Tgrt Haber
10 Temmuz 2018 00:03

"Türkiye'de hızlı tüketim ürünleri pazarı yüksek potansiyele sahip"

Nielsen Türkiye Genel Müdürü Didem Şekerel Erdoğan hızlı tüketim ürünleri pazarının 10 yıllık gelişimine bakıldığında, modern kanalın 2017 sonu itibarıyla %41’e yükseldiğini ve 40 milyar dolarlık bir pazarda bu değişim bile yeterince çarpıcıyken, sigara ve alkol hariç analizlerde değişimin çok daha dramatik olduğunu söyledi.

"Türkiye'de hızlı tüketim ürünleri pazarı yüksek potansiyele sahip"
nilsen

Şekerel Erdoğan “Bu değişimde ve 10 yıllık büyüme temposunda, modern kanalın katkısı çok yüksek. Modern kanal nokta sayısının son 10 yılda neredeyse 4 katına çıkarak 28 bin mağaza seviyelerine geldiği gözlemleniyor. Modern kanalın bu büyümesinde, indirim marketleri faktörü de oldukça önem taşıyor. Öte yandan, modern kanalın indirim marketleri haricindeki bölümüne bakıldığında, mağaza sayısını yaklaşık olarak ikiye katladığı anlaşılıyor.”  şeklinde konuştu.

Modern kanallar yükseliyor, hipermarketler ağırlık kaybediyor…
Nielsen Perakende Hizmetleri Lideri Tamer Gülsaç “Modern kanal, büyümeyi yukarıya çekici rolünü artırarak sürdürüyor. Özellikle 400 metrekare altı formatta ciddi bir büyüme hızı (%26) gözleniyor. Aynı şekilde parfümerilerde çok önemli bir büyüme söz konusu… Burada da zincir parfümerilerin katkısının belirleyici olduğu anlaşılıyor. Hipermarket kanalı ise, 2017 yılında ciro daralması yaşayan tek kanal durumunda. Tüm dünyada büyük formatların, küçük formatlar karşısında ağırlık kaybettiklerini söylemek mümkün.” dedi.

Modern perakende kanalının Türkiye’deki payı %41…
Nielsen Perakende Hizmetleri Lideri Tamer Gülsaç “Modern perakende kanalının 2017 yılı itibarıyla Türkiye’de toplam ciro içindeki %41 olan payının  ekonomik olarak sık sık Türkiye’yle birlikte anılan Meksika, Brezilya, Rusya ve Malezya gibi ülkelere bakıldığında %50-60’lar seviyesinde olduğunu görmekteyiz. Dolayısıyla Türkiye’de modern perakende için çok önemli bir gelişim fırsatı olduğunu görmekteyiz.” dedi.

İçecek kategorileri ağırlıklarını arttırıyorlar…
Nielsen Müşteri Hizmetleri Direktörü Yankı Yalçın “10 yıl önceye nazaran içecek kategorilerinin ağırlıklarını artırdıklarını gözlemliyoruz. Sağlıklı yaşam trendiyle birlikte maden suyu ve soda, kahve zincirlerinin oluşturduğu kahve akımının etkisiyle kahve ve sektöre yönelik yeni yatırımların sonucu olarak da buzlu çay ve enerji içecekleri kategorileri özellikle öne çıkıyor. Bunun yanı sıra tüketicinin hızlı ve pratik çözüm ihtiyacına yanıt veren dondurulmuş gıda ve atıştırmalık kategorileri de büyümeleri ile dikkat çekiyor. Kişisel bakım ve ev temizliğinde ise daha çok kategori penetrasyon artışlarının etkisi göze çarpıyor. Deodorant, cilt bakım ürünleri ve bulaşık deterjanları buna verilecek örnekler arasında yer alıyor.” açıklamasını yaptı.

Alışveriş Arabasından Alışveriş Sepetine…
Nielsen’in araştırması, alışverişçi yapısındaki büyük değişimi de gözler önüne seriyor. Nielsen Genel Müdürü Didem Şekerel Erdoğan son yıllardaki alışverişçi davranışlarını incelediğimizde alışverişçilerin daha küçük bir sepet ortalamasıyla, daha sık ve daha farklı mağaza tercihleri ile daha küçük formattaki mağazalardan alışveriş yapmakta olduklarını ifade etti. Didem Şekerel Erdoğan “Nitekim bu durumun sonucu olarak da hipermarket sayısının ve hızlı tüketim ürünleri içindeki ciro payının düşmekte olduğu gözlemleniyor.” dedi.

Tüketiciler yerel, doğal ve organik ürünlere yöneliyor… 
Sağlık, son dönemde alışverişçi davranışlarına en çok etki eden faktörler arasında yer alıyor. Nielsen Müşteri Hizmetleri Direktörü Yankı Yalçın, global ölçekte yürütülen bir çalışmanın sonuçlarına göre, “Mümkün olduğunca yerel, doğal ve organik ürün alternatiflerini tercih ederim” diyenlerin oranı global ortalamada %76 iken, Türkiye’de bu oranın %91 olduğunu açıkladı. Nielsen perakende paneli satış verileri incelendiğinde; çiğ kuruyemiş, kuruyemiş bar, kefir, probiyotik/meyveli yoğurtlar gibi adeta sağlıkla özdeşleşen kategorilerin, gıda ortalamasının çok üzerinde bir performans gösterdikleri ortaya çıkıyor. “Sağlıklı” konumlamasıyla özdeşleşen bir diğer kategori olan “Organik” ürünlere yakından bakıldığında da gıda ortalama büyümesinin iki katı kadar bir büyüme yaşadığını görmek mümkün. En çok büyüyen organik kategorilerinde ise işlenmiş et, bisküvi ve kek, tereyağı, sıvı yağ, bakliyat ve yumurta öne çıkıyor.

Uzman mağazalar ve yerel zincirler avantaj kazanacak…
Nielsen Perakende Hizmetleri Lideri Tamer Gülsaç’ın ifadesine göre Dünya Ekonomik Forumu’nun, perakendenin yakın geleceğine ilişkin 8 öngörüsünden biri de uzman mağazaların önemlerini koruyacakları yönünde. Yerel zincirler de taze ürün kategorilerindeki uzmanlıklarıyla öne çıkıyor. Yerel zincirlerin bu avantajı koruyup geliştirmelerinin, yakın gelecekte kendileri için önemli bir rekabet avantajı oluşturacağı öngörülüyor.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...