Tgrt Haber
19 Haziran 2017 15:59

Dolar ne kadar oldu kaç TL ? Dolar fiyatı uzman yorumları | 19.06.2017

Dolar yeni haftaya ne kadar, kaç TL'den başladı yatırımcısı tarafından merak ediliyor. Dolar geçtiğimiz cuma gününü 3,5023 seviyesinde tamamlamıştı. İşte Dolar hakkında son durum ve uzman yorumları...

Dolar ne kadar oldu kaç TL ? Dolar fiyatı uzman yorumları | 19.06.2017
dolar, dolar ne kadar, dolar kaç tl, dolar uzman yorumu, dolar son durum, dolar fiyatı,

Dolar ne kadar, kaç TL? Dolar/TL haftaya düşüşle başlamasının ardından 3,49 seviyelerinde dengelendi. Cuma günü Asya piyasalarında 3,5319'u gören dolar/TL, gün boyu düşüş eğiliminde hareket ederek günü yüzde 0,35 azalışla 3,5023'ten tamamladı. Dolar/TL, küresel piyasalarda artan risk iştahı ile düşüşünü yeni haftaya da taşıdı ve 3,4880'i görmesinin ardından 3,51'in üzerinden alıcı buluyor. Euro ise 3,93 seviyesinden işlem görüyor. Uzmanlar, Brexit müzakerelerinin bugün başlayacağını anımsatarak, müzakerelerin sterlin/dolar ve euro/dolar paritesinin yönü üzerinde etkili olacağını ifade etti.

Bu hafta boyunca Brexit müzakerelerinin yanı sıra jeopolitik gelişmeler ile ABD Merkez Bankası (Fed) üyelerinin bilanço küçültme ve faiz artırım sürecine ilişkin yapacağı açıklamaların piyasaların odak noktasında olacağını belirten uzmanlar, teknik açıdan dolar/TL'de 3,5150'nin direnç, 3,4750'nin ise destek olarak öne çıktığını söyledi. MB'nin sıkı duruşun süreceğini açıklaması TL'yi destekledi. Bundan sonra doların yönü açısından Fed üyelerinin bilanço küçültmeye ilişkin açıklamaları izlenecek.

PETROL 47 DOLARDAN İŞLEM GÖRÜYOR

Artan ABD stokları ile Nijerya ve Libya'nın üretimini artırmasının etkisiyle toparlanma çabaları sınırlı kalan Brent petrolün varil fiyatı 47,23 dolardan işlem görüyor.

Brent petrolün varili, cuma günü 46,80 dolardan güne başlamış ve gün içinde en yüksek 47,58 doları görmüştü. Bu sabah güne 47,28 dolardan başlayan Brent petrolün varil fiyatı, saat 09.17 itibarıyla yüzde 0,10 gibi kısmi bir düşüşle 47,23 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas (WTI) türü ham petrolün varili ise 44,63 dolardan alıcı buldu.

Geçen hafta, artan ABD stokları, Nijerya ve Libya'nın artan üretimi ile Irak ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin üretim kısma kararına rağmen petrol üretim artışları, fiyatlardaki toparlanma çabalarını sınırlamıştı. ABD'nin petrol endüstrisi görünümü ve kısa dönem ham petrol üretimi hakkında gösterge kabul edilen ve Baker Hughes'un yayımladığı haftalık verilere göre ise petrol sondaj kulesi sayısı 747'ye yükseldi.

Ayrıca ABD Enerji Enformasyon İdaresinin (EIA) verilerine göre, geçen yılın ekim ayında günlük ortalama 8,45 milyon varile kadar gerileyen ABD'nin ham petrol üretimi, son 17 haftanın 15'inde yükselerek geçen hafta itibarıyla günlük ortalama 9,33 milyon varil oldu. Petrol piyasasında yeni hafta tepki alımıyla başlarken, hafta ortasında açıklanacak stok verileri fiyatlar üzerinde etkili olabilir. Uzmanlar, Brent petrolde teknik olarak 47,50 ile 48,00 dolar aralığının direnç bölgesi, 46,70 ile 46,40 dolar aralığının ise destek seviyesi olarak izlenebileceğini belirtiyor.

