Tgrt Haber
10 Ekim 2018 07:02

Enflasyona karşı tek yürek

Hükûmet, Türkiye’nin yaşadığı kur saldırılarının ardından yüzde 25’e dayanan enflasyona karşı çok etkili bir tedbir paketi açıkladı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, iş dünyasının da katıldığı toplantıda, her kesimi rahatlatacak maddeleri açıkladı. Tedbirlerin “vatandaşın alışverişini ucuzlatan, çiftçilerin giderlerini azaltan, sanayicinin finansman maliyetlerini düşüren” doğrudan etkilere sahip olduğu dikkat çekti. Önlemlere bakıldığında; birçok kurumun fedakârlık yaparak ve elini taşın altına koyarak, enflasyonla büyük mücadeleye doğrudan destek verdiği görüldü. İşte Türkiye’ye nefes aldıracak ve yüksek enflasyonun belini kıracak hamleler.

Enflasyona karşı tek yürek
berat albayrak,ekonomik tedbirler,faizler

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak; holdinglerden, KOBİ’lere kadar tüm üretim, hizmet, tedarik ve perakende zincirleri içindeki firmalarla bire bir görüşme yaptıklarını belirterek, “Büyük bir samimiyetle destek ve sahiplenme gördük. Firmalarımızdan asgari yüzde 10 indirim yapmaları ve bu indirimi yıl sonuna kadar sürdürmeleri fikri üzerinde mutabakata vardık. Bu, gönüllü bir kampanya. Katılımlardan mutluluk duyuyoruz” dedi. Topyekûn mücadeleye katılacak bütün firmaların, belirlenen logo ile birlikte asgari yüzde 10 kampanyasını uygulayacaklarını taahhüt ettiğini belirten Bakan Albayrak, şöyle devam etti: Logoyu dükkânlarında kullanarak, camlarına yapıştırarak bu güçlü mücadeleye omuz verdiklerini gösterecekler. Yüzde 10, indirimin alt limiti. Bunun üzerine ne kadar çıkarlarsa, destekleri de o kadar fazla olur, milletimizin de teveccühü o oranda yüksek olur. Kampanyada, enflasyon sepetindeki ürünlerin tüm markaları var. Bir çağrı yapıyoruz. Bu mücadeleye sahip çıkın, omuz verin...

NE SÖYLEDİLER?

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli: Hem üreticiyi korumak hem de tüketiciyi kollamak için elimizden geleni yapacağız. Tohumdan sofraya giden tüm verimsizlikleri ortadan kaldırmanın, gıdayı en ucuza tüketicilere ulaştırmanın yolunu arıyoruz. Fırsatçının, stokçunun vatandaşın cebine elini atmasına müsaade etmiyoruz, bundan sonra da etmeyeceğiz. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank: Finansman maliyetlerini indiriyoruz, katma değerli üretimi destekliyoruz, ithalata bağımlılığı azaltıyoruz, bakanlığımız uhdesindeki belgelendirme ve tescil işlemlerinde indirime devam ediyoruz. Politikalarımızın ortak özelliği; yatırım, üretim ve girdi maliyetlerini düşürmektir. 

Aile ve Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk: Türkiye’nin rekabet gücünün daha da artırılmasını ve fiyat istikrarına katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Enflasyonla mücadelenin ekonomik büyümeyi engellememesi ve işverenlerimizi desteklemek için, bakanlık olarak çeşitli politika enstrümanları geliştirmeye devam ediyoruz.

VATANDAŞLARA

 Et ve Süt Kurumu 13 bin noktada; kıymayı 29 lira, kuşbaşı eti 31 liradan satmaya devam edecek.
 Yine Et ve Süt Kurumunca üretilen 10 kalem üründe, dünden itibaren geçerli yüzde 10 indirim yapıldı.
 Bütün zincir marketler 50 kadar üründe, 2 ay boyunca yüzde 10 indirime gitme kararı aldı.
 Elektrik ve doğalgazda yıl sonuna kadar fiyat artışı olmayacak.
 2017’den beri fiyatların artırmayan ÇAYKUR, bundan sonra da zam yapmayacak.
 Toprak Mahsulleri Ofisi, pirinç çeşitlerini, piyasadaki perakende fiyatların yüzde 20-40 altında satmayı sürdürecek.

İŞLETMELERE

 1 Ağustos’tan itibaren geçerli olmak üzere, bankalar, yüksek faizle kullandırdığı kredilerde yüzde 10 indirim yapacak.
 İşletmelerin kullanacakları TL cinsinden kredilere, yüzde 14’e kadar finansman desteği sağlanacak.
 İhracatçı KOBİ’lere 200 bin dolara kadar, 180 gün vadeli ‘Libor’ oranında finansman temin edilecek. Toplamda 3 milyar liralık finansman verilmiş olacak.
 KOSGEB borçları 30 Haziran 2019’a kadar ertelenmişti. Bu süre 3 ay daha uzatıldı. Böylece toplamda 1 yıllık erteleme sağlandı.
 KOSGEB tarafından, toplamda 1 milyar liralık makine ve teçhizat yatırımına yüzde 25’e kadar ilave destek verilecek.
 İkinci çağrı ile, en az 1,5 milyar liralık yeni yatırım destekleri verilecek. Böylece ithalat kaynaklı fiyat artışları azaltılacak.
 Belgelendirme ücretleri, tasarım, marka ve patent tescil hizmetleri için ilan edilen yüzde 25 indirim, 2019 sonuna kadar devam edecek.

ÇALIŞANLARA

 Üretime zaman zaman ara veren işletmelerdeki çalışanlar için Kısa Çalışma Ödeneği devreye alınabilecek.
 Çalışma hayatıyla ilgili olarak kıdem tazminatından esnek çalışma modellerine kadar birçok reform acilen hayata geçirilecek.
 İşsizliğin yükselmesini önlemek için, 2019 başında, istihdamı destekleyecek çok daha etkili programlar açıklanacak.
 Çalışanların kazancı, enflasyon karşısında ezdirilmeyecek. Özellikle asgari ücret artışında enflasyon dikkate alınacak.
 Sadece 2017 yılında 36 milyar liraya ulaşan sosyal yardımlar, ihtiyaç sahipleri de gözetilerek devam edecek.

ÇİFTÇİLERE

 Gübrede yüzde 15 indirim sağlanmıştı. Gübretaş’ın desteğiyle, sıvı ve toz gübrelerde (35 çeşit üründe) yüzde 10 indirim daha uygulanacak. Hal yasası değişecek.
 TARKİM AŞ, 30 çeşit bitki koruma ürünlerinde yüzde 10’a varan indirim yapacak.
 Karma hayvan yemlerinde yapılan çalışma ile, piyasa fiyatlarının yaklaşık yüzde 10 altında çiftçilerin yem ihtiyaçları karşılanacak.
 Yıl sonuna kadar da Bereket Sigorta AŞ, tarım sigorta primlerinde yüzde 10 indirime gitti.
 İMECE Plastik Tarım Ürünleri AŞ, sulama ürünleriyle ilgili olarak yüzde 10 indirime gitti.
 Yakın zamanda arpa ve buğdaya kilogram teşviki 5 kuruştan 10 kuruşa çıkarılmıştı. Böylece üretim artacak.
 Atatürk Orman Çiftliğinde üretilen 14 kalem üründe yüzde 10’luk indirim yapıldı.

Program güçlü bir etki oluşturacak 

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle: Fiyat istikrarının sağlanması üretimin sağlıklı ve öngörülebilir bir şekilde sürmesi için vazgeçilmez bir durum. Programın ihracat odaklı olmasını bizleri ziyadesiyle mutlu etti. 

Bu zorlu günlerden başarıyla çıkacağız

TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik: Türk iş dünyası zorluklara hazırlıklıdır, dayanıklıdır. İçinden geçmekte olduğumuz bu zorlu günlerden başarıyla çıkacağız. Enflasyonla mücadele edecek yeteneğe, hırsa ve azme sahibiz.

Şimdi fedakârlık etme zamanı 

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan:  Enflasyon sarmalı, hedeflerimizin önünde bir pranga gibi duruyor. Eriyen para değil, eriyen millî servetimiz oluyor. Şimdi kendi varlığımızdan fedakârlık etme vaktidir. 

Üyelerimizle el ele vereceğiz

İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan: Ülke olarak bugün ekonomik alanda en kararlı şekilde yapmamız gereken mücadele, enflasyona karşı olmalıdır. Bu yolda tüm paydaşların el ele vererek dayanışma sergilemesi gerekiyor.

 Türkiye’nin dev şirketleri de enflasyonla mücadele kapsamında elini taşın altına koydu. Türkiye’de istihdam ve üretimin lokomotif şirketlerinden Koç, Sabancı ve Eczacıbaşı; ürünlerde indirime giderek Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı’na destek verdiklerini açıkladı. Koç Holding’ten yapılan açıklamada, “Programı, uygun sektörlerde ve belirli ürünlerde yapacağımız indirimlerle destekliyoruz” denildi. Sabancı Holding “Regüle olmayan sektörlerde, üretimimiz olan ürünlerin satışlarında gereken indirimi yapacağız” açıklamasında bulundu. Eczacıbaş da VitrA markalı tüm ürünlerde yıl sonuna kadar yüzde 15 indirim uygulayacağını belirtti.

Markalar indirim yarışında

 Enflasyonla mücadeleye BİM, A101, Şok, Migros, Carrefoursa, Metro gibi marketler indirimli ürünlerle destek veriyor. Bu kapsamda zincir marketlerde 50 üründe 3 ay yüzde 10 indirim yapılacak.  
 Et ve Süt Kurumu (ESK) mağazalarında satılan 10 üründe bugünden itibaren yüzde 10 indirim uygulanacak. Buna göre, ısıl işlem görmüş acılı ve acısız sucukların kilogramı 34,65 liradan, “Türk Sucuk” ürününün kilogramı 38,70 liradan, sosis 28,50 liradan, fıstıklı salam 29,25 liradan, Macar salam 28,35 liradan satılacak. Ayrıca tüketiciler ESK’nin “Yozgat kavurma” ve “Sığır EBK kavurma” ürünlerini kilogramı 36,45 liradan, “Sığır kıyma tipi kavurma”nın kilogramını 32,65 liradan ve “Bingöl kavurma”sını kilogramı 56,25 liradan alabilecek. 
 Atatürk Orman Çiftliği 14 üründe yüzde 10 indirim yaptı. Buna göre günlük pastörize süt 2,80 liradan, geri dönüşümsüz şişe sütü 3,60 liradan, 100 mililitrelik sade, kakaolu ve damla sakızlı dondurması 1,60 liradan, keçi dondurması da 1,80 liradan satışa sunulacak. 

Giyimden bilete...

Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, D’S Damat markalı ürünlerde yüzde 20 indirime gittiklerini, farklı ürün gruplarında ekstra fırsat kampanyaları düzenleyeceklerini açıkladı.  Tudors CEO’su Yaşar Ayaydın da  ürünlerde yüzde 10 ile yüzde 50 arasında indirim uygulayacaklarını bildirdi. Doğuş ve Boyner’den sonra dün de, Yaşar Holding, Yıldız Holding ve Metro Ulaşım’ ın da aralarında bulunduğu bir çok şirket enflasyonla mücadele programına indirime giderek destek olacaklarını bildirdi.  

TÜRKİYE KAZANACAK

“enflasyonlamucadele.org.tr” internet sitesi faaliyete geçti. “#TürkiyeKazanacak” etiketiyle yayına başlayan sitede; ürün ve hizmetlerinde yıl sonuna kadar asgari yüzde 10 indirim taahhüt eden firmalar duyurulacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...