Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
26 Mart 2015 16:55

Asya'da altyapı finansmanında 'yeni oyun kurucu'

Çin'in girişimiyle kurulma çalışmaları devam eden, Türkiye'nin de üyelik başvurusu yaptığı Asya Altyapı Yatırım Bankasının, altyapı yatırımlarının finansmanında "yeni oyun kurucu" olacağı belirtiliyor.

Asya'da altyapı finansmanında 'yeni oyun kurucu'
asya

Çin'in girişimiyle kurulma çalışmaları devam eden, Türkiye'nin de üyelik başvurusu yaptığı Asya Altyapı Yatırım Bankasının, Asya ülkelerinin kalkınma ve altyapı yatırımlarının finansmanı açısından, Japonya ve Amerika'nın büyük hissedarı olduğu Asya Kalkınma Bankası karşısında "yeni oyun kurucu" olacağı belirtiliyor. Türkiye'nin, Asya Altyapı Yatırım Bankasına üyelik başvurusu, Çin öncülüğünde kurulan bankayı tekrar gündeme getirdi.

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu bankanın, şu anda IMF ve Dünya Bankasının otorite veya fonksiyonlarını sorgulayacak kadar kuvvetli bir adım olmadığını söyledi. Bankayı, Japonya ve Amerika'nın büyük hissedarı olduğu Asya Kalkınma Bankası ile karşılaştırmanın doğru olacağını ifade eden Manukyan, şunları kaydetti:

"Çin, Asya Kalkınma Bankasının siyasi, çevresel veya başka kaygılarla fonlama sağlamadığı ülkelere fonlama sağlayacak bir kurumla bu ülkelerde gücünü arttıracaktır. Yıllık altyapı ihtiyacının 700 milyar dolara yaklaştığı bir bölgeden bahsediyoruz. Çin, bu banka ile hem kendi mallarına pazar sağlayacak hem de zamanı geldiğinde Birleşmiş Milletler gibi yapılarda oy blokunu kuvvetlendirecektir. Şu anda Çin hiçbir uluslararası kurumda ekonomisinin büyüklüğüne oranla temsile sahip değil."

"Olumlu algı var, tamamlayıcı olacak"

Boğaziçi Üniversitesi Asya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Koordinatörü Dr. Altay Atlı da Asya ülkelerinin kalkınma ve altyapı yatırımlarının finansmanına, Asya Kalkınma Bankasının yetişemediğini söyledi.

Çin'in liderliğindeki yeni girişimi, bu açıdan önemli bir katkı olarak gördüğünü vurgulayan Atlı, yeni bankanın, Dünya Bankasına alternatif olarak konumlandırılırsa çok da başarılı olamayacağını savundu. Atlı, "Zaten Çinlilerin öyle bir niyeti olduğunu zannetmiyorum. Burada önemli olan bu kurumların birbirlerine tamamlayıcı olması. Birinin eksik kaldığı yere diğerinin katkıda bulunuyor olması. Bence dünyanın küresel ekonominin şu anda buna ihtiyacı var." diye konuştu.

"Türkiye için yeni imkanlar var"

Atlı, Türkiye'nin üye olma isteğini olumlu gördüğünü, ülke için yeni alanlar açılabileceğini belirterek, "Türkiye, eğer burada aktif rol oynarsa, enerjisini ve kaynaklarını etkili bir şekilde değerlendirirse, Türk şirketleri için de bir alan açılacaktır" değerlendirmesinde bulundu. Atlı, şöyle devam etti:

"Çünkü söz konusu banka, şirketler için proje finansmanı sağlayacak. Siz bankaya kurucu üye olduğunuzda sizin şirketleriniz de buraya kanalize olmuş olacaklar. Eğer dışarıda kalırsanız, projelerin dışında kalmış olursunuz."

Kurucu üye olmak için bu ay son

Bankaya kurucu üye olmak için ülkelerin bu ayın sonuna kadar başvurmaları gerekiyor. Bankanın 2015 sonunda faaliyetlerine başlaması bekleniyor.

Asya Altyapı Yatırım Bankasına üye olan ve üyelik başvurusunda bulunan ülke sayısı, 26 Mart itibarıyla 30'u geçti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...