DOLAR UZMAN YORUMLARI

Ziraat Yatırım – Dolar Kuru USDTRY Yorumu

TL’de Olumlu Ayrışma Devam Edebilir

Geçen hafta %1 oranında prim yaparak Gelişmekte Olan Ülke kurları arasında en iyi performans gösteren para birimleri arasında yer alan Türk Lirası, pozitif risk iştahı ile başladığımız haftaya da pozitif bir görüntü sergiledi. Geçen hafta merkez bankalarının kararları takip edilirken, TCMB beklentiler doğrultusunda faizlerde değişikliğe gitmedi ve sıkı duruş mesajını vermeye devam etti. ABD tarafında ise Fed de beklendiği gibi politika faizini 25 baz puan arttırdı. Diğer yandan, beklentileri karşılayamayan verilere rağmen Fed bunun geçici olduğunu tekrar ederken, bu yıl bir faiz artırım beklentisini korudu. Fed ayrıca bilançosunu bu yıl küçültmeye başlamayı planladığını bildirdi. Beklentilerden daha «şahin» açıklamalar sonrasında Dolar ve ABD tahvil faizlerinde yükseliş görüldü. Ancak, yukarıda belirttiğimiz gibi beklentileri karşılamayan verilerin yansımaları tekrar baskın çıktı ve söz konusu varlıklarda yükseliş kısa sürdü. Hafta genelinde ise Fed üyelerinin açıklamaları takip edilecekken, veri tarafında ise konut rakamları izlenecektir. Yurtiçinde ise önemli bir veri akışı gözlenmiyor.

Olumlu risk ortamında yüksek faiz getirisi sunan TL’de pozitif ayrışma devam edebilecekken, Fed üyelerinin olası «şahin» konuşmaları Dolar üzerinde – geçen haftaki gibi – geçici etki yapabilir. Teknik olarak baktığımızda, 200 günlük ortalamanın geçtiği 3,48 desteğinin kırılması durumunda 3,44 seviyesi gündeme gelebilir. Olası yükselişlerde ise 3,52/53 önemli bir direnç olarak izlenebilir.

Anadolu Yatırım – Dolar TL Paritesi USDTRY Yorumu

3,53 ilk önemli direnç…

USDTRY’de 22 günlük ağırlıklı ortalamaya denk gelen 3,53 seviyesi ilk önemli direnç iken aşağıda 3,50-3,48 seviyesi önemli destek seviyesi olarak izlenebilir. Gelişmekte olan ülke para birimlerinde satış baskısı artmadığı ve içeride siyasi risklerde yeni bir artış olmadığı takdirde 3,55 direncinin kısa vadede yukarı kırılmasını beklemiyoruz. Aşağıda ise 3,50-3,48 bandı önemli destek seviyeleri olarak izlenebilecekken 3,48’in altında 3,45 desteği gündeme gelebilir.

Son Fiyat     :     3,5023
Destekler     :     3,5000-3,4800-3,.4650
Dirençler     :     3,5300-3,5350-3,5400

Halil Reçber – Dolar Kuru Yorumu

Tuncay Turşucu, Araştırma Direktörü, İntegral Yatırım – Orta Vadeli Dolar Yorumu

Dolar Kuru 3.20’yi Test Edebilir

Fed sonrasında küresel piyasalarda Eylül ayına kadar bir rahatlama olabileceğini ve bu süreçte gelişmekte olan ülkelere fon akışlarının devam ederek dolar kurunun içeride 3.50 seviyesinin altına inebileceğini bekliyorduk. Fed’in beklenenden şahin duruşu sonraki bir iki gün dolar pozitif fiyatlansa da küresel piyasalar bu durumu Eylül’den önce fazla kafaya takmak istemiyor. Beklentilerim devam ediyor. Haziran ve Temmuz ayında GOÜ para birimlerine fon akışlarının devam etmesini ancak ağustos ile birlikte artık ABD Dolarında değerlenmelerin başlamasını bekliyorum.

USDTRY’nin yaz aylarında 3.40 seviyesindeki 50 haftalık ortalamasını, fon akımlarının güçlenmesi durumunda 3.20 seviyesindeki 22 aylık ortalamasını test etmesi beklenebilir. Ancak sonrasında yeniden 3.50 seviyesine doğru tepkilerin başlaması muhtemel görünüyor. Buna karşın her şeye rağmen dolar kurunun yaz ayları boyunca 3.50 seviyesinin altında kalmakta güçlük çekmesini olumsuz bir senaryo olarak değerlendiriyorum. Ancak şu an için görüntü dolardaki düşüşün süreceği yönünde.

