Tgrt Haber
29 Ocak 2015 10:25

Dolar rekora koşuyor

Merkez Bankası’nın faiz indirme beklentisinin artması ve Fed açıklamalarıyla dolar 2,40'ı aştı. Dolar tarihi zirvesi olan 2.4140'a koşuyor.

Dolar rekora koşuyor
merkez bankası, dolar, dolar yükseliş, fed, dolar fiyatı,

Merkez Bankası'nın önümüzdeki hafta 75 baz puana ulaşabilecek erken faiz indirimine gidilebileceği beklentisiyle TL baskı altında kalmayı sürdürürken, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ekonomik aktivitedeki sağlam seyre vurgu yapan açıklamaları ardından dolar/TL tarihi zirvesine yaklaştı. Bankalararası piyasada kur Aralık ortasından bu yana ilk kez 2,40'ı gördü.Dolar 2,4010'a kadar yükseldi. Fed'in iki gün süren toplantısının ardından yaptığı açıklama para politikasında hem sıkılaştırma, hem de gevşeme yanlılarına destek veren ifadeler içeriyor. Sıkılaştırma yanlıları açıklamada ABD ekonomisinin güçlendiğine dair değerlendirmeye odaklanırken, gevşeme yanlıları açıklamada küresel piyasalara yapılan atıfı faiz artırımlarının gecikebileceğine dair bir ipucu olarak değerlendiriyor.   Uzmanlar Fed'in şu anki tutumunun, euro gibi diğer para birimlerinin baskı altında olduğu bu dönemde dolara destek verdiğini belirtiyorlar.
FAİZ ARTIRIM BEKLENTİSİ..
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın, enflasyondeki gelişmelere göre 4 Şubat’ta erken toplantı yaparak faizi indirebileceklerini söylemesi de, doların lira karşısında hızlı yükselmesini destekliyor. Başçı, Ocak ayı enflasyon raporuru açıkladığı toplantıda, 3 Şubat’ta açıklanacak olan Ocak ayı enflasyonunda "çok sert" bir düşüş olabileceğini ve düşüşün 1 puanın üzerinde olması ve çekirdek enflasyonun iyi gelmesi halinde, 24 Şubat’taki para politikası kurulu toplantısını beklemeden 4 Şubat’ta da toplanarak parametreleri değiştirebileceklerini söyledi ve ekledi: "Eğer Ocak ayında enflasyonda 1 puanın üzerinde düşüş olursa, o zaman değerlendirmek gerekebilir çünkü 24 Şubat’a kadar çok vakit var...Bu durumda enflasyondaki düşüşle uyumlu, reel faizleri hafif artıda bırakacak bir indirimi tartışırız." Geçen yıl Ocak ayında yüzde 1.98 ile enflaslonda 2014’ün en yüksek aylık artışı yaşanmıştı. Bu nedenle, 3 Şubat’ta açıklanacak Ocak enflasyonu bu verinin ne kadar altında gelirse, yıllık enflasyon da o kadar aşağıya çekilmiş olacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...