Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
23 May 2017 14:44

Batı Akdeniz'den Çin'e kiraz ihraç edilecek

Batı Akdeniz Gıda ve Tarım Kümesi URGE Projesi çerçevesinde firmaların yer aldığı heyet, kiraz ihracatının başlaması için Şanghay'da görüşmelerde bulundu.

Batı Akdeniz'den Çin'e kiraz ihraç edilecek
çin, batı akdeniz,

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu  Başkanı Mustafa Satıcı, Çin'e kiraz ihracatının başlaması için Şanghay'a  düzenledikleri ziyaretin olumlu geçtiğini belirterek, "Geçen yıl Türkiye'den 182,7 milyon dolar tutarında kiraz ihracatı yapıldı. Çin'e ihracatın başlamasıyla  bu rakamın kısa sürede ciddi oranda artmasını bekliyoruz." değerlendirmesinde  bulundu. 
 
Satıcı, yazılı açıklamasında, Batı Akdeniz Gıda ve Tarım Kümesi URGE  Projesi kapsamında Çin'e ziyaret gerçekleştirdiklerini ifade etti. Türk kirazının Çin'e ihracatı için görüşmeler yaptıklarını vurgulayan  Satıcı, BAİB olarak, 1,3 milyar nüfuslu pazarı mercek altına aldıklarını  kaydetti.Çin'in son 3 yılda kiraz ithalatını yaklaşık 3 kat artırarak, 298  milyon dolardan 794 milyon dolara çıkardığına değinen Satıcı, Batı Akdeniz Gıda  ve Tarım Kümesi URGE Projesi çerçevesinde 8 firma temsilcisi ile gittikleri  Şanghay'da, 3 büyük sebze meyve haline, ülkenin önemli süpermarketlerine, yaş  meyve sebze ithalatçısı firmalara ve tesislerine ziyaretler gerçekleştirdiklerini  bildirdi. Satıcı, Türk kirazının mayıs ayında başlayıp, ağustos ayına kadar  süren sezonu, üretim kapasitesi ve üretim alanları hakkında bilgi verdiklerini,  Çin pazarını daha yakından tanıyıp, eğilimlerini öğrenme imkanı bulduklarını  ifade etti.

"Türk ihracatçıları kirazda Amerikalılara rakip olacak"
 
Görüşmelerin verimli geçtiğine dikkati çeken Satıcı, şunları kaydetti: "Çinli firmalar da ülkemizin kiraz üretimi ve ihracatı hakkında bilgi  sahibi oldu. URGE heyeti olarak Çin'e gerçekleştirdiğimiz görüşmelerin kiraz  ihracatını olumlu etkilemesini bekliyoruz. Bilindiği gibi Türkiye, dünyanın en  kaliteli kirazlarını üretiyor ve üretimde dünyanın dördüncü ülkesi olma  özelliğini taşıyor. Geçen yıl Türkiye'den 182,7 milyon dolar tutarında kiraz  ihracatı yapıldı. Çin'e ihracatın başlamasıyla bu rakamın kısa sürede ciddi  oranda artmasını bekliyoruz. Çin'e ihracatın başlamasıyla Türk ihracatçıları  kirazda Amerikalılara rakip olacaktır."
 
Satıcı, Çinli ithalatçıların da ticaretin bir an önce başlamasını  beklediklerini ifade etti.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...