Şeker Yatırım – Dolar TL Paritesi USDTRY Yorumu

Geçtiğimiz haftanın son işlem günü EURUSD paritesi 1.1194 seviyesinden kapandı. Dolar kuru 3.50 aşağısına sarksa da kapanışını 3.5012 seviyesinden gerçekleştirdi. Cuma
sabahı 3.53 üzerini test eden Dolar/TL kuru sonrasında kademeli olarak geriledi. Fransa’da ise Cumhurbaşkanı Macron’un Cumhuriyetçi Yürüyüş Hareketi liderliğindeki ittifak, 577 sandalyeli Ulusal Mecliste 355 sandalye kazandı. Seçim sonucunda Ulusal Meclisteki milletvekilleri önemli bir oranda yenilenmiş oldu. Bu gelişmenin ardında piyasalarda risk iştahı nispeten artmış oldu. Cuma günü Avrupa ve ABD cephesinde açıklanacak olan PMI verileri dışında bu hafta ekonomik takvimin oldukça sakin olduğunu söyleyebiliriz. Fakat Fed bölgesel başkanlarının bu hafta oldukça yoğun bir konuşma programı var. Bu akşam Chicago Fed Başkanı Charles Evans’ın konuşması izlenebilir.

Geçtiğimiz haftanın son günlerini Fed toplantısı ve TCMB toplantısı ile hareketli geçiren kur, Cuma günü ise 3.4974-3.5310 bandında hareket etti. Yeni haftaya 3.50 aşağısında başlayan kurda geri çekilmenin devamı halinde 3.4890 ve 3.4750 destek noktaları takip edilebilir. 3.50 üzerindeki fiyatlamalarda ise 3.5240 ve 3.5435 dirençleri izlenebilir.

Deniz Yatırım – Dolar Kuru Yorumu

Dolarda Düzeltmeler Olabilir

Geçtiğimiz hafta FED sonrası gelişmekte olan ülke para birimlerinde görülen değerlenmeye paralel hareketlerin dikkat çektiği USDTRY 3.5000 psikolojik desteğinin altında yeni haftaya başladı. Teknik göstergeler de aşırı satım bölgesinden yukarı yönlü düzeltme hareketlerine işaret ediyor. Yükselişlerin görülmesi durumunda Cuma günü gördüğü en yüksek seviye olan 3.5315 seviyesi 50 günlük üssel ortalaması olan 3.5634 öncesindeki direnç noktası olarak karşımıza çıkıyor. Satış baskısının görülmesi durumunda ise 200 günlük üssel ortalaması olan 3.4875 seviyesi en yakın destek noktası olarak gündeme gelebilir.

Vahap Taştan, Araştırma Uzmanı, Alnus Yatırım – Günlük Dolar, USDTRY Yorumu

Zayıf Dolar Pariteyi Aşağı Çekiyor

Dolar/TL yeni haftada 3,50’nin altını test etmeye devam ediyor. Zayıf Dolar pariteyi aşağı çekmeye devam ederken, Dolar/TL’de tarihi olarak destek takip ettiğimiz 200 günlük ortalamaya da yaklaşmış durumdayız. Opsiyon piyasasında ise yatay bir görünüm ön planda. Yükselişte ise öncelikle 3,5225 direnci takip edilebilir.

Eda Önder Öztürk, Araştırma Uzmanı, Alan Yatırım – Dolar, USDTRY Yorumu

Geçtiğimiz hafta içerisinde açıklanan Fed kararları ve basın açıklaması sonrasında dünya genelinde değer kazanma eğilimi gösteren ABD Doları haftanın son işlem gününde kazançlarının önemli bir kısmını geri verdi. Haftanın son işlem gününde gelişen ülke para birimleri dolar karşısında değer kazanırken,  Türk Lirası söz konusu ülke para birimlerine eşlik etti. Türk Lirası günü dolar karşısında %0,30 değer kazancı ile tamamladı.

Teknik olarak bakıldığında, USDTRY paritesinde bugün yukarı yönlü hareketin görülebilmesi için 3,5200 seviyesi üzerinde kalıcılık önemini korumaya devam etmekte. USDTRY paritesinde yükselişlerin görülmesi halinde 3,5500 direnç seviyesi hedeflenebilir. Paritede 3,5200 seviyesi aşağısında kalıcılık sağlanması halinde zayıf seyir görülebilecek olup 3,5000 ve 3,4800 destek seviyeleri izlenebilir.

Ekin Akbaş, Araştırma Yönetmeni, Tacirler Yatırım – Dolar Yorumu

Risk İştahı Azalarak Kurun Düşüşünü Yavaşlatabilir

Dolar endeksi, Cuma günü açıklanan zayıf konut ve tüketici güveni verileri sonrasında 97,20 seviyesi altına doğru geri çekilerek kazançlarının bir kısmını geri verdi. Bununla birlikte USDTRY paritesinin de 3,50 seviyesine doğru gerilediğini gördük.

