Tgrt Haber
11 May 2018 11:52

Bakan'dan İran açıklaması: Türkiye için fırsat

Dövizdeki dalgalanmayla ilgili ''Kur meselesini çok net bir şekilde halledeceğiz. Çünkü çok sağlam bir duruşumuz var.'' diyen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ABD'nin İran'a yaptırım kararına yönelik ise ''Türkiye için bir fırsat'' dedi.

Bakan'dan İran açıklaması: Türkiye için fırsat
zeybekçi,,ekonomi,

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda konuştu. Bakan Zeybekci'nin döviz kurundan, İran yaptırımlarına ve Türk Lirası'nın dış ticarette kullanımına kadar çok sayıda konuda yaptığı açıklamalardan konuşmasından satır başları şöyle;

Son dönemde jeopolitik bir de Türkiye'ye özgü ekopolitik çok yoğun yaşandığı, sürecin hızlı işlediği dönemde finans piyasalarındaki hareketlilik çok daha spekülatif... İthalat, ihracat gibi dengelere pek itibar etmeyen haberlere dayalı fırsatların değerlendirildiği alan olarak görüyorum.

Özel sektörün en az şekilde etkilenmesi amacı ile ne tepkiler alınabilir gibi Türkiye'nin elindeki varlıklar nelerdir, bunların hepsini değerlendirdiğimiz zaman Türkiye'nin bir problemi yok. Erken seçim konuşulduktan sonra tüpten çıkan macun gibi, içeri girmesi mümkün olmayan bir şeydir.

RAKAM 40 MİLYONUN ÜZERİNE ÇIKACAK
Ekonominin diğer dengelerine de bakmak lazım. Türkiye 2016 son çeyreğinden itibaren ne yaptı? Artık ezberledik. G20 ülkeler arasında Türkiye bir numara oldu, ihracatını yaklaşık olarak 18-19 aydan beri mütamadiyen artırarak devam ediyor. Türkiye'nin büyümesi, istihdamı, işsizlik rakamlarını aşağı çektik. Türkiye geçen sene en önemli alanda turizmde çok büyük darbe yedi. Şimdiki rakamlara bakınca 40 milyonun üzerine çıkacağımız bir alan oldu.

''KUR YÜZÜNDEN ENFLASYONDA İSTEDİĞİMİZ NOKTAYA GELEMEDİK''
Enflasyonda istediğimiz noktaya gelemedik. Sebebi de kur! 900 milyar dolarlık milli geliri olan Türkiye'nin, Avrupa'nın en büyük 5'nci ekonomisi olan Türkiye'nin bu hareketlerden zarar gördüğü kesindir ama ekonomik anlamda bir zamanlar Türkiye'nin yataklara düştüğü bir şeyi kimse beklemesin.

TÜRKİYE İÇİN FIRSAT
"(ABD'nin İran'a yaptırım kararı) Türkiye için büyük  fırsat. BM kararlarına da uyarak ben İran ile ticaret yapmaya devam edeceğim."

KUR MESELESİNİ HALLEDECEĞİZ
Kur meselesini çok net bir şekilde halledeceğiz. Çünkü çok sağlam bir duruşumuz var. Bu dönemler geçecek, bundan sonra da Türkiye olması gereken yere çok net bir şekilde gelecektir.

RUS TURİSTLER RUBLE İLE TATİL YAPACAK
Tüm Rus turistlerin Ruble ile Türkiye'de alışveriş yapabilmesine yönelik çalışmalarımızı tamamladık. İran ile de aynı yönde bir çalışmamız var. Azerbaycan ile de milli paraların kullanılması yönünde görüşmelerimiz oldu.

BÜYÜME TAHMİNİ
(2018 büyüme tahmini) Yıl boyu büyümemizi yüzde 6 ve üzerinde görüyoruz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...