Tgrt Haber
06 Haziran 2018 23:38

AB, İran'daki şirketlerini ABD yaptırımlarından koruyacak

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, ABD'nin İran'a karşı uygulamaya başlayacağı yaptırımlardan Avrupa şirketlerini korumak için engelleme yasasını güncelleme ve Avrupa Yatırım Bankası'na dış yatırımların finansmanı yetkisi verme kararını aldı.

AB, İran'daki şirketlerini ABD yaptırımlarından koruyacak
ab,,iran,

AB Komisyonu, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran ile nükleer anlaşmadan  çekilmesinin ardından Avrupa şirketlerinin çıkarlarını korumaya yönelik çeşitli  tedbirler alınmasına yönelik resmi sürece başlandığını açıkladı.

Açıklamada, alınan tedbirlerin İran'a yatırım yapan AB şirketlerinin  çıkarlarının korunmasına yardımcı olmayı ve AB'nin İran nükleer anlaşmasına olan  bağlılığını göstermeyi amaçladığı kaydedildi.

Avrupalı şirketlerin ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımlara uymalarını  yasaklayan ve ABD cezalarını uygulayan herhangi bir mahkeme kararını tanımayan  "engelleme yasasının" İran'ı da kapsayacak şekilde güncellenmesine karar  verildiğine dikkat çekilen açıklamada, İran'daki yatırımların finansmanı için  Avrupa Yatırım Bankası'nın kullanılabilmesine yönelik mevzuat değişikliği de  yapıldığı ifade edildi.

Açıklamada, söz konusu tedbirlerin alınmasına Avrupa Parlamentosu (AP)  ve AB Konseyi'nin 2 ay içerisinde itiraz edebilecekleri, itiraz olamaması halinde  kararın en geç Ağustos ayında yürürlüğe gireceği kaydedildi.

AB'nin engelleme yasası Küba'ya uygulanan ABD yaptırımlarını aşmak  için hazırlanmış ancak hiçbir zaman yürürlüğe konmamıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, 8 Mayıs Salı günü, ülkesinin P5 1 ülkeleri  ile İran arasında yapılan nükleer anlaşmadan çekilerek Tahran yönetimine ağır  yaptırımlar getireceğini duyurmuştu.

Avrupa'nın önemli şirketleri, nükleer anlaşma yapıldıktan sonra  İran'da ticaret ve yatırımlar yapmaya başlamıştı. Avrupalı şirketler, İran'la  çalışmaya devam etmeleri halinde ABD yaptırımlarından zarar görmekten  çekiniyordu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...