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılmasına ilişkin müzakereler bugün Brüksel’de başlayacak. Mart 2019’da tamamlanması öngörülen görüşmelerde taraflar bir dizi zorlu konu üzerinde uzlaşma yolu arayacaklar. Bugünkü görüşmeyle birlikte geri çekilme aşamasının başlatılması öngörülüyor. Bu aşamada şu konular ele alınıyor olacak; İngiltere’nin AB’den çıkışının mali boyutu, AB’de yaşayan İngiliz, İngiltere’de yaşayan AB vatandaşlarının durumu, İrlanda Cumhuriyeti ile Kuzey İrlanda’yı yakından ilgilendiren yeni sınır düzenlemeleri. Kısacası, Brexit süreci henüz yeni başlıyor. Avrupa Birliği’nin diğer üye ülkelere Birlik’ten ayrılmanı ne kadar maliyetli ve zor olduğunu göstermek isteyeceğini düşünüyoruz. Diğer taraftan İngiltere’nin de taviz vermemek için sıkı bir müzakere süreci yürütmesi bekleniyor. Dolayısı ile müzakere sürecinin oldukça hareketli, yoğun ve gergin geçmesini bekliyoruz. Bu da, küresel piyasalardaki risk iştahının orta – uzun vadede olumsuz etkilenmesine yol açabilir. Diğer taraftan, petrol fiyatlarındaki sert düşüşün devam ediyor olması da küresel risk iştahı açısından risk oluşturmaya devam ediyor.

Tüm bunların yanı sıra, öngördüğümüz üzere 96,50 seviyesi üzerinde tutunan ve 97 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlamayı başaran dolar endeksinin de düşüş hareketini durdurduğu ve yükseliş potansiyelini koruduğu görülüyor. Dolar endeksinin, 97,10 seviyesine denk gelen 20 günlük hareketli ortalamasının üzerinde tutunmasını ve yeniden 97,50 seviyesi üzerini hedef alması beklenebilir. Brexit müzakerelerinin resmen başlaması, petrol fiyatlarındaki sert düşüşün sürüyor olması ve dolar endeksindeki göreli değerli seyir gelişmekte olan ülke para birimleri üzerindeki risk iştahını azaltarak USDTRY paritesindeki düşüş hareketlerinin zayıflamasına ve kurun kısa vadede 3,53 seviyesini hedef almasına enden olabilir.

Kurdaki güncel teknik seviyelere bakacak olursak: Bu sabah saatleri itibariyle 3,4978 seviyesinden işlem görmekte olan USDTRY paritesinde 3,5041 seviyesi direnç, 3,4876 seviyesi ise destek konumunda. 3,5041 direncinin yukarı yönlü kırılması durumunda bir sonraki direnç seviyemiz 3,5191, 3,4876 desteğinin aşağı yönlü kırılması durumunda ise bir sonraki destek seviyemiz 3,4800.

IŞIK FX – Günlük Dolar Kuru Yorumu

Hareket 3.4850’ye İlerleyebilir

Kur adına son derece hareketli bir haftayı geride bıraktık. Fed’in Haziran ayı toplantısı öncesinde 3.50’nin altına gerileyen hareketlilik yeni haftaya da bu önemli seviyenin altında başlangıç yaptı. Yeni haftaya ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TİM Genel Kurulu’nda yaptığı açıklamalar ile giriş yaptık. Erdoğan istihdam seferberliğine katkıda bulunan iş adamlarına teşekkür ederek işsizlikte yaşanan gerilemeye dikkat çekip faizler konusuna da değindi. Yüksek faizle yatırımcıyı köşeye sıkıştırmamak gerektiğini dile getiren Erdoğan yüksek faizden yakındı. Gün içerisinde ise sakin bir veri akışı bizleri bekliyor olacak. New York Fed Başkanı Dudley’nin yapacağı açıklamalar dışında fiyatlamaları etkileyebilecek bir veri akışı yok.

Kurda ise yeniden 3.50’nin altındayız. Bu görünüm korundukça geri çekilme 3.4850’ye doğru ilerleyebilir. Hareketin devamında ise gözler 3.4700 desteğinde olacak. Yukarıda ise 3.5120 – 3.5200 bölgesi kuvvetli dirençlerimiz olarak gözükmekte.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...