Tgrt Haber
09 Ekim 2017 10:09

ABD’ye oto ihracatında rekor

Türkiye ekonomisinin lokomotifi otomotiv sektörünün ihracatı eylülde yüzde 10.9 artışla 2 milyar 152 milyon dolara yükseldi.

ABD’ye oto ihracatında rekor
türkiye,,abd,,oto ihracat,

Türkiye ihracatının yüzde 19'unu tek başına gerçekleştiren otomotiv, eylülde de liderliğini korudu. Otomotivin ocak-eylül dönemindeki ihracatı ise yüzde 22 arttı. Yılın dokuz ayındaki ihracat 20.8 milyar dolara ulaştı.

TERECİYE TERE SATTIK

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, sektörün binek otomobil ihracatında çift haneli artışlar gerçekleşti. Otomobil ihracatı Almanya'ya yüzde 27, İspanya'ya yüzde 78, Polonya'ya yüzde 31, Belçika'ya yüzde 60 arttı. Eylülde dünyanın en büyük ikinci otomotiv pazarı ABD'ye çok yüksek oranlarda artış geleneği sürdü. "Tereciye tere satan" Türkiye otomotiv sektörünün binek otomobil ihracatı yüzde 61 bin 149 gibi yüksek seviyede arttı. Bu oran ağustosta ise yüzde 109 bin 752 ile rekor seviyede gerçekleşmişti. Eylülde ABD'ye gerçekleşen otomotiv ihracatı yüzde 118 artışla 102 milyon 137 bin dolara çıktı. Bu artışta binek otomobil ürün grubundaki oldukça yüksek gerçekleşen artış etkili oldu. Otomotiv sektöründe ABD'nin payı yüzde 5'e yükseldi.

EN BÜYÜK MÜŞTERİ % 78 İLE AVRUPA

Türkiye otomotivinin en büyük pazarı olan AB ülkelerine yönelik ihracat artışı eylülde de sürdü. İhracatta yüzde 78 pay alan AB ülkelerine ihracat yüzde 7 artışla 1 milyar 673 milyon dolar oldu. Yılın dokuzuncu ayında alternatif pazarlar arasında yer alan Kuzey Amerika Serbest Ticaret Bölgesi'ne yüzde 90 ihracat artışı dikkat çekti. Eylülde Afrika ülkelerine yüzde 36, Diğer Avrupa ülkelerine ise yüzde 43 ihracat artışı yaşandı.

Kaynak: Sabah

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...