Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
01 Mart 2015 15:24

Dosya paranızı böyle geri alın

Avukat Remzi Başkan, banka kredisi kullananların dosya paralarını alabilmek için nasıl bir yol takip etmesi konusunda tüketicileri uyardı.

Dosya paranızı böyle geri alın
para,banka,dosya,

İlk olarak tüketicinin başvuru dilekçesiyle birlikte kredi kullandığı bankaya müracaat etmesi gerektiğini belirten Remzi Başkan, “Öncelikle izlenecek yol bir ön başvuru dilekçesi ile birlikte krediyi kullanmış oldukları bankanın şubesine gitmeleridir. Şubenin ilgili birimine dilekçe havale edilerek başvuru yapılır. Bu aşamada bir dilekçeye ihtiyaç olduğu gibi sözlü olarak ta başvuru yapılabilir. Yapılan başvuru üzerine bankalar tüketicilere 'müşterilerine' adreslerine, maillerine ya da iletişime geçecekleri bir telefon veya faks numarasına kullanmış oldukları krediye ilişkin dosya masrafını gösterir belge, dekont ya da dokümanı ilgili banka çalışanın parafı ile gönderir. Yine ilk başvuru aşamasında tüketiciler avukatlara vekalet vererek iş yükünden kurtarabilirler. Bankaların göndermiş oldukları evraklardan sonra tüketiciler dosya masraf miktarına göre ikametgahlarında bulunan en yakın Kaymakamlık Tüketici Hakem Heyetine, İl Hakem Heyetine ya da Tüketici Mahkemesi Sıfatıyla Asliye Hukuk Mahkemesine başvurmalıdırlar” dedi. 


Genelde hangi masrafların geri alındığına dair bilgi veren Başkan, “Tüketiciler kullanmış oldukları konut, araç veya ihtiyaç kredilerinden kaynaklı dosya masrafı/komisyon ve çeşitli adlar altında tüketiciden banka için zorunlu olmayan her türlü masrafları geri alabilirler. Bunlar kalem kalem sayacak olursak dosya masrafı, komisyon, tahsis ücreti, istihbarat ücreti, ekspertiz ücreti, ipotek tesis ücreti, kredi tespit ücreti, yapılandırma ücreti, erkan kapama ücreti, ipotek fek ücreti, noter ücreti vb." ifadelerini kullandı. 
Kredi alırken çok sayıda evrak imzalatılmasının ileride tüketici açısından bir olumsuzluk oluşturabileceğine dikkat çeken Başkan, “Tüketicilere çok sayıda evrak imzalatılması ileride telafisi imkansız sonuçlar doğmasına neden olabilir. Şöyle ki; kullanılan kredilerde bankalar kendileri açısından risk oluşturabilecek her duruma karşı güvencesini bu evraklar sayesinde korumaktadır. Söz konusu evraklar verilen kredi/kredilere ilişkin birçok hususu düzenlemektedir. Bunlar faiz, vade, masraf, sigorta vb. gibi kalemlerdir. Çok sayıda evrakın olması ve tüketicinin bu alanda sözleşmesel eksikliği ileride muhakkak bir yönüyle kendini gösterip olumsuzluğa neden olacaktır” şeklinde konuştu. 
"EVRAKLARI OKUMADAN İMZALAMAYIN" 
Evrakları okumadan imzalamanın büyük yanlış olduğunu kaydeden Başkan, “Evrakları okumadan imzalamak yapılabilecek en büyük yanlışlıktır. Bunun için tabii ki de bu alanda bilgi ve tecrübesine başvurulabilecek kişilere ulaşmak gerekir. Toplumumuzda ki sosyal-ekonomik denge bu durumu tüketiciler açısından önemli kılmasa da izlenmesi gereken bir yol olduğunu düşünüyorum. Söz konusu durum tüketicilerin acil ihtiyaç anında zamansal bir sıkıntıda mevcut olduğu için en sağlıklı ve çabuk şekilde kanaatimce bu yapılmalıdır” diye konuştu. 
"DOSYA PARASI KONUSUNDA İNTERNET'TEN, CEP TELEFONUNDAN TÜKETİCİLERE GÖNDERİLEN MESAJLAR NE KADAR İNANDIRICI" 
Tüketicilere cep telefonu veya internet üzerinden gönderilen mesajların sağlıklı olmadığını belirten Başkan, “Cep telefonu ve internet üzerinden gönderilen mesajların doğru olmadığını düşünüyorum. İş sadece mesajla bitmiyor cep telefonları aranarak tüketiciler ile iletişime bile geçiliyor. Son birkaç yıldır internet ve cep telefonlarının gelişen teknoloji ile hızlı değişimi bu tarz mesajların sayısını arttırmıştır. Özellikle gelen mesaj ve aramalarda tüketicinin ne kadar dosya masrafı alacağı olduğunu, bu masrafların bir haftalık bir zaman diliminde geri alınabileceği söylenmektedir. Bu şekilde tüketiciler ikna edilmekte ve adreslerine bir zarf içerisinde yaklaşık 90-100 TL karşılığında birçok evrak göndermektedirler. Tüketiciyi ikna etmek için vermiş oldukları 'bir haftalık süre' evrakların postadan geliş süresinden bile azdır. Bu evraklara birçok internet sitesi üzerinden ulaşılabileceği gibi en kötü daktilo kullanan arzuhalcilerden bile en az masrafla temin edilebilir. Vekaletsiz iş görmeye dayalı bu hizmet tüketiciler için mağduriyetlere sebep olmaktadır. Son derece hukuk dışı bu durum bizleri üzmektedir. Bu mesajlar genelde İstanbul odaklı kendilerini hukuk ve danışmanlık bürolarını olduklarını söyleyen paravan veya dolandırıcı şirketler tarafından yollanmaktadır. Bu konuda tüketiciler bulundukları yerlerdeki avukatlık bürolarına başvuru yapmalıdırlar. Bu tarz mesajlar yeni olmayıp öncesinde kendini hakim, savcı ve polis olarak tanıtan bir çok vatandaşımızı mağdur olmasına sebebiyet veren dolandırıcılardan da bilinmektedir. Bunlarına önünü alabilmek için tüketiciler uyanık olmalı ve en yakın emniyet ve savcılık birimlerine başvurmalıdırlar. Ayrıca son yıllarda tüketici dosya masrafı geri alımlarında yaşanan artışı ranta çeviren bir çok televizyon kuruluşunun da program akışında yer alan reklamların kaldırılması gerekmektedir. Bu anlamada RTÜK büyük iş düşmektedir” dedi. 

