Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
10 Ekim 2014 11:10

Sanayi üretim endeksinde değişim

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,2 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise temmuza göre yüzde 1,4 azaldı.

Sanayi üretim endeksinde değişim
sanayi, sanayi üretimi endeksi,

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,2 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise temmuza göre yüzde 1,4 azaldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı. Buna göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış hesaplamada, ağustosta bir önceki aya göre imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 2 azaldı, madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 3,5, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi de yüzde 0,3 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, ağustosta bir önceki aya göre yüzde 1,4 azalırken, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 5,2 artış gösterdi.
Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde ağustosta yıllık bazda, madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 11,3, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 4,3 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi de yüzde 7,7 arttı.
AA Finans'ın sanayi üretimi beklenti anketinde, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi beklentisinin ortalaması yüzde 4,8, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi beklentisinin ortalaması yüzde eksi (-) 1,75 olmuştu. En yüksek düşüş yüzde 4,7 ile dayanıklı tüketim malı imalatında gerçekleşti
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında, ağustosta aylık bazda en yüksek düşüş yüzde 4,7 ile dayanıklı tüketim malı imalatında gerçekleşti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayına ilişkin sanayi üretim endeksi verilerini açıkladı.
Ana sanayi gruplarına bakıldığında, ağustosta bir önceki aya göre mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ara malı imalatı yüzde 0,5, dayanıklı tüketim malı imalatı yüzde 4,7, dayanıksız tüketim malı imalatı yüzde 1, enerji yüzde 1 ve sermaye malı imalatı yüzde 3 azaldı.
İmalat sanayinde aylık bazda en yüksek azalış yüzde 25,9 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatında görüldü. Bu düşüşü yüzde 14,8 ile diğer ulaşım araçlarınn imalatı ve yüzde 11,3 ile elektrikli teçhizat imalatı izledi.
İmalat sanayi endeksinde, ağustosta bir önceki aya göre en fazla artış ise yüzde 13,9 ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımında gerçekleşti. Bu artışı, yüzde 7,2 ile mobilya imalatı, yüzde 6,1 ile deri ve ilgili ürünlerin imalatı takip etti. Öte yandan, arındırılmamış sanayi üretim endeksi, ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12,53 arttı. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...