Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
01 Şubat 2015 13:38

Dikkat, inanılmaz bir faturayla karşılaşabilirsiniz

Evlerini yabancılara kiraya veren ev sahipleri önemli bir tehlike ile karşı karşıya.

Dikkat, inanılmaz bir faturayla karşılaşabilirsiniz
elektrik,ev sahibi,kira,fatura,

Elektrikteki kayıp-kaçak bedeli alınmasına ilişkin tartışmalar devam ederken, enerji sektöründe ev sahiplerini önemli bir tehlikenin beklediği ortaya çıktı.Evini Suriyeliler’e kiraya veren herhangi bir ev sahibi kaçak elektrik kullanımı veya ödenmeyen faturadan sorumlu tutulacak.Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’ne göre usulsüz kullanımda elektrik kesilirken, ödenmeyen faturadan da abonelik kimin üzerine ise o sorumlu tutuluyor.Kaçak kullanımında ise idari para cezasının yanı sıra konu mahkemeye de intikal edebiliyor.
Türkiye’de Suriyeli veya bir başka yabancı uyruklu şahıs elektrik abonesi olamıyor. Kampların dışında yaşayan yaklaşık 100 bin ailelik 1.5 milyon Suriyeli kirada oturuyor. Elektrik dağıtım şirketleri ödenmeyen faturaların ev sahiplerinden tahsil edileceğine dikkat çekiyor.
MAĞDURİYETLER OLABİLİR
Enerji yönetiminden üst düzey bir yetkili ise önümüzdeki günlerde buna ilişkin mağduriyetler olabileceğine dikkat çekerek ev sahiplerine, “Kontratlarınızı iyi yapın. Kiracınızın düzenli fatura ödeyip ödemediğini kontrol edin. Kaçak elektrik tüketimi var mı bakın. Aksi takdirde fatura size kesilir” uyarısında bulundu. Enerji yönetiminden üst düzey bir yetkili ise önümüzdeki günlerde buna ilişkin mağduriyetler olabileceğine dikkat çekerek ev sahiplerine, “Kontratlarınızı iyi yapın. Kiracınızın düzenli fatura ödeyip ödemediğini kontrol edin.Kaçak elektrik tüketimi var mı bakın. Aksi takdirde fatura size kesilir” uyarısında bulundu. Suriye’den gelen mülteciler kendi adlarına abone olamadıkları için ya ev sahibinin aboneliği üzerinden elektrik kullanılıyor ya da kaçak enerji ile tüketim yapıyor. Ev sahibinin abone olduğu faturanın ödenmemesi halinde tahsilat evin içinde oturandan değil de aboneden yapılacak. Aynı abonelikten kaçak elektrik kullanımında ise cezai müeyyide yine ev sahibine uygulanacak.
ENERJİ YÖNETİMİ TAKİPTE
Ev sahiplerinin mağduriyet yaşamaması için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yanı sıra Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu da (EPDK) konuyu yakından takip ediyor. Elektrik dağıtım şirketlerinin de önümüzdeki günlerde abonelere bu konuya ilişkin uyarıda bulunabileceği belirtiliyor. Suriye’den gelen mülteci sayısı 1.7 milyonu bulurken, Türkiye bu ülkeden gelenler için yaklaşık 5 milyar dolarlık harcama gerçekleştirdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...