Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
02 Nisan 2015 12:38

Bakan Yıldız'dan elektrik kesintisi açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız elektriklerin neden kesildiğine yönelik soruları yanıtladı.

Bakan Yıldız'dan elektrik kesintisi açıklaması
elektrik kesintisi,bakan yıldız,enerji bakanı yıldız,

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın konuşmasının satır başları; "Önceki gün meydana gelen elektrik kesintileri ile ilgili bir teşhis koyduk. Vakayı okuyoruz ama kesşnti ile ilgili araştırmalarımıız sürüyor.Kesintinin hangi nedenlerden dolayı olabileceğine dair araştırmamız devam ediyor.10:36'da başlayan yapı saniyeler içinde sistemi çökertti. Bu olasılık 86 bin 400'de 1 ihtimale sahip. Uzmanlar böyle birşeyin olmasının zor olduğunu söylüyor. 3 tane olasılık üzerinde duruyoruz.
"Türkiye'nin enerji iletim sistemi Avrupa Birliği tarafından kabul görmüş sistemdir. O yüzdene ekibimize güveniyoruz. İnşallah böyle birşeyin bir daha tekrarlanmayacağını söylemek istiyorum.
Bunları konuşmak için hala erken ama siber saldırı ihtimal haricinde değildir. Sonuç böyle çıkmayabilir. Bu teknik bir gerekçede olabilir." - Siber saldırı cümlesini kullanmam için henüz çok erken. Bu bir ihtimal dahilindedir. Çünkü bir yerde bir şifre ve kripto varsa bunlar mümkün. Bu sistemin koruması için ayrı bir ekip çalışıyor. Bakanlığımızda bütün konuları şefaf bir şekilde ele alıyoruz.
O yüzden böyle bir şey söylersem kamuoyunu yanlış yönlendirmiş olurum. 3 santralin 1'er saniye arayla devreden çıkıyo olmasının teknik mi yoksa siber saldırıdan mı kaynaklanıyor bunu söylemek için erken. Saliselerin belirleyici olduğu bir süreç söz konusu. Sakin olup doğruyu açıklayacağız.
- Kesintinin maliyeti ile ilgili birşey söyleyemeyeceğim bizim için şu an öncelikli olan sistemin toparlanmasıdır. Bu konu yalnızca bizim Bakanlığımız ile ilgili bir konu değildir.
- Amerika'da 2003'de 36 saatlik bir kesinti oldu. Onlarda oldu bizde de olur demiyorum. Ama atmosfere açık işletmelerde bu durumların olabileceğini ve bu durumun Batılı ülkelerde de karşılaşılabileceğini söylüyorum.
- Türkiye'de son 3 yılda arz tüketimden daha fazladır. Bu sistem çöküşünün üretim arzı ile bir sıkıntısı yoktur, tam tersi arz fazlamız vardır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...