilmiştir. Diğer taraftan, halen 5510 sayılı Kanunun 4'üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında çalışan ve önceden 4(b) bendi kapsamında çalışması nedeniyle prim borcu olan ve borcunu 6552 sayılı Kanun kapsamında yapılandırarak ödeme yapması halinde yaşlılık aylığına hak kazanacak sigortalılar da, bankadan kredi kullanmak suretiyle borcunu ödemek için krediden yararlanacaklardır. Bu imkandan yararlanmak isteyen sigortalılarımız prim yapılandırma başvurularını öncelikle Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüklerine yapacaklar, Kurumdan alacakları prim borcunu ödemesi halinde emekli olabileceklerine ilişkin yazı ile birlikte Türkiye Halk Bankası şubelerine müracaat edeceklerdir."Açıklamada, Kredi kullanarak prim borcunu ödeyen sigortalıların emekli aylıkları bağlanacağı, sigortalının bankadan kullanmış olduğu kredi borcunun emekli aylığından taksitler halinde Banka tarafından tahsil edileceği vurgulandı.
Bağ-Kur'lulara Halk Bankası'ndan kredi imkanı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, SGK ile Halk Bankası anlaşması sonucu emeklilik hakkını kazanamayan Bağ-Kur'lulara kredi imkanı verileceğini açıkladı.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Halk Bankası arasında bir protokol imzalanacağını belirterek, "Prim borçlarını ödeyemediği için emeklilik hakkını kazanamayan Bağ-Kur'lu kardeşlerimize inşallah Halk Bankamız 0,97 aylık faizle ve 36 ay vadeli olacak bir kredi verecek. Bundan 279 bin 422 Bağ-Kur'lu istifade edecek. Yapılandırmaya konu miktar ise 3,6 milyar lira" dedi.Erdoğan, ATO Congresium'daki 4. Esnaf ve Sanatkarlar Şurası'nda yaptığı konuşmada, son 12 yıl içinde esnaf ve sanatkarın çok önemli sorunlarının çözüldüğünü, çözüm yoluna girdiğini, ilgili kanunların çıkarıldığını, mevzuatın yenilendiğini, krediler noktasında tarihi iyileştirmeler yapıldığını söyledi.Esnaf, sanatkarların kredi faizinin 2002 yılında yüzde 47 iken, bugün yüzde 4-5 aralığına kadar çekildiğini anlatan Erdoğan, "Esnafımızın kullandığı kredi miktarı 153 milyon liradan 80 kat artışla 12 milyar liraya ulaştı. 80 kat artış. Pirim borçları, SSK borçları, Oda ve Birliklere olan borçlar konusunda iyileştirmeler yapıldı" dedi.
HALK BANKASI'NDAN ESNAFA 0,97 FAİZLE KREDİ
Erdoğan, 6552 sayılı torba yasayla Bağ-Kur'lu esnafın SSK'ya prim borçları konusunda da bir yapılandırma hakkı getirildiğini belirterek, şunları kaydetti:"Şimdi sizinle önemli bir müjdeyi paylaşmak istiyorum. O da şudur: Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bugün öğleden sonra inşallah Halk Bankası ile bir protokol imzalayacak ve bununla emeklilik imkanı var, fakat prim borçlarını ödeyemediği için emeklilik hakkını kazanamayan Bağ-Kur'lu kardeşlerimize inşallah Halk Bankamız, 0,97 aylık faizle ve 36 ay vadeli olacak bir kredi vermek suretiyle Bağ-Kur'lu bu borçlarını ödeme imkanını yakalayacak ve emeklilik hakkını kazandığı gibi de bütün sosyal haklardan hemen anında istifade etmeye başlayacak. Bu yapılandırma kredisinden istifade edeceklerin sayısı 279 bin 422 Bağ-Kur'lu. Şu anda hükümetimizin bu noktada atacağı adımla yapılandırmaya konu miktar, 3,6 milyar Türk lirası. Tüm Bağ-Kur'lu kardeşlerime Halk Bankamızın SGK ile yapacağı bu protokolle birlikte şu anda gerçekten güzel bir imkan hazırlanıyor. Bu imkanın tüm esnafımıza... Tabii kredi borcunu, krediyi çektiği tarihten 3 ay sonra ödemeye başlayacak, bir de bu imkan geliyor."Böylece Bağ-Kur'luların emeklilik konusundaki sıkıntılarının da aşılacağını belirten Erdoğan, düzenlemenin hayırlı olması temennisinde bulundu.

Kaynak Sabah

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...