Tgrt Haber
06 Ekim 2015 06:26

Ekonomiye büyük can suyu paketi

AK Parti'nin önceki gün açıkladığı seçim beyannamesi ekonomide 'istikrar'ı perçinleyecek. Büyümeye ivme katacak birçok yeni kalkınma hamlesi içeren beyanname, toplumun tüm kesimlerini kapsıyor

Ekonomiye büyük can suyu paketi
ekonomi, ak parti,

AK Parti, 1 Kasım seçimleri için vatandaşın karşısına, ekonomik ve sosyal alanda somut adımlarla çıktı. Beyannamede, yatırımların önünü açacak, büyümeye ivme katacak, kalkınma hamlelerini içeren şu başlıklar yer aldı:

FİNANSA DOPİNG: Kredi Garanti Fonu aracılığıyla 20 milyar liraya kadar Hazine kefaleti verilecek. Finans sektörünün milli gelirdeki payı artırılacak. Hazine kaynaklarından kredi garanti kurumlarına aktarılabilecek 1 milyar liralık kaynak da 2 milyara çıkarıldı.

AZİMLE ÇALIŞANLARIN KAYNAK DERDİ OLMAZ

ÇİFTÇİYE 10 MİLYARLIK HİBE: Bu yıl tarıma verilen nakit hibe destekleri 10 milyara ulaşacak. İşletme büyüklüğü 5 dekarın altındaki meyve, sebze, süs bitkisi, ıtri-tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği yapan çiftçilere destekleme ödemesi yapılacak.

DEĞER ARTIŞ KAZANCI: Gayrimenkullerin satışında değer artış kazançlarının vergilendirilmesine yönelik uygulama gözden geçirilecek. İmar değişiklikleriyle oluşan değer artışından kamunun pay alması sağlanacak.

KONUT KREDİLERİNDE İNDİRİM: Konut kredilerinde vergi istisna ve muafiyetler yeniden belirleniyor. Taşınmazların finansmanında kullanılan kredilerde sosyal ve ekonomik amaçlar da dikkate alınacak.

LÜKSE CAYDIRICI VERGİ: Lüks ve ithal ürünlere caydırıcı vergi geliyor. Tasarrufu teşvik etmek için özel amaçlı mekanizmalar geliştirilecek.

İMALATA VERGİ DESTEĞİ: Teşvik için vergi istisnası getirilecek. Makineteçhizat yatırımlarının finansmanına Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi istisnası getirilecek.

ARAZİYİ BÜYÜTENE KREDİ: Arazisini büyütmek isteyen mirasçılara kredi verilecek. Arazilerini birleştirerek büyük ölçekli tarım işletmesi oluşturanlara da özel destekler verilecek.

ARA MALINDA KKDF SIFIRLANIYOR: Yatırım-ara malı ithalatında KKDF sıfırlanıyor.

FİBERDE 4 MİLYON ABONE: Fiber erişim destekleme programı oluşturulacak. Hızlı ve kaliteli genişbant erişim yaygınlığı sağlanacak. 2018'e kadar 4 milyon fiber aboneye ulaşılacak.

GAYRİMENKUL SERTİFİKASI: Kentsel dönüşümde Gayrimenkul Sertifikası modeli geliştirilecek. Kentsel dönüşüm projelerinde Sukuk gibi yeni finansman araçlarının önünü açacak düzenlemeler yapılacak.

 YATIRIMCIYA İNDİRİM: Yatırımlara uzun vadeli finansman sağlayan kalkınma bankacılığı geliştirilecek. Kazançlara daha yüksek miktarda vergi indirimi uygulanacak.

GURBETÇİYE ARAÇ MÜJDESİ: Gurbetçinin Türkiye'ye getirdiği araç kalış süresi 2 yıla çıkıyor. Gurbetçilere 1 Kasım'a kadar THY uçuşlarında yüzde 20 indirim yapılacak.

ÖZKAYNAĞA TEŞVİK: Özkaynak kullanımına vergi kolaylığı sağlanacak.

KIDEM TAZMİNATI: Bu konuda yaşanan sorunlar çözülecek. Fazla çalışma sürelerinin aşılması durumunda işverenlere idari para cezası verilecek.

2.3 MİLYARLIK SPOR TESİSİ: Bu yıl 2.3 milyar liralık 178 adet spor tesisinin yapımı tamamlanacak.

YASTIK ALTINA ÇÖZÜM: Altın bankacılığı başta olmak üzere, altın olarak tutulan tasarrufların sisteme çekilmesi için yeni mekanizmalar devreye girecek.

BİREYSEL EMEKLİLİK: Bireysel emeklilik sisteminde 'otomatik katılım sistemi' pilot çalışması yapılacak.

İSTİHDAMA YENİ TEŞVİKLER: Özel sektör işyerinde 6 ay süreyle işbaşı eğitim programında çalışacak kursiyerlere net asgari ücret ödenecek.

ENERJİ YATIRIMLARI SÜRECEK: Doğalgaz depolama kapasitesi artırılacak.

AKILLI KENTLER PROGRAMI: Akıllı kentler programı geliştirilecek. Bilişim suçları ihtisas mahkemeleri kurulacak. Yeşil bilişim programı geliştirilerek hayata geçirilecek.

YOKSUL AİLELERE İNTERNET GELİYOR

Yoksul ailelere belirli ölçütlerde internet erişim imkânı sağlanacak. Fatih Projesi kapsamında dağıtılan tablet bilgisayarlardan alan çocukların bulunduğu aileler öncelikli olarak değerlendirilecek. Bu ailelere belirli bir kotada internet erişim hizmeti sunumu kamu kaynakları kullanılarak sağlanacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...