Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
17 Kasım 2017 05:03

BOTAŞ, Katar’la anlaştı! Kışın gazda kesinti olmayacak

BOTAŞ, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Katar ziyareti sırasında 2 milyar metreküp doğalgaza eşdeğeri LNG alımı için anlaşma yaptı. Böylece depolama yatırımlarıyla birlikte bu kış rekor tüketim olsa bile sıkıntı olmayacak.

BOTAŞ, Katar’la anlaştı! Kışın gazda kesinti olmayacak
BOTAŞ,,doğalgaz,,Katar,,Anlaşma,

Dünyanın doğalgaz alanında en büyük rezervlerine sahip ülkeleri arasında yer alan Katar ile Türkiye arasında sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) anlaşması imzalandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın da Cumhurbaşkanına eşlik ettiği gezide BOTAŞ ile Qatargas arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi de ele alındı. Anlaşma kapsamında Qatargas, BOTAŞ’a 2 milyar m3 doğalgaz eşdeğeri LNG sevkiyatı gerçekleştirecek. Bakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, ilk sevkiyat kısa süre içerisinde gerçekleşecek. LNG terminali ve FSRU yatırımlarının en büyük avantajı, Türkiye’nin arz güvenliğini dönemsel risklerden arındırmak olacak. Kış aylarında tüketimin aşırı yükselmesi, boru hatlarındaki arızalar yada kaynak ülkelerdeki geçici sorunlardan dolayı, sistemin ihtiyaç duyduğu doğalgazın sağlanmasında zorluk çıkabiliyordu. 

EN ‘PİK’ DÖNEMDE YETECEK

Son dönemde devreye giren yatırımlarla, Türkiye artık ihtiyaç duyduğu gazdan daha fazlasını sisteme sağlayabilecek kapasiteye ulaştı. 2016 yılı başında 190 milyon m3 günlük ulusal şebekeye gaz sağlama kapasitesinde olan Türkiye, LNG ve depolama alanlarındaki yatırımlar ile 2017 yılı sonunda 288 milyon m3 günlük kapasiteye ulaşmış olacak. Böylece, azami günlük tüketimin rekor olarak kabul edilen 260 milyon m3 seviyelerine ulaşması sistemde soruna neden olmayacak. BOTAŞ ile Katar Doğalgaz Şirketi, Türkiye’nin Katar’dan uzun vadeli ve düzenli LNG ithalatı yapmasını sağlayacak ön mutabakat zaptı imzalamış, eylül ayında da anlaşmada son aşamaya gelinmişti. Yapılan anlaşma iki ülke arasındaki güçlü ilişkilerin göstergesi olarak nitelendirilirken, Türkiye’nin arz güvenliği sağlaması ve doğalgaz maliyetlerini düşürmesi açısından önemli bir anlaşma olarak değerlendirildi.

KAPASİTEDE İKİ YILDA 3 KAT ARTIŞ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak Milli Enerji ve Maden Politikası kapsamında, hem arz güvenliğini sağlamak hem de dünyada düşen maliyetler ile kaynak çeşitliliğinde maliyetleri düşürmek için LNG’ye yönelik altyapı yatırımlarını hızlandıracaklarını açıklamıştı. 2016 yılında başlayan LNG terminali kapasite artırımı yatırımları ve Türkiye’nin ilk Yüzer LNG Terminali (FSRU) ile bu alanda önemli adımlar atılmıştı. 

YATIRIMLAR ETKİLİ OLDU

Ayrıca eylül ayında da BOTAŞ’ın alımını gerçekleştirdiği 2. FSRU’nun müjdesi verilmişti. 2015’te 34 milyon metreküp olan günlük LNG’den gazlaştırma kapasitesi, 2016’da Egegaz terminali kapasite artışı ile 64 milyon m3’e çıkmıştı. 2017’de devam eden çalışmalarla bu rakam 117 milyon m3’e çıkmış olacak. Böylelikle 2 yıl gibi bir sürede kapasitede 3 kattan fazla artış sağlanmış olacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...