Trabzon'da en fazla şikayet edilen konuların başında ayıplı mal hizmetlerinden kaynaklanan satışlar olduğunu ifade eden Başkan, şöyle konuştu: 
“Trabzonlu tüketicilerin en çok şikayet ettiği konu, ayıplı mal ve hizmetlerden kaynaklı satışlardır. Tüketimi üretime göre fazla olan bir iliz. Trabzon gibi bir yerde ayıplı mal ve hizmete dayalı birçok satım yapılmakta ve firmalar bu hizmetlerin karşılığında mağduriyetleri gidermediği gibi hızlı ve etkin bir şekilde çözümde sunmamaktadır." 
"SATIN ALDIĞINIZ MALIN FATURASINI, FİŞİNİ, SÖZLEŞMESİNİ SAKLAYIN" 
Tüketicilere yapmaları konusunda uyarılarda bulunan Başkan, sözlerine şöyle devam etti: 
“Öncelikle tüketiciler aldıkları mal, hizmetin güvenilirliğine, kalitesine ve garantisine dikkat etmelidirler. Sonrasında satın aldıkları mal, hizmetin faturasını, fişini ya da sözleşmesini muhafaza etmelidirler. Bu ileride yaşanacak problemlerde başvuracakları hukuki yolun kaynağını oluşturacaktır. Ayıplı hizmete ve aldatmaya dayalı firmalardan uzak durmaları en önemli tavsiyemdir. Bulundukları yerden uzakta alacakları hizmet ya da malın satımının bilinen ve güvenilir yerlerden olmasına dikkat etmelidirler. İnternet satımlarında daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Güncel sıcaklığını koruyan dosya masrafı alacağı ile ilgili gelen telefon ve mesajlara itibar etmemelerini öneririm. Çünkü tüketiciler hizmet alamadıkları gibi paralarından da olmaktadırlar. Özel bilgi ve teknik beceriyi gerektiren tüketici alanına giren işlerde muhakkak hukuki yardım alsınlar. Hukuki yardım alamadıkları yerde sosyal ağlar üzerinden araştırma yapsınlar.Son olarak bankalardan henüz kullanmadıkları ya da kullandıkları kredi, kredilerin sözleşmelerinin bir örneğini istesinler. Kredi kullanmadan önce bankaların bilgilendirme yapıp yapmadıklarına dikkat etsinler. Bu işlemler için emin olmadıkları yerde hukuki yardım muhakkak alsınlar. Bankacılık Kanunu 76.m kapsamında tüketicilerin kullanmış oldukları kredi, krediler ve almış oldukları hizmet karşılığında sözleşmeye dayalı bilgi ve evrakı herhangi bir ücret ödemeksizin talep edebileceklerini bilsinler.” 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...