Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
04 May 2016 18:31

Türkiye'nin gururu TCG Anadolu 4 yılda bitecek

Geçtiğimiz cumartesi günü yapımına başlanan Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi(LHD) 4 yıl içinde tamamlanacak.

Türkiye'nin gururu TCG Anadolu 4 yılda bitecek
tcg, amfibi gemi,

Türkiye'nin belki yarım asır önce sahip olması gereken uçak gemisinin ilk örneğinin inşasına ancak bugün başlandığını belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geminin 4 yılda tamamlanacağı müjdesini de verdi.

Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) tarafından Havuzlu Çıkarma Gemisi (LPD) olarak ihaleye çıkarılan ve daha sonra Havuzlu Helikopter Gemisi'ne (LHD) dönüştürülen proje, en sonunda Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi (LHD) olarak adlandırıldı. 'TCG Anadolu' adı verilecek geminin inşasına, geçtiğimiz Cumartesi günü Tuzla Sedef Tersanesi'nde başlandı.

Küresel veya bölgesel olarak yaşanan olaylar, Türk Deniz Kuvvetleri'nin değişkenlik gösteren olaylar karşısında ani reaksiyon gösterebilen, afet ve insani yardım yapabilen bir yapıda kuvvete ihtiyacı olduğunu gösteriyor. Uzak mesafelere güç aktarımı yapabilen, hava imkân kabiliyeti olan, geniş hacmi ile araç ve insanların belli bir süre korunaklı şekilde barınabileceği 'TCG Anadolu' da bu doğrultuda ön plana çıkıyor.

TCG Anadolu'nun özellikleri

Pek çok ilkleri bünyesinde barındıran TCG Anadolu 225 metre uzunluğunda tasarlandı. Kıtalararası görev yapabilecek kadar donanımlı gemi tamamen çelik olacak. 20-21 knot(37-39 kilometre) sürat yapabilecek gemi tam yüküyle 28 bin ton ağırlığa erişecek. Gemi 225 metre boy ve 32 metre eninde olacak.

Mekanize Çıkarma Aracı, Amfibi Hücum Aracı, Zırhlı Personel Taşıma Aracı, rehberleme maksatlı komutan vasıtası ve sert karinalı şişme bot tedariklerini kapsayan gemi, helikopterler ile birlikte muhtelif amfibi araç ve Amfibi Deniz Piyade Taburunu taşıma kabiliyetine de sahip olacak.

Sözleşmesi 1 Haziran 2015 tarihinde imzalanan ve proje faaliyetlerine 18 Eylül 2015 tarihi itibarıyla başlanan TCG Anadolu'nun toplam maliyetinin 1 milyar 250 milyon euroyu bulması bekleniyor.

Dünyanın dört bir yanına insani yardım

Türkiye'nin belki yarım asır önce sahip olması gereken uçak gemisinin ilk örneğinin inşasına ancak bugün başlandığını söyleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geminin İnşa Başlangıç Töreni'nde yaptığı konuşmada, “En büyük, en ağır helikopterlerin dahi iniş kalkış yapabileceği bu gemi gerektiğinde dünyanın her köşesinde askeri ve insani operasyon yürütebilmemize imkan sağlayacak" dedi.

Savunma sanayi projeleri için 'kişisel himayem altına aldım' diyen Erdoğan, “Her projede önümüze öyle engeller çıkartıldı ki yavaş ilerleme kaydettik. Bu projede onlardan biridir. Bürokratik oligarşi diyorum ya bundan neler çektik neler. Belki de bu gemiyi bitme noktasına gelecektik. Hep bu oligarşi. Buna rağmen projeler birer birer hayata geçmeye başladı" diye konuştu.

4 yılda bitecek

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan projenin öneminden bahsederken, geminin tamamlanması gereken 5.5 yıllık süreyi 4 yıla çekti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...