Tgrt Haber
26 Haziran 2016 11:53

Kiraz fiyatlarındaki düşüş üreticiyi üzdü

Türkiye'nin önemli kiraz üretim merkezlerinden Bursa ve Bilecik'te fiyatların düşmesi, üreticilerin beklentilerinin karşılanamamasına hatta bazı yerlerde meyvenin dalında bırakılmasına neden oldu.

Kiraz fiyatlarındaki düşüş üreticiyi üzdü
kiraz,fiyat,

Marmara Bölgesi'nde kalite ve kalibre bakımından en iyi kirazların  yetiştirildiği merkezlerden Bilecik'in Gölpazarı ve Bursa'nın Kestel ilçelerinde  ürünün kilogram fiyatları ramazan ayının ilk günlerine göre 5-6 liradan 2-4  liraya kadar geriledi.
 Kestel ilçesi Babasultan Mahallesi'nde kiraz rekoltesi, son 4 yılın en  üst seviyesinde gerçekleşmesine rağmen hasat zamanı işçi maliyeti nedeniyle bazı  çiftçiler ürünü dalında bıraktı. Bu bölgede son 4 yıldır aşırı yağış ve soğuk  havaların yol açtığı çatlamalar yüzünden umduğunu bulamayan üreticilerden bir  bölümü kirazlarını toplamadı.
 Gölpazarı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Denizli, AA muhabirine yaptığı  açıklamada, hava sıcaklıklarının dengesiz gitmesi nedeniyle kirazın yalancı  bahara yakalandığını ve döllenemediğini, döllenen ürünlerde de verimin yüksek  kalibrede olduğunu söyledi.
 İlçeye her sene ihracatçıların geldiğini belirten Denizli, "Bu sezon  ihracata kısa süreli kiraz verdik. Daha sonra iç piyasaya satmaya başladık."  dedi.
 
Denizli, ihracatlık satışların kısa sürmesinin meyve üreticisini  olumsuz etkilediğini vurgulayarak, şöyle konuştu:
 
"İhracat demek, para demek. Bu da çiftçinin çalışması demek. Yağış ve  ısı dengesinin farklılık göstermesinden dolayı kirazlarımız biraz döllenemedi.  Döllenen kirazlarımızda verim ve kalibre yüksek ancak ihracat olmadığından fiyat  düşüklüğü yaşıyoruz. Bir ara ihracata kiraz verdik, fiyat bir anda değişti. İç  piyasaya vermeye başlayınca alıcılar anlaşmalı bir araya geliyorlar ve kirazı  belirledikleri fiyata alıyorlar. Şu anda kilogramı 2-4 liradan satılıyor. İhracat  olsa otomatikman fiyat artacak."
 
Denizli, kiraz üreticisinin, yaban hayvanlarıyla mücadele etmek  zorunda kalması nedeniyle de sıkıntılar yaşadığını ifade etti.
 
Özellikle ayıların sık sık arazilere girdiğini anlatan Denizli,  "Ayılar arazimize girdiği zaman ne dal bırakıyor ne budak, hepsini kırıyor. İklim  şartlarının yanı sıra yaban hayvanlarıyla da mücadele ediyoruz. Çiftçimizin işi  bu yüzden biraz zor." dedi.
 
Sıkıntılarla mücadele eden üreticilere destek sağlamak amacıyla Bursa  Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansınca yüzde 90 hibe desteği sağlanan yaklaşık 148  bin liralık proje kapsamında "karton kasa" ürettiklerini söyleyen Denizli, ürünü  dalından sofraya en iyi şekilde ulaştırmak için çalıştıklarını sözlerine ekledi.
 
Kiraz üreticisi Mehmet İnan da olumsuz hava koşulları nedeniyle  fiyatların düştüğünü ifade ederek, "İşçi maliyetleri de yüksek. İhracat da  olmayınca fiyatlar düştü. Girdilerimiz yüksek, çıktılarımız düşük. 60 liraya işçi  çalıştırıyoruz ve bizler için ağır geliyor." değerlendirmesinde bulundu.
 
"Kesinlikle 6 liradan aşağı düşmemesi gerekiyor"
 
İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, erkenci kirazların satışına 5  liradan başladıklarını ve bu üründe sezonun 3 liradan kapandığını dile getirdi.
 
Napolyon kirazı fiyatlarının da 6 liradan 3-4 liraya kadar düştüğüne  değinen Çelik, "Bu, kirazda iyi bir fiyat değil. Sebebi, en iyi toplayıcı günde  80 kilogram kiraz toplayabiliyor. Bir kiraz yevmiyecisine 70 lira ödendiğini  düşünürseniz, zaten oradan yola çıktığınız zaman sıkıntılı. Kirazın bugün  ihracatının olması lazım. Kirazın bugün kesinlikle 6 liradan aşağı düşmemesi  gerekiyor." diye konuştu.
 
Çelik, geçen sene durumun daha kötü olduğunu hatırlatarak, hiç değilse  bu yıl rekoltenin fazla olduğunu ifade etti.
 
Babasultan Mahalle Muhtarı Fahri Çelik ise bu sene kiraz üreticisinin  sıkıntılı bir dönem geçirdiğini aktardı.
 
Ramazan ayının başında kilogramı 5-6 lira olan kirazın bugünlerde 3-4  liradan satıldığına dikkati çeken Çelik, şunları kaydetti:
 
"Kirazlarımızda kalite çok güzel, yüksek verim var. 3 lira, 4 lira  azımsanacak bir rakam değil ama işçilik maliyeti kilogram başına 2 lirayı  geçiyor. Yani uygun işçi bulunmuyor. Gelen işçilerin kimi toplamasını beceriyor,  kimi beceremiyor. Kirazları sapsız topluyorlar. Kiraz, sapından ayrıldığı zaman  dayanma gücü azalıyor. Bu sefer piyasası da düşüyor. Kalifiye eleman da  bulamıyoruz."
 
Çelik, iklim koşulları nedeniyle 4 senedir ürünün kalitesinin  düştüğünü ve bu süreçte ihracat yapamadıklarını belirtti.
 
Kirazı bu yıl yağmur ve soğuğun etkilemediğini ancak üreticinin  toplama maliyetini yüksek bulduğunu anlatan Çelik, "Üreticilerimiz toplama  maliyeti yüksek olduğu için fiyatlardan şikayetçi." diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...