Tgrt Haber
08 Aralık 2016 14:24

Rusya ile her sorunu çözdük bir tek o kaldı

Antalya'nın en fazla domates üreten ilçesi olan Serik domatesin ihracı için Rusya'dan iyi haber gelmesini bekliyor.

Rusya ile her sorunu çözdük bir tek o kaldı
rusya,ekonomi,

Serik Toptancı Hali Komisyoncuları Derneği Başkanı Yusuf Yılmaz, yaptığı açıklamada, yılda yaklaşık 60 bin ton domatesin işlem gördüğü Serik halinde şu anda ürünün kilosunun 80 kuruş ile 1 lira arasında değiştiğini söyledi.

Rusya'nın domates alımına yeniden başlamasını beklediklerini belirten Yılmaz, "Diğer ürünlerde bir sorun yaşamıyoruz, şu anda tek sıkıntı domateste. Rusya'dan gelecek haberi bekliyoruz. Görüştüğümüz yetkililer, yılbaşından itibaren Rusya'ya domates ihracatının başlayabileceğini söylüyorlar. Çiftçiler de biz de ona göre hazırlıklarımızı yapıyoruz. Ağustos-eylül döneminde ekimi yapılan domateslerin hasadı yakın zamanda başlayacak. Rekolte oldukça iyi. Bu ürünler, ihracatın başladığı döneme yetişirse üreticinin emeğinin karşılığını alabileceğini düşünüyoruz." dedi.

"İÇ PİYASA MEVCUT ÜRETİMİ KALDIRMIYOR"

Aşağı Çatma Mahallesinde bulunan serasında domates üreten Mustafa Barçın da Rusya'ya domates ihracatının başlamasının üreticiyi olumlu yönde etkileyeceğini ifade etti.

Barçın, "Rusya'nın Türkiye pazarından mal aldığı dönemlerde üretici çok kazanmasa bile emeğinin karşılığını alıyordu. Bu pazar kapanınca, iç piyasa bizim için yeterli olmadı." diye konuştu.

Domatesin fidesini 1 liradan aldıklarını anlatan Barçın, şöyle devam etti:
"Benim seramda 4 bin kadar fide var. Bu fidelerden 13 ton domates aldığımı kabul edersek kilosunu 75 kuruştan verdiğimde aldığım paranın neredeyse yarısı fide parasını gidiyor. Daha bunun gübre ve sulama gibi masrafları da var. Verdiğimiz emeği hiç hesaba katmıyorum bile. Yani maliyetler arttı, ama domatesin fiyatı yerinde sayıyor. Bundan 10 yıl öncesinin fiyatlarıyla şimdinin fiyatları neredeyse aynı seviyede. Yani 10 yıldır seracılık sektörü çok fazla para kazanamıyor. İç piyasa mevcut üretimi kaldırmıyor. Bu ancak ihracatla ve yeni pazarlar bulunmasıyla aşılabilir. Pazar bulunursa ürünlerimizin değerinde satılacağını ve üreticinin alın terinin karşılığını alacağını düşünüyoruz."

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...