Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
08 Temmuz 2015 04:32

Arda Süper Lig'de 11 kulübü, BIST'de 205 şirketi solluyor

2001’de 50 liraya Altıntepsi’den Galatasaray’a transfer olan Arda Turan, bugün 41 milyon Euro’luk bonservisiyle Borsa İstanbul’un 205 dev şirketinin değerini geride bıraktı.

Arda Süper Lig'de 11 kulübü, BIST'de 205 şirketi solluyor
arda turan, barcelona,

Arda Turan’ın Barcelona’ya transferi tüm dünyada yankı bulurken, Milli futbolcu 41 milyon Euro’luk değeriyle İstanbul Borsası’nın dev şirketlerini de geride bıraktı. Arda, Türk Lirası bazında dünkü kurla 121 milyon lira olan değeri ile Borsa İstanbul’da on binlerce kişiye istihdam sağlayan tam 205 şirketin piyasa değerini geride bırakmış oldu. 1999 yılında amatör lig ekibi Altıntepsi’de futbola başlayan ve 2001 yılında 50 lira bonservis bedeli karşılığında Galatasaray’ın yolunu tutan Arda Turan bu süre zarfında değerine değer kattı. Geçtiğimiz yıllarda Altıntepsi Spor Kulübü yetkilileri bir röportajda, Arda’nın bonservis bedeli ile o dönemde kulübe iki adet futbol topu aldıklarını söylemişti. Aradan geçen 14 yılda ise Arda Turan, bonservisiyle dev bir şirket alınabilir bir futbolcu haline geldi.

ATLETICO 4 YILDA 28 MİLYON EURO KAZANDI

Öyle ki, eğer Arda’nın bonservis değerinde bir şirket olsaydı, 425 şirketin işlem gördüğü Borsa İstanbul’un piyasa değeri listesinde 221’inci sırada kendisine yer bulacak ve Borsa İstanbul’un şirket sayısı 426 olacaktı. Hiç kuşkusuz Arda’nın transferinden en kazançlısı çıkan taraf ise Atletico Madrid oldu. İspanyol kulübü, 2011 yılında Galatasaray’dan bonusu ile birlikte 13 milyon Euro bonservis bedeliyle aldığı Arda’dan 4 yıl sonra tam 28 milyon Euro kazanmış oldu. Elbette ki, Arda’nın 4 yılda İspanyol kulübüne kazandırdığı başarılar eklendiğinde bu rakam daha da yükseliyor. Öte yandan Transfermarkt.com’un verilerine göre, Arda Turan, 41 milyon Euro’luk değeri ile dünyanın en değerli 31’inci futbolcusu olurken, Mesut Özil’in yanı sıra Chelsea’nin Brezilyalı yıldızı Oscar’ı da geride bıraktı. Süper Lig takımlarının toplam futbolcuları ile karşılaştırıldığında Arda’nın değerini sadece 6 takım geçebiliyor.

5-8 MİLYON EURO GARANTİ PARA ALACAK

Barcelona’ya 5 yıllık imza atan Arda’nın İspanyol devinden yıllık alacağı ücret henüz açıklanmadı. Ancak Arda’nın 5 milyon Euro ile 8 milyon Euro arasında yıllık garanti ücret alacağı konuşuluyor. Öte yandan Arda’nın 2 milyon Euro da imza parası alacağı kulislere sızan bilgiler arasında. Bu rakamlara primler de eklendiğinde Arda’nın kazancı artacak.

FUTBOLDAN KAZANDIĞINI GAYRİMENKULE YATIRIYOR

Genç yaşına rağmen futboldan bir servet kazanan Arda Turan, çevresi tarafından sıkı bir gayrimenkul yatırımcısı olarak biliyor. İspanya ve Londra’da ev alma planı olan Arda’nın, İstanbul’da çok sayıda gayrimenkul yatırımı olduğu biliyor. Yıldız futbolcu, aynı zamanda girişimciliği ile de tanıyor. Öyle ki, Türkiye’nin iddialı e-ticaret sitelerinden biri olan Lidyana.com’un da kurucuları arasında yer alıyor. Turan, bu yatırımında da oldukça memnun olduğunu açıklamıştı. Arda, geçtiğimiz aylarda verdiği bir demecinde de reklam yıldızı olduğu Simit Sarayı’nın İcra Kurulu Başkanı Abdullah Kavukçu ile birkaç ortaklıkları olacağını ve yurtdışında Simit Sarayı şubeleri açacağını bildirmişti.

MARKA YÜZÜ OLDUĞU ŞİRKETLERE PİYANGO

Arda’nın transferine en çok sevinen taraflardan biri de yıldız futbolcunun reklam yüzü olduğu markalar. Türkiye Finans, Simit Sarayı, DeFacto, Turkcell ve Clear gibi firmaların reklamlarında oynayan Arda, reklam filmlerinden de hatırı sayılır bir servet kazandı. Arda’nın, bir reklam anlaşmasından 700 bin Euro gibi bir kazanç elde ettiği belirtiliyor. Ancak Barcelona formasını giymesinin ardından yıldız futbolcuyu bundan sonra reklam yüzü olarak seçecek firmaların ellerini biraz daha cebe atması gerekecek.

26 MİLYON EURO KAZANDI

2004’te profesyonel olan Arda Turan, aradan geçen 10 yıllık sürede futboldan adeta bir servet kazandı. Her ne kadar kazandığı rakamın tamamını bilmek mümkün olmasa da bugüne kadar açıklanan rakamlar baz alındığında Arda futboldan, 20.7 milyon Euro’su garanti para olmak üzere, en az 26 milyon Euro kazandı. Hiç kuşkusuz bu rakama özel primler ve bonuslar dahil değil. Galatasaray’da oynadığı dönemde çok yüksek ücret alamayan Arda, servetinin önemli kısmını Atletico Madrid’de elde etti. İspanyol kulüpten 4 yılda toplam 12.6 milyon Euro alan Arda, toplam 5.2 milyon Euro civarı da prim elde etti. Bunun yanı sıra yıldız futbolcu, reklam filmlerinden de hatırı sayılır bir servet kazandı. Arda’nın reklamlardan aldığı ücret açıklanmasa da ortalama reklam başına 700 bin Euro gibi bir kazanç elde ettiği belirtiliyor. Ancak Barcelona’ya imza sonrası bu rakamın da katlanacağı tahmin ediliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...