Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
16 Mart 2015 19:07

SGK'dan çok kritik 'prim yükseltme' açıklaması

SGK, Bağ-Kur sigortalılarının aylık prime esas kazancının düşük olduğu tespit edilenlerin primlerinin yükseltilmesinin yasal düzenlemelere aykırılık teşkil etmediği bildirildi.

SGK'dan çok kritik 'prim yükseltme' açıklaması
sgk, prim,

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığınca, Bağ-Kur sigortalılarının aylık prime esas kazancının, yanlarında çalıştırdığı işçilerden daha düşük olduğu tespit edilenlerin primlerinin yükseltilmesinin mevcut yasal düzenlemelere aykırılık teşkil etmediği bildirildi. SGK Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, bazı yazılı basın kuruluşlarında, 4/b'li (Bağ-Kur) sigortalıların prime esas kazançlarının yükseltilmesi ve SGK'nın geriye dönük incelemelerinin neticesiyle yanlarında çalıştırdıkları işçilerden daha düşük beyanda bulunan 550 bin sigortalının primlerini yükselterek sigortalıların mağduriyetine neden olduğuna ilişkin haberlerin yayımlandığı ifade edildi.

Açıklamada, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 4'üncü maddesinin birinci fıkrasının b bendi kapsamında, Bağ-Kur sigortalı olanların primlerinin, daha önceleri basamak sistemine göre ödenirken, sosyal güvenlik reformuyla 1 Ekim 2008'den itibaren ücret/kazanç beyanına göre ödenmeye başlandığı belirtildi.

Reformla Bağ-Kur sigortalısının aynı zamanda işveren ise aylık prime esas kazancının, çalıştırdığı sigortalıların prime esas kazancının en yükseğinden az olamayacağı yönünde bir düzenleme getirildiği aktarılan açıklamada, aylık prime esas kazancı, çalıştırdığı sigortalıdan daha düşük olduğu tespit edilenlerin primlerinin yükseltildiği ve aradaki farkın priminin, gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmak suretiyle tahsil edildiği anlatıldı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Kurumumuz, getirilen bu kuralı bugüne kadar dosya üzerinden manuel kontrol ederken, 2014 yılı Ağustos ayından itibaren geliştirilen bir program sayesinde elektronik olarak kontrol etmeye başlamıştır.   

Kurum müfettişlerince 2013 yılı içerisinde yanlarında çalıştırdıkları işçilerin prime esas kazançlarının en yükseğinden beyan etmeleri gerekirken bunu yapmayarak daha düşük beyanda bulunan sigortalılar tespit edilmiş ve primlerinin yükseltilmesi rapor edilmiştir.

Söz konusu raporda yer alan yaklaşık 112 bin sigortalının primleri yükseltilmiştir. Diğer taraftan, Sosyal Güvenlik Kurumunca herhangi bir hak ediş ödemesi yapılırken, kişilerin prim borçları başta olmak üzere bütün borçları sorgulanmakta ve bu borçlar ödemelerden kesinti yapılmak suretiyle otomatik olarak tahsil edilmektedir.

Kurumla sözleşmeli olan eczane sahiplerine yapılan ödemelerden de yukarıda belirtilen fark prim borçları bu kapsamda kesinti yapılmıştır. Görüleceği üzere, Bağ-Kur sigortalılarının aylık prime esas kazancının, yanlarında çalıştırdığı işçilerden daha düşük olduğu tespit edilenlerin primlerinin yükseltilmesi mevcut yasal düzenlemelere aykırılık teşkil etmemektedir."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Hasan23 Ağustos 2023 08:28

Prim Eksiğim Var Şu A Bır Şirkette Çalışıyorum Bu Şirkette Prim Yükseltebilirmiyim

Sonraki Haber Yükleniyor...