Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
09 May 2014 18:39

TÜPRAŞ ile ilgili ilginç iddia

Sapanca Gölü'nden su çeken TÜPRAŞ'ı belgeler zor duruma sokacağa benziyor.

TÜPRAŞ ile ilgili ilginç iddia
tüpraş,su,EKONOMİ haberleri,EKONOMİ

Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü ve Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yazılan yazılarda TÜPRAŞ'ın 1950'li yıllarda da su tahsisin bulunmadığı ortaya çıkarken, özelleştirmede de ayrıca bir düzenleme yapılmadığı ortaya çıktı.. Yaşanan kuraklık ve aşırı kullanım baskısı nedeniyle Sapanca Gölü can çekişirken, TÜPRAŞ'ın herhangi bir su tahsisi bulunmadan Sapanca Gölü'nden su çektiği iddia ediliyor. TÜPRAŞ tarafından  Sapanca Gölün'den su çekimi ile ilgili yapılan yazılı açıklamalarda  1950'li yıllarda alınan Bakanlar Kurulu kararına dayanarak Sapanca Gölü'nden su tahsisi olduğunu iddia edilmişti. TÜPRAŞ yetkilileri açıklamalarında. 1950'li yıllarda alınan tahsisin özelleştirme sonrası devam ettiğini açıklamıştı.
TÜPRAŞ'IN SU TAHSİSİ  İLE İLGİLİ BİR KARAR BULUNAMADI
Ancak Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü TÜPRAŞ'ın özelleştirme öncesinde de Sapanca Gölü'nden herhangi bir tahsisin bulunmadığını ortaya çıkardı. Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü'nün 26.08.2013 tarihli 637884805.02.05-677658086 sayılı yazsında; “KİT'lerin su ihtiyaçlarını Sapanca Gölü'nden karşılanması ile ilgili Bakanlar Kurulu Kararı talep edilmektedir. ‘1950'li yıllara ait Bakanlar Kurulu Kararları üzerinde yapılan araştırma sonucunda herhangi bir karara rastlanmamıştır” denildi.
ÖZELLEŞTİRME DE AYRICA DÜZENLEME YOK
Öte yandan TÜPRAŞ'ın bir diğer iddiası da özelleştirmeyle birlikte Kamu İktisadi Teşebbüs iken verilmiş olan hakların özelleştirmeyle birlikte aynen muhafaza edildiğiydi. Ancak bu iddiya da Başbakanlık Özelleştirme İşleri Daire Başkanlığı'nın 28.08.2013 tarihli 86039450-6221 sayılı yazısında “TÜPRAŞ'ın su kullanım ve benzeri iş ve işlemlerinden kaynaklanan hakkı ve yükümleriyle ilgili ayrıca bir düzenleme getirilmemiştir” denildi.
TÜPRAŞ NASIL SU ÇEKİYOR?
Her iki belgeden de TÜPRAŞ'ın Sapanca Gölü'nden herhangi bir su tahsisi olmadığı açık bir şekilde ortaya çıkıyor. Bu belgelerle TÜPRAŞ'ın, ‘Sapanca Gölü'nden tahsisimiz var' açıklamaları Başbakanlık tarafından net bir şekilde doğrulanmıyor.  Yaşanan kuraklığa rağmen TÜPRAŞ'ın neye dayanarak Sapanca Gölü'nden su çekmeye devam etmesi, Sakaryalı ve Kocaeli vatandaşlar tarafından da büyük tepkilere neden olurken, vatandaşlar TÜPRAŞ'ı kimin koruduğunu merak ediyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...