Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
06 May 2015 12:34

Yurtdışında çalışan emekliler dikkat

1 Ekim 2008 sonrası sigortalı olan ve emekli aylığı bağlananlar, eğer yurtdışında çalışırlarsa aylıkları kesiliyor. Ancak bu tarih öncesinde emekli olanlardan herhangi bir kesinti yapılmıyor.

Yurtdışında çalışan emekliler dikkat
yurtdışında yaşayan emekliler,maaş,kesinti

SORU: 21.10.2014'te 'Yurtdışına çalışmaya giden emekli maaşını tam alacak' başlığı altında cevaplandırdığınız sorudaki yönetmelik değişikliğini nereden bulabilirim? Bu yönetmelik 3201 sayılı kanun için de geçerli mi? Eksik günlerimi borçlanıp, 2011'de emekli oldum. Yurtdışında çalışmam mümkün olur mu? (Yeşim)
CEVAP: SGK 2014/22 sayılı genelgesiyle 1 Ekim 2008 öncesi ilk kez sigortalı olan ve bu tarihten sonra emekli olan ve kendilerine emekli aylığı bağlanan kişilerin, yurtdışında çalışmaları halinde aylıklarının kesilmeyeceğini belirtiyor. Çalışılan ülkeyle Türkiye arasında ikili sosyal güvenlik sözleşmesi olması veya olmaması herhangi bir fark OLUŞTURMUYOR. Diğer yandan ilk kez 1 Ekim 2008 tarihi sonrası sigortalı olan ve emekli aylığı bağlananlar içinse durum farklı. Bu durumda olan emekliler, yurtdışında çalışırlarsa aylıkları kesilecek. 3201 sayılı kanuna göre yurtdışı borçlanması yapmışsanız bu hükümlerin dışındasınız ve yurtdışında çalışmaya başlamanız halinde aylığınız kesilecektir.

Geçmiş mesailer ödeniyor

SORU: Eşim bir bankada yaklaşık 8 yıldır çalışıyor. Çocuğumuz doğmadan önce evimize yakın bir şubede çalışıyordu, sonra yaklaşık 3-4 ayda bir, bir şubeden diğerine 3-4 ay boyunca geçici görevle gitti geldi. Daha sonra yine evimize yakın bir şubede başladı ve yaklaşık 1.5-2 sene boyunca burada çalıştı. Ancak şubeye kapama talimatı geldi ve herkes yakın yerlere atanırken, eşim çok uzakta bir şubeye atandı. Çocuğumuz 2.5 yaşında ve doğuştan bir rahatsızlığı var, genetik bir hastalık. Eşim bu şubeye atanalı akşam 21.30'dan önce eve gelemez oldu. Eşim aylık 1500 TL maaş alıyor. Bunun yaklaşık yarısı yola yemeğe gidiyor. Bu durumda istifa etse kıdem tazminatını alabilir mi? (Eray Ekinci)

Al0 170'E ŞİKAYET

CEVAP: Öncelikle geçmiş olsun. Bankacılık sektöründe geçen yıl yapılan denetimlerle belirttiğiniz şekilde karşılığı ödenmeyen fazla mesailerle ilgili bütün bankalar önemli miktarlarda idari para cezaları kesildi. Diğer yandan fazla mesaisi ödenmeyen kişilere bu mesailerin karşılıklarının ödenmesi için süre tanındı. Dolayısıyla belirttiğiniz çalışma sürelerinin karşılığı olarak fazla mesailer geçmişe dönük alınacak. Ayrıca ALO 170 hattına şikayetinizi bildirebilir ve gereğinin yapılmasını talep edebilirsiniz. Bir avukatla görüşmenizde de yarar var. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...