Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
01 Temmuz 2022 19:57 - Güncelleme : 02 Temmuz 2022 04:54

İşsizlik maaşına da zam yapıldı: İşte yeni tutar...

Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren asgari ücrete ara zammı Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı. Yürütülen görüşmeler sonucu yüzde 30 zam kararı alındı ve asgari ücret 5 bin 500 TL oldu. Asgari ücrete yapılan zamdan sonra işsizlik maaşının ne kadar olduğu, zamlanıp zamlanmadığı merak edildi. İşte işsizlik maaşının yeni miktarı...

Editör: Onur Kaya / Kaynak: TGRT Haber
İşsizlik maaşına da zam yapıldı: İşte yeni tutar...
İşsizlik maaşı

Küresel kriz sonrası artan hayat pahalılığı nedeniyle geçim sıkıntısı yaşamaya başlayan işçi kesimi, 2022 yılının ikinci yarısı için maaşlarına zam yapılmasını talep ediyordu. Hükümet, işveren ve işçi temsilcileri arasında yapılan görüşmelerden sonra asgari ücrete yapılacak zammın oranı netleşti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücrete yüzde 30 zam yaparak 4 bin 250 TL olan tutarı 5 bin 500 TL'ye çıkardıklarını duyurdu. 

İŞSİZLİK MAAŞINA ZAM GELDİ

Asgari ücrete yapılan zamdan sonra pek çok vatandaş "İşsizlik maaşı ne kadar oldu?", "İşsizlik maaşına zam geldi mi?" gibi soruların cevabını merakla aramaya başladı. 

Asgariden sonra bir zam da işsizlik maaşlarına yapıldı. Buna göre; yılın kalan 6 ayında geçerli olmak üzere en düşük işsizlik maaşı 2 bin 561 TL, en yüksek işsizlik maaşı ise 5 bin 123 liraya yükseldi.

NASIL HESAPLANIYOR?

Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 40’ı olarak hesaplanıyor. Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80’ini geçemiyor. İşsizlik ödeneği damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmuyor.

İŞSİZLİK MAAŞI KAÇ AY VERİLİR?

Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde;

  • 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,
  • 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,
  • 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün,

süre ile işsizlik ödeneği veriliyor.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...