Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
28 Nisan 2015 06:02

Bağ-Kur'luya 4 müjdeli haber, borçlar siliniyor

Yasaların yürürlüğe girmesiyle birlikte dört önemli konuda Bağ-Kur'luları rahatlatacak düzenlemeler yapıldı.

Bağ-Kur'luya 4 müjdeli haber, borçlar siliniyor
bağkur, borç,

 Milyonlarca Bağ-Kur'lu ve Bağ-Kur emeklisi böylece hem borçlarından kurtulacak, hem de Temmuz'da maaş artışı yaşayacak. Ayrıca borç silme sayesinde gününü doldurmuş olanlar emekli olarak maaş almaya da başlayacak. Yine borcu olduğu için hastaneye gidemeyen milyonlarca vatandaş için de bu sıkıntı ortadan kalkacak. İşte Torba yasalarla Bağ-Kur'lular için çıkan yenilikler şöyle:

1- BORÇ SİLİNECEK

Yaklaşık 1 milyon 300 bin Bağ-Kur'lunun Sosyal Güvenlik Kurumu'na 12 aydan fazla borcu bulunuyor. Bu borçlar yüzünden vatandaşlar gününü doldurmasına rağmen emekli olamazken hastanelerden de yararlanamıyor. 12 aydan fazla borcu olan Bağ-Kur'lular bu borçlarını tamamen sildirecek ve hizmetlerini dondurabilecekler. İsterlerse ileride bu günlerini tekrar borçlanarak kullanabilecekler. Borçlu oldukları süreler için Genel Sağlık Sigortası Primi ödemeyecekler. Ayrıca daha önce borcunu yapılandırmış olanlar da isterlerse yapılandırmayı bozarak, borç sildirme yasasından yararlanacak. Bununla ilgili kurumlara müracaat gerekiyor. Fakat işlemlerin usulünü, çıkartılacak genelge ve yönetmenlikler ile SGK vatandaşlara duyuracak.

2- SEYYANEN ARTIŞ VAR

Bağ-Kur emeklileri ise Temmuz ayında seyyanen zam alacak. Maaşları bin lira ve altından olanlara zam 100 lira olarak verilecek. Maaşı bin liranın üzerinde olanların ise zam miktarı bin 100 liraya tamamlama şeklinde olacak. Maaşı bin 50 lira olan bir emekliye 95 lira zam verilerek, bin 100 liraya tamamlanacak. Bu zamdan dul ve yetim maaşı alanlar da yararlanacak.

3- ENFLASYON ZAMMI GELİYOR

Yine Bağ-Kur emeklileri Temmuz ayında oluşacak 6 aylık enflasyon miktarı kadar zam alacak. İlk üç ayda oluşan enflasyon yüzde 3.03 olarak açıklandı. Bunun üzerine 3 aylık enflasyon daha eklenecek. Oluşacak oran seyyanen zamdan bağımsız olarak tüm Bağ-Kur emeklilerine Temmuz maaşıyla birlikte ödenecek.

4- KESİNTi AZALDI

Bu arada kendi işini yapmaya devam eden Bağ-Kur emeklilerinin maaşından yapılan Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintileri de azaltıldı. Daha önce yüzde 15 olan kesinti oranı yüzde 10'a düşürüldü. Böylece çalışmaya devam eden Bağ-Kur emeklilerinin maaşından yüzde 5 daha az kesinti yapılırken, maaşlarda bu oranda bir artış da gerçekleşmiş olacak.

İNTİBAKTA DAVA GÜNÜ GELDİ

Milyonlarca emeklinin beklediği intibakta karar zamanı yaklaştı. 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlar için açılan intibak davası yarın görülecek. İşçi, Memur ve Bağ-Kur Emeklileri Derneği (İMBED) Başkanı Hamdi Öz'ün açtığı davaya 29 Nisan'da devam edilecek. Ankara 8'inci İş Mahkemesi'nde görülen davanın son duruşması 2 Şubat'ta yapılmıştı. Emekliler aleyhine bilirkişi raporu çıkınca, mahkeme yeni bilirkişi raporu hazırlanması kararı almıştı. Bu duruşmada kararın açıklanması bekleniyor.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...