Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
03 Ekim 2014 15:04

Altın için kritik tahmin!

12 yıl aradan sonra 2013'te yatırımcısına zarar ettiren altının düşüşü sürüyor. 9 ayın en düşük seviyesine inen altının ons fiyatının önümüzdeki dönemde bin doları görebileceği belirtiliyor.

Altın için kritik tahmin!
altın,altın haberleri,3 ekim altın haberleri,

Altında düşüş frenlenemiyor. 12 yıl aradan sonra ilk kez 2013'te yatırımcısına kaybettiren altınla ilgili bin dolar senaryoları ortaya atılmaya başlandı. 2013'te yüzde 28 düşerek bin 204 dolara gerileyen altının ons fiyatı, bin 206 dolarla son 9 ayın en düşük seviyesine geriledi.
ALTIN TALEBİ AZALIYOR
İki yıllık düşüş yüzde 33'e ulaştı. Aynı dönemde Türkiye'de de Cumhuriyet altınının satış fiyatı 750 liradan 602 TL'ye düştü. Dolarda yaşanan yükseliş ve Çin'den alım yönünde destek gelmemesi düşüşü hızlandırdı. Analistler bin 200 dolar desteğinin kırılması durumunda, altının ons fiyatının bin dolara inebileceğini belirtiyor. Fiziki talebin azalmaya devam etmesi ve ABD ekonomisindeki toparlanmanın altın fiyatlarını düşürdüğünü belirten İntegral Menkul Değerler Satış Pazarlama Direktörü İbrahim Taşdoğan, Fed'in para politikasında sıkılaşmaya devam etmesinin düşüş trendinin devamına yol açabileceğini ifade etti. Fed beklentileri dahilinde yatırım tercihinin dolara kaymasıyla birlikte altının hem güvenli liman hem de yatırım aracı olma özelliğini geride bırakmaya başladığının altını çizen Taşdoğan, fiyatlarda yeni dip seviyelerin görülebileceğini söyledi.
DÜŞÜŞ DEVAM EDECEK
Taşdoğan, 2014'ün ikinci çeyreğinde 964 ton olan altın talebinin, 2013 ikinci çeyreğinde bin 148 ton seviyesinde bulunduğunu hatırlattı. Saxo Capital Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy ise altının ons fiyatında bin 900'lü seviyelerden başlayan düzeltme sürecinin aşağı yönlü bir trende dönüştüğünü ve düşüşün devam edeceğini ifade etti. Altın fiyatları ile ilgili teknik değerlendirmede bulunan Paksoy, "Bin 200 seviyesinin altına geçişlerde bin-bin 50 aralığına doğru hızlı bir geri çekilme olabilir" dedi.
ARTIK GÜVENİLİR LİMAN DEĞİL
'Altın artık güvenli bir liman mı?' sorusunun sıklıkla tartışıldığının altını çizen Taşdoğan, "Dünya genelinde altın artık çokça fiyatlanmış veya eski ününü kaybetmiş olacak ki, 2003-2013 döneminde ortaya çıkan birçok karışıklıkta ve küresel krizde bile altına olan yönelmede azalma var. Örneğin, ABD ve İngiltere'nin Irak'ı işgali, altın fiyatlarını 250-300 dolar seviyesinden 450 dolara kadar çıkarmıştı. Ancak son dönemde yaşanan Ukrayna-Rusya veya IŞİD gerginlikleri, önceki durumun onda biri kadar etki oluşturmadı. 2008 krizi dünyada yeni bir kırılma noktası oluştu" dedi. (Sabah)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...