Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
21 Ağustos 2017 10:26

Nefesler tutuldu! Milyonlar zam haberi bekliyor

Emeklilerin ve memurların alacağı dört ayrı zammın ve Bayram ikramiyesi ile ilgili kararların bugün netleşmesi bekleniyor.

Nefesler tutuldu! Milyonlar zam haberi bekliyor
zam,,bayram zammı,

Ağustos ayının başından itibaren sürdürülen Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin de bugün tamamlanması bekleniyor.

Toplu sözleşmelerde memur ve memur emeklilerinin durumu görüşülürken özellikle bayram ikramiyesi kararının tüm emeklileri kapsaması da gündemde.

SSK VE BAĞ-KUR DA VAR

Türkiye emekliler Derneği'nden (TÜED), "İkramiye memur emeklilerinden başlayıp, işçi ve Bağ- Kur emeklilerine de yansıtılsın. Yılda 2 defa bayramlarda 1 maaş ikramiye verilmesi uygun olur' açıklaması yapıldı. TÜED'in hukuk danışmanı Cafer Turan Yazıcıoğlu, "Dernek olarak sendikalarımızın arkasındayız. Kamuoyunda büyük bir beklenti oluştu. Hükümetimizin olumlu yaklaşacağı inancındayız. Beklentimiz, ikramiyenin önce memur emeklileriyle başlayıp işçi ve Bağ- Kur emeklilerine de yansıtılması. Bir kararnameyle bu düzenleme yapılabilir" diye konuştu.

Memur- Sen'in 2 yıl önce gerçekleştirilen toplu sözleşmede memur emeklileri için talep ettiği promosyon, tüm emekliler için hayata geçirilmişti. Eğer bayram ikramiyesi kabul görürse, uygulamanın SSK ve Bağ- Kur emeklileri için de genişletilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

İKİ YILLIK ORAN AÇIKLANACAK

Diğer yandan toplu sözleşme görüşmelerinin tamamlanması ile birlikte memurların ve memur emeklilerinin 2018 ile 2019 yıllarında alacakları 4 ayrı zam oranı da açıklanmış olacak. Sendikalar bu yönde taleplerini masaya getirirken kamu tarafı da teklifini açıklamıştı. Ancak bu oranların pazarlıklar ile değişmesi bekleniyor.

“ENFLASYON KAYIPLARINI VERECEĞİZ”

Başbakan Binali Yıldırım kamudaki toplu sözleşmeler ile ilgili yaptığı son açıklamada, "Umarız pazartesi gece yarısına kadar anlaşma sağlanır. Memurlarımızı enflasyonun altında bir ücrete mahkum etmeyeceğiz. Enflasyon kayıplarını vereceğiz" şeklinde konuştu.

“ESKİ TÜRKİYE DEVRİNİ MALİ ZEMİNDE DE KAPATTIK”

Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) Genel  Başkanı ALİ YALÇIN ise yaptığı açıklamada, "Biz eski Türkiye devrini sadece siyasi zeminde değil,  fikri zeminde değil, akli ve ahlakı zeminde değil, mali zeminde de kapattık. Kamu işveren heyetinin de bizimle aynı tavır içerisinde olmasını umuyor ve bunu hala  bekliyoruz" dedi.

EN AZ 380 LİRA

Halen en düşük memur emeklisi maaşı bin 871 lira. Masaya 3 alternatifli zam teklifiyle oturan Memur-Sen'in talebi, bu maaşı 2 yılda toplam 720 lira zamla 2 bin 591 liraya yükseltiyor. Kamu İşveren Heyeti'nin ilk teklifi ise en düşük emekli maaşına toplam 234 lira zam ve ayrıca enflasyon farkı verilmesini içeriyor. Üzerinde konuşulan bir formül ise düşük memur ve memur emeklisi maaşlarına 90 lira seyyanen zam, 2018 ve 2019'da yüzde 3.5'lik 4 zam ve enflasyon farkı şeklinde. Eğer böyle bir formül hayata geçerse de en düşük memur emeklisi maaşı bin 871 liradan 2019'un ikinci yarısında 2 bin 250 liraya yükselecek. Toplam artış 379,29 lira olacak. Ayrıca enflasyon farkı oluşursa, zam daha da yükselecek. Memurlar ve memur emeklileri, zam oranının yanı sıra Ramazan ve Kurban bayramlarında ikramiye talebi konusunda verilecek kararı da merakla bekliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...