Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
16 Nisan 2015 05:26

Çalışan anneler için yeni bir dönem başlıyor

SGK'nın başlattığı çalışma kapsamında 5 bin çocuk bakıcısı kayıt altına alınacak. Bursa, Antalya ve İzmir'in pilot il seçildiği çalışmayla 5 bin kadının da iş hayatına katılması bekleniyor

Çalışan anneler için yeni bir dönem başlıyor
çalışan anne, sgk, kadın istihdamı,

Kadın istihdamında 2015 yılı milat oluyor. Sosyal ve Güvenlik Kurumu, çocuğu olunca işini bırakmak zorunda kalan anneler için çalışma başlattı. 5 bin çocuk bakıcısının kayda gireceği çalışma kapsamında, 5 bin kadın da iş yaşamına katılması bekleniyor. "Evde Çocuk Bakım Hizmetleri Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi" Konferansı'na katılan Çalışma Bakanı Faruk Çelik, kadınların yüzde 55'inin çocuk ve aile nedeniyle çalışma yaşamına ara verdiğini belirterek, "Çocuk olunca ayrılanların yüzde 70'i bırakacak yer olmadığı için işten ayrıldığını söylüyor. Kreşlerin yaygınlaştırılması için ciddi çalışma yürütüyoruz" dedi. Bakan Çelik, kadınların çalışma hayatında karşılaştıkları önemli sorunlar sebebiyle istihdam açısından dezavantajlı gruplar arasında yer aldığını söyledi. Çelik, şöyle konuştu: "Göreve geldiğimiz günden beri, kadınların işgücüne katılımını artırmak için büyük çaba içinde olduk. Sigorta prim teşvikleri, doğum yardımları, doğum yapan çalışanlara sigorta borçlandırma imkânları gibi uygulamalarla kadınların işgücüne katılımını artırmayı hedefledik. Kadınların işgücüne katılım oranı 2002'de yüzde 26.9 iken, 2014 sonu itibarıyla 30.8'e, istihdam oranı ise yüzde 24.2'den 27.1'e yükselmiştir. Bunların yeterli olduğunu söylemek mümkün değil ama pozitif bir seyir olduğunu belirtebiliriz."

HEDEF YÜZDE 41
Ulusal İstihdam Stratejisi'nin hazırlanması için büyük çaba harcadıklarını belirten Çelik, kadın istihdamı hedefini 2023 için yüzde 41 olarak belirlediklerini söyledi. Eğitimin önemine dikkat çeken Çelik, "Okur-yazar olmayan kadınların işgücüne katılma oranı yüzde 17, ilkokul ve ortaokul mezunu kadınlarda bu oran yüzde 26, lise mezunlarında 32, üniversite ve yüksekokul mezunlarında da yüzde 70 civarında" dedi.

KAYITDIŞINI ENGELLEYECEK
SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan da projenin Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edildiğini işaret ederek, projeyle 5 bin çocuk bakıcısı kadının sosyal güvenlik sistemine dâhil olacağını söyledi. Ev hizmetlerinde çalışan kadınlarda kayıtdışı istihdamın oldukça yüksek olduğunu ifade eden İlhan, Bursa, Antalya ve İzmir'in projenin uygulanacağı pilot iller olarak belirlendiğini anlattı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...