Tgrt Haber
16 Ağustos 2017 09:57

Ev sahibi olmaya hazır olduğunuzu gösteren 4 basit soru

Gayrimenkul sektörü temsilcileri 2017 yılında satılık konutlar için fiyat artışı döneminin Eylül ayı olacağına işaret ediyor.

Ev sahibi olmaya hazır olduğunuzu gösteren 4 basit soru
emlak,,ev,

Ağustos ayını ev sahibi olmak isteyenlerin değerlendirmesi gerektiğini belirten sektör temsilcileri, satılık konut fiyatlarının Eylül ayında yüzde 15 ila 20 arasında artış gösterebileceğine dikkat çekiyor.

Gayrimenkul yatırımı yapmak ya da ev sahibi olmak, finansal anlamda doğru karar verilmesi gereken önemli konuların başında geliyor. Konut almaya hazır olup olmadığını anlamak, ev sahibi olmayı düşünenlerin sıklıkla yanıtı aradığı “Ev almak için doğru zaman mı?” sorusunun cevabını bulmasına yardımcı olacak dört konuya açıklık getirmekle mümkün olabilir.

Emlak, uzun vadede kazanç sağlayan bir yatırım aracı olma niteliğine sahip. Ev almaya hazır olup olmadığınızın yanıtını bulmaya, önce dört soruyu cevaplayarak başlayabilirsiniz.

Düzenli bir gelire sahip misiniz?

Peşinatla yeni konut satın alanların oranı 2017 yılının Haziran ayında yüzde 21 seviyesindeydi. Diğer yandan banka kredisi ve senet kullanarak ev sahibi olanlar toplam yüzde 79’u buldu. Eğer senetle veya konut kredisi kullanarak ev satın almayı planlıyorsanız, ödemelerini düzenli yapabilmek için düzenli bir geliriniz olduğunu bilmelisiniz. Ayrıca, düzenli elde ettiğiniz gelir seviyenizin, örneğin konut kredisi kullanacaksanız, kredi miktarını ödeyebilecek miktarda olması önem taşıyor.

Genel giderlerinizde kısıtlamaya gitmeye hazır mısınız?

Bir ev satın almak ve aylık ipotek ödemelerinizi yapmak için yeterli para kazanabilirsiniz. Ancak bu yeterli olmayabilir. Aynı zamanda mevcut borçlarınız ve ödeme planlarınıza da dikkat etmeniz gerekiyor. Kredi kartı borçlarını asgari seviyeye indirerek bütçenizi düzenlemeyi düşünebilirsiniz. Kredi verenler genellikle toplam borç yükünüzün (potansiyel ipotek ödemenizi de içerir) brüt gelirinizin yüzde 36’sından daha az olmasını isteyebilir.

Yeterli tasarrufunuz bulunuyor mu?

Peşinat için yeterince tasarruf ettiğinizi düşünüyor olsanız dahi, satın alacağınız evle ilgili birtakım masraflar yapma ihtiyacı duyabileceğinizi hesaba katmakta yarar var. Kombiyi değiştirmek zorunda kalabilir, mutfağı zevkinize göre yenileyebilir, mobilyalarınızı yeni evinize taşınırken değiştirmeyi düşünebilirsiniz.

Kredi notunuzu öğrendiniz mi?

Konut kredisi kullanarak ev satın almayı planlayanlar için ilk adım kredi notunu öğrenmek olmalı. Kredi notu yüksek olanlar; bankalara olan önceki kredilerinin geri ödemesini ve kredi kartı borcunu düzenli ödeyenlerdir. Konut kredisi almakta güçlük çekmeyenler ise kredi notu 1550 ile 1900 arasında değişenlerdir.

Kaynak: Zingat.com

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...