Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
01 Aralık 2015 02:52

Rusya'yı enflasyon korkusu sardı

Rusya Başbakan Yardımcısı Arkady Dvorkovich, dün yaş meyve sebze ve zırai ürünlerin Türkiye'den ithalatının durdurulacağını açıklarken, enflasyon kaygısıyla kararın birkaç hafta sonra yürürlüğe gireceğini açıkladı.

Rusya'yı enflasyon korkusu sardı
enflasyon, rusya

Bakanın endişesinin perde arkasında, Rusya'da yüzde 19 düzeyinde seyreden gıda enflasyonunun yattığı öğrenildi. Rusya'nın Türkiye'den ithalatı kesmesi durumunda, enflasyonun, kısa vadede 1, uzun vadede ise 7 puan olumsuz etkileneceği belirtiliyor. Yani ithalat yasağı, Rusya'da fiyatları artıracak. 

KISA SÜRELİ SIKINTI 
Türkiye, yaş meyve sebze alanında yaptığı 3.4 milyon tonluk ihracatın yarısını Rusya'ya yapıyor. 1.6 milyon tonluk bu ihracat rakamları içinde narenciye en büyük kalemi oluşturuyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kaynakları, Rusya'nın ithalat durdurma kararının sadece bekleme durumu olmayan domates ve narenciye sektörüne olumsuz etki yapacağını ifade ediyor. Hükümet, söz konusu alanlarda sektöre özel destekler sağlanması ve başka ülke seçeneklerinin değerlendirilmesi için çalışma yürütüyor. 

ALTERNATİFİ YOK 
Bürokratların verdiği bilgilere göre, Rusya'da AB ve ABD'ye geçtiğimiz yıl uygulanan ambargo nedeniyle bir dönem enflasyon yüzde 26'lara kadar çıkmıştı. Rusya'da hali hazırda tüketici enflasyonu yüzde 15 düzeyinde, gıda enflasyonu ise yüzde 19'da seyrediyor. Rusya için şu an en büyük problem Türkiye dışında alternatif pazar bulma güçlüğü. SABAH'a konuşan Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak da sağduyulu olma çağrısında bulunarak, "AB'den alımları durdurduklarında bizler zarar etme pahasına Rus halkını yalnız bırakmadık. Bu fedakarlıkların unutulmamasını umuyoruz" diye konuştu. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...