Tgrt Haber
09 Ekim 2015 06:15

Bu ruletin kaybedeni Rusya olur

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın resti, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkileri tartışmaya açtı.

Bu ruletin kaybedeni Rusya olur
rulet, rusya, ekonomi,

Rusya, Akkuyu'daki Türkiye'nin ilk nükleer santralını 20 milyar dolara yapmak için çalışma başlatmıştı. Türkiye, doğalgazının yüzde 60'ını, petrolünün ise yüzde 35'ini Rusya'dan temin ediyor. Türklerin Rusya'daki yatırımları ise 10 milyar doları aştı.

Moskova Yönetimi'nin, sınır tacizleriyle başlattığı Rus ruleti, iki ülke arasındaki yakın işbirliğini de tehdit ediyor. Türkiye'nin uyarılarına karşın ihlallerin sürmesiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bu şartlarda Putin'i tekrar aramamın bir anlamı yok. Enerji ve doğalgaz konusu ise tek taraflı bir konu değil. Akkuyu'yu Ruslar yapmazsa başkası yapar, ayrıca biz Rusya'nın en büyük doğalgaz müşterisiyiz. Rusya için de büyük kayıp olur" demişti. 

RUSYA'YI ZORLAYACAK 

AKŞAM, iki ülke arasındaki ilişkileri mercek altına aldı. Gerilimin büyümesi, özellikle krizin etkilerinden çıkma çabasında olan ve Batı'yla ilişkilerinde de darbe yiyen Rusya'yı zorlayacağını gösteriyor. İşte "stratejik işbirliği" boyutundaki ilişkiler:

20 milyar dolarlık nükleer resti!

Rusya, Türkiye'nin ilk nükleer güç santralı olacak Akkuyu Projesi'ni gerçekleştirmek için yatırımlara başlamış ve 3 milyar dolara yakın harcama yapmıştı. Akkuyu'da, 20 milyar dolar maliyetli projeyle 4 ünite 1200 MW'lik reaktörler kurulacak. l Cumhurbaşkanı Erdoğan da projenin önemine vurgu yaparken, Japonya'dan konuyu değerlendirmiş ve "Akkuyu'yu Ruslar yapmazsa başkası yapar" resti çekmişti.

Ruslardan en çok gaz alan ikinci ülke: Türkiye

Türkiye, geçen yıla kadar Rusya'dan yıllık 26.6 milyar metreküp doğalgaz alıyordu. Moskova'yla görüşmeler sonucu Güney Akım'ın yıllık kapasitesi 16 milyar metreküpten 19 milyar metreküpe çıkarılınca, geçen yıl rakam 30 milyar metreküpe çıktı. Türkiye, Rusya'dan en çok gaz alımı yapan ülke konumunda.

Rus vatandaşları 8 bin gayrimenkul sahibi

Çok sayıda Rus Türkiye'de gayrimenkul sahibi. Ruslara ait gayrimenkul sayısının 8 bin civarında olduğu belirtiliyor. 

Rusya'yı resmen Türk müteahhitler inşa ediyor

Türk iş çevrelerinin Rusya'daki ticaret ve iş merkezleri, gıda, içecek, şişe, cam, beyaz ve kahverengi eşya, bankacılık ile diğer sektörlerdeki yatırımlarının tutarı 10 milyar doları aştı. l Türk müteahhitlik sektörünün Rusya'da üstlendiği işler de dikkat çekiyor. Türk firmalarının 2014 yılı itibarıyla Rusya'da 1989 yılından bu yana toplam üstlendikleri proje sayısı bin 516'ya ulaştı. Bu projelerin toplam değeri 52 milyar doları aştı. l Türkiye'deki Rus yatırımlarının toplam değeri 10 milyar doları geçti.

İkili ticaret Moskova'nın lehine işliyor

Rusya, Almanya'nın ardından Türkiye'nin ikinci büyük ticaret ortağı. Geçen yıl yaklaşık 32 milyar dolar ticaret hacmi gerçekleşti.

Bu rakamın 25.3 milyar dolarlık kısmı Rusya'nın Türkiye'ye ihracatından oluşuyor. Rusya, Almanya'dan sonra Türkiye'ye en çok turist gönderen ülke. Türkiye'yi ziyaret eden Rus vatandaşı sayısı 2013'te 4.2 milyonu, 2014'te 4.5 milyonu bulurken, bu yılın yedi aylık döneminde 2.1 milyona ulaştı.

Türk Akımı'ndaki kapasite yarıya indi

İki ülke, mevcut projelere "Türk Akımı"nı da ekleme konusunda görüş alışverişinde bulunuyor. Öneri, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye ziyareti sırasında gündeme gelmişti. Rusya'nın, Ukrayna krizinin ardından devre dışı bıraktığı Güney Akım Projesi yerine büyük önem verdiği Türk Akımı'ndan 64 milyar metreküp doğalgazın taşınması öngörülmüştü. Rus enerji şirketi Gazprom ise önceki gün projedeki miktar için 32 milyar metreküp taşınmasının planlandığını açıklamıştı.  

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...