Tgrt Haber
13 Şubat 2017 12:55

Türkiye'ye akın ediyorlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dört günlük Körfez gezisi ziyaretinin ikinci durağı Suudi Arabistan'dan Türkiye'ye gelen turist sayısı 2014'te 342 bin iken 2015'te artarak 450 bini aştı.

Türkiye'ye akın ediyorlar
türkiye, turist, akın,

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dört günlük Körfez gezisi ziyaretinin ikinci durağı Suudi Arabistan olacak. Arap Yarımadası'ndaki en büyük ülke Suudi Arabistan yaklaşık 31 milyonluk nüfusa sahip. Yüzölçümü 2 milyon 149 bin 690 kilometrekare olan Suudi Arabistan'ın komşuları Ürdün, Irak, Kuveyt, Katar, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman ve Yemen şeklinde sıralanıyor. Kuzeydoğuda Basra Körfezi ve batıda Kızıldeniz'in çevrelediği Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad. Suudi Arabistan, İslam'a göre iki kutsal şehir olan Mekke ve Medine'yi de sınırları içerisinde bulundurduğundan zaman zaman "İki Kutsal Caminin Arazisi" şeklinde de adlandırılıyor.

Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki diplomatik ilişkiler krallığın kurulmasından önce, 1929 yılına dayanıyor. İki ülkenin karşılıklı Ankara ve Riyad büyükelçiliklerinin yanı sıra konsoloslukları bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Körfez gezisi kapsamında ziyaret edeceği Suudi Arabistan, karşılıklı üst düzey ziyaretlerin yanı sıra birçok alanda yakın ilişkilerin yürütüldüğü bir ülke. Bu kapsamda, Türkiye'ye gelen Suudi Arabistanlı turist sayısı 2014'te 342 bin iken, 2015'te artarak 450 bini aştı.

İLİŞKİLERİ YENİ BOYUT KAZANDI

İki ülke ilişkileri sık sık yapılan karşılıklı üst düzey ziyaretler, Karma Ekonomik Komisyonu, Türk-Suudi Koordinasyon Konseyi, İş Konseyi, ekonomi forumları, İİT ve KİK çerçevesinde yürütülüyor.

Geçen hafta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Suudi mevkidaşı Adil el-Cubeyr'in başkanlığında iki gün süren Türk-Suudi Koordinasyon Konseyi Birinci Toplantısı gerçekleştirilmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2015 yılında Kral Selman'ın daveti üzerine Suudi Arabistan'a Riyad ve Cidde'yi kapsayan resmi ziyarette bulunmuştu. Kral Selman da ilk olarak Kasım 2015'te G20 Zirvesi kapsamında Türkiye'ye gelmişti. Bu ziyaretten sadece birkaç ay sonra, geçen yıl nisan ayında Kral Selman tekrar Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştirmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Körfez gezisi kapsamında Bahreyn'e hareket etmeden önce Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde basın toplantısı düzenlemişti. Son 2 yılda Suudi Arabistan'la çok yakın ve samimi iş birliği tesis ettiklerini vurgulayan Erdoğan, siyasi, askeri, ekonomik, kültürel, ticari birçok alanlarda bu münasebetleri derinleştirirken başta Suriye olmak üzere bölgesel konularda istişare ve eş güdüm paylaştıklarını aktarmıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...