Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
29 Nisan 2015 18:11 - Güncelleme : 12 Mart 2024 11:40

Yüzbinlerce memuru sevindiren gelişme

Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, memurların kıdem aylığı hesaplamasında, 25 yıl sınırının kaldırılarak hesaplamanın çalışılan yıl üzerinden yapılması talebiyle Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) başvurduklarını açıkladı.

Editör: Semih Biskin / Kaynak: Türkiye Gazetesi
Yüzbinlerce memuru sevindiren gelişme
memur,

Tonbul, yaptığı açıklamada, kıdem aylığının memur maaşının unsurlarından birisi olduğunu söyledi. Belli bir gösterge rakamının her bir hizmet yılı için aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak toplam rakama "kıdem aylığı" denildiğini hatırlatan Tonbul, kıdem aylığı tutarının 25 yıl ve daha fazla hizmet süreleri için de aynı olduğuna dikkati çekti.

"Anayasanın 'eşitlik' ilkesine aykırı"

Mevcut uygulamaya göre, 30 yıl çalışan bir memurun bile kıdem aylığının 25 yıl üzerinden hesaplandığını ve 500 katsayının üzerine çıkamadığını vurgulayan Tonbul, şunları kaydetti:

"Her şeyden önce bu durum Anayasanın 'eşitlik' ilkesine aykırı. Hatırlanacağı üzere Anayasa Mahkemesi bir süre önce, emekli ikramiyesinin hesaplanmasında 30 yıl sınırıyla ilgili kararı iptal etti. Kıdem aylığı hesaplamasında da bu duruma benzer bir eşitsizlik söz konusu. Bu eşitsizliğin giderilmesi için SGK'ya resmi yazıyla başvurduk. Bu talebimiz yaklaşık 2 milyon 800 bin memuru ilgilendiriyor. SGK'nın talebimize olumlu yanıt vermemesi halinde, kıdem aylığı hesaplanmasındaki bu eşitsizliği yargıya taşıyacağız."

Tonbul, kıdem aylığının, çalışılan dönemde maaşı, emekli olunması halinde ise ikramiyeyi ve emekli maaşını etkilediğine dikkati çekerek, söz konusu eşitsizliğin Devlet Memurları Kanunu'nda yapılacak düzenlemeyle kalıcı olarak ortadan kaldırılacağını söyledi